Specialiseringsordningen: Nu kan alle fysioterapeuter ansøge
Specialiseringsordningen er dit stempel på, at du opfylder en række krav i forhold til arbejdet inden for et af de 10 fysioterapeutiske specialer. Du kan blive godkendt som enten specialist eller certificeret klinker, hvor den afgørende forskel er, at man som specialist skal have en kandidat- eller en masteruddannelse.
Med godkendelse på et af de to niveauer følger retten til at bruge titlen i sit arbejde som fysioterapeut og som afsæt for videre karriereudvikling.
Alle fysioterapeuter kan nu søge om godkendelse
I 2021 besluttede repræsentantskabet, at det skal være muligt for alle fysioterapeuter, at ansøge om godkendelse under specialiseringsordningen. Gitte Arnbjerg, formand Dansk Selskab for Fysioterapi fortæller:
”Mange fysioterapeuter lægger et kolossalt arbejde i at udvikle deres faglighed og specialisere sig. Dette er helt afgørende for, at vores profession er på rette spor og at vi vedvarende øger kvaliteten i vores indsatser. En specialisering er et kvalitetsstempel, ikke bare for den enkelte, men for hele vores profession, og derfor erdet vigtigt, at vi nu kan tilbyde specialisering af alle fysioterapeuter. Jeg er overbevist om at det på sigt vil løfte hele anerkendelsen af vores fag.”
Ansøgningskriterier
Der er mulighed for at søge om godkendelse som enten specialist eller certificeret kliniker, to gange årligt. Så hvis du opfylder kriterierne for ansøgning, er der mulighed for at erhverve en godkendelse under specialiseringsordningen inden årets udgang.
Næste frist for at ansøge er den 1. september 2022.
Specialisering skal sikre større kvalitet i fysioterapien
I 2003 modtog de første fysioterapeuter bevis på deres specialisering. Siden har mere end 300 fysioterapeuter fået synligt bevis for deres kliniske kompetencer. Beviset er garanti til både arbejdsgivere, kollegaer, andre faggrupper og patienter for, at fysioterapeuten kan levere en specialiseret kvalitet i behandlingen.
I oversigten under specialiseringsordningen finder man de specialiserede fysioterapeuter inden for de 10 specialer. Oversigten benyttes bl.a. ved patient- og pårørendehenvendelser, hvor der fx efterspørges neurologisk eller pædiatrisk fysioterapi.
Mange fysioterapeuter bruger også specialiseringen som en bevidst karrierestrategi. Alene arbejdet med ansøgningen giver ofte et godt og systematisk overblik over de kompetencer og kliniske erfaringer, som man har opnået. Samtidig kan specialiseringen give større sikkerhed og grundighed i den kliniske behandling.
I 2021 fortalte Anja Greve, hvordan hun via specialiseringen er blevet dygtigere til at udrede ting:
”Generelt giver det mig en stor sikkerhed for at skelne i mellem, hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan behandle.”
Anja er specialiseret i sportsfysioterapi og tilknyttet det danske herrer A-landshold i håndbold, hvor hun har været en vigtig faktor til både EM, VM og OL guld.
Læs Anjas historie om at være specialiseret sportsfysioterapeut.
Hvad er specialiseringsordningen
Når man er godkendt under specialiseringsordningen har man papir på, at være specialiseret i ét af de 10 fysioterapeutiske specialer. Det kræver en forberedelse, hvor man over en årrække har både beskæftiget sig med klinisk arbejde inden for specialialet og efteruddannet sig, svarende til opnåelse af 40 ECTS point med relevans for specialet. I specialiseringsordningen kan du blive godkendt som enten ”specialist” eller som ”certificeret kliniker”. Væsentligste forskel er, at man som specialist skal have en akademisk overbygning i form af en kandidat- eller masteruddannelse.
Der er ansøgningsfrist to gange årligt, hvor den næste er den 1. september. Det er i sidste ende specialiseringsrådet, som er udpeget af Dansk Selskab for Fysioterapi, der behandler de indkommende ansøgninger og som står for endelig godkendelse.
Pris
Specialiseringsordningen har hidtil været et tilbud for alle medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Fra 1. september 2022 kan alle autoriserede fysioterapeuter søge om godkendelse som specialist eller certificeret kliniker.
Det koster 6.700 kr. at ansøge som enten specialist- eller certificeret kliniker, hvis man ikke er medlem af Danske Fysioterapeuter.
Beløbet er fastsat af Danske Fysioterapeuters Hovedbestyrelse og svarer til ét års kontingent af fagforeningen. Dertil kommer, at der skal søges om fornyelse af godkendelse hvert 7. år. Her bliver man takseret 1.000 kr. som ikke-medlem.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.