Sygeplejerskerne stemmer nej

Sygeplejerskerne går i konflikt fra natten til lørdag . Danske Fysioterapeuter understreger, at man har pligt til ikke at påtage sig konfliktramt arbejde – og at politikerne nu må handle på uligelønnen.

Forligsinstitutionen har meldt ud, at 65,5% af sygeplejerskerne har stemt nej til deres nye overenskomst. Det betyder, at sygeplejersker på nogle arbejdspladser vil gå i strejke fra lørdag den 18. juni.

Danske Fysioterapeuter understreger, at alle fysioterapeuter har pligt til ikke at påtage sig konfliktramt arbejde. Det betyder, at man ikke må overtage opgaver som de strejkende normalt ville løse. Sygeplejerskerne stiller med nødberedskab, der sikrer, at livsnødvendige funktioner bliver overholdt.

Selvom Danske Fysioterapeuters medlemmer har stemt ja til overenskomsten, forstår formand Tina Lambrecht godt vreden blandt sygeplejerskerne. Hun peger især på den historisk betingede uligeløn – som også rammer fysioterapeuterne.

”Det er en uretfærdighed, som både sygeplejerskerne og andre traditionelle kvindefag har levet med alt for længe. Det er på høje tid, at politikerne påtager sig ansvaret for at løse det problem, deres forgængere har skabt,” siger hun.

Det er især den såkaldte Tjenestemandsreform fra 1969, der står for skud, når forskere skal forklare, hvorfor de traditionelle kvindefag stadig tjener mindre end de traditionelle mandefag.

Læs Fysioterapeutens tema om uligeløn

En politisk løsning

Når Tina Lambrecht og en enig hovedbestyrelse anbefalede de offentligt ansatte fysioterapeuter at stemme ja til overenskomsten, så skyldes det, at det isoleret set var en god aftale, der sikrede reallønnen. Den grundlæggende uligeløn kræver derimod et politisk indgreb at løse, mener Tina Lambrecht.

Hun peger på, at både sygeplejerskernes erfaringer og fysioterapeuternes egne fra konflikten i 2008 viser, at det i praksis er umuligt ændre på uligelønnen ved overenskomstforhandlingerne. For det kræve, at man tager penge fra andre grupper af offentligt ansatte – og at deres lønudvikling dermed ikke vil matche privatansattes.

”Der er ikke nogen, der har lyst til at gå væsentligt ned i løn selv om det er for at hjælpe andre faggrupper, der historisk er blevet snydt. Derfor er det meget svært at se det her rykke sig ved overenskomstforhandlingerne,” siger hun og fortsætter:

”Uanset resultatet af den igangværende konflikt, så er der et arbejde, som skal løses politisk. Derfor forventer jeg stadig, at den bebudede komite bliver igangsat, så vi en gang for alle kan få gjort op med uligelønnen i det offentlige.”