En sejr for børn, fædre og ligestilling
Der er nu kommet et konkret forslag til, hvordan øremærket barsel skal se ud fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Det er et ønske, som store dele af den danske fagbevægelse – herunder Danske Fysioterapeuter - har haft i mange år. Formand Tina Lambrecht har da også svært ved at få armene ned.
”Det er en virkelig god nyhed for børn, fædre og kvinders rolle på arbejdsmarkedet. Vi har sammen med mange andre arbejdet for det her i mange år, så det er helt fantastisk, at der nu sker noget,” siger hun.
Godt for tilknytning og ligestilling
Øremærket barsel vil få stor betydning forudsiger Tina Lambrecht:
”Der er stadig alt for mange fædre, der ikke får mulighed for at holde barsel med deres børn. Nu rykker vi som samfund en meget stor milepæl ved at gøre det til noget, alle forældre har ret til,” siger hun og fortsætter:
”Det er godt for tilknytningen til børnene at være sammen med dem og stå med ansvaret for dem. Samtidig vil det her være godt for ligestillingen, fordi barsel nu bliver en opgave for alle forældre på en anden måde end hidtil.”
Danske fædre tager ifølge de seneste tal fra 2019 i gennemsnit 34 dage på barselsorlov mod 33 dage i 2018, mens danske mødre i gennemsnit er 280 dage på barselsorlov – hvilket er seks dage mere end året før. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik over barsel blandt forældre med ret til barselsdagpenge.
Vi er klar
Hun peger på, at forarbejdet til øremærket barsel er gjort. Alle offentligt ansatte fysioterapeuter kan holde barsel med løn og det samme kan fysioterapeuter ansat på basiskontrakterne, der gælder i praksis. Selvstændige bliver dækket af den barselsfond, der blev etableret sidste år efter pres fra blandt andre Danske Fysioterapeuter, SMVdanmark, Journalistforbundet og Dansk Magisterforening.
”Det er afgørende, at alle kan bruge den øremærkede barsel på et fornuftigt økonomisk grundlag. Vi har gjort forarbejdet på vores områder – og jeg tænker også, at der hurtigt vil ske noget på de områder, hvor mænd endnu ikke har løn under barsel efter den her aftale,” siger Tina Lambrecht.
Hun peger på, at det forpligter, når arbejdsgivere og lønmodtagere indgår aftaler.
”Noget af det smukke ved vores model er, at når arbejdsmarkedets parter foreslår noget sammen, så forpligter det også til at finde fælles løsninger.”
Årelangt arbejde
FTF, som Danske Fysioterapeuter tidligere var en del af, har i mange år arbejdet for at sikre øremærket barsel. Det samme har Akademikerne, som Danske Fysioterapeuter i dag er en del af.
Øremærket barsel har også en længere politisk historie. Det var en del af regeringsgrundlaget, da Helle Thorning blev statsminister, men dengang lykkedes det ikke at blive enige om en konkret model.
Aftalen mellem DA og FH kommer på baggrund af, at nye EU-regler fastsætter et krav om øremærkning af barsel til begge forældre. Men det er særligt dansk, at det er arbejdsmarkedets parter, der nu kommer med et fælles forslag til en konkret model.
”Det viser noget af det særlige som vores model kan. Der er mange ting, vi kan være uenige om – men vi kan også mødes og lave aftaler, der sikrer ordnede forhold for ansatte og familier,” siger Tina Lambrecht.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.