Bliv klogere på Fagkongres 2025: Hvordan behandler du hjernerystelse?

Skal du med på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2025? Så kan du glæde dig til at deltage i et symposium om hjernerystelse, hvor blandt andre fysioterapeut og specialist i sportsfysioterapi Lisbeth Lund Pedersen fortæller om tilgangen til behandling af hjernerystelse i Danmark

Det faglige program til Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2025 er i fuld gang med at blive sat sammen.

Et af de symposier, du har i vente, hvis du har sikret dig en billet til fagkongressen den 13.-15. marts 2024, handler om behandling af hjernerystelse. 

Her deler tre oplægsholdere deres erfaringer fra deres arbejde med hjernerystelse. En af dem er projektfysioterapeut i Svendborg Kommune og specialist i sportsfysioterapi, Lisbeth Lund Pedersen, som vi her har interviewet.

Hvorfor er netop dette fokus vigtigt?

”Der har været meget fokus på hjernerystelser det seneste år, fordi en DR-journalist har lavet en podcast, hvor han tager helt til USA for at få behandling. Men det behøver man jo hverken bruge penge eller tid på, når vi har en stor gruppe af fagpersoner med erfaring i og viden om netop hjernerystelsesområdet herhjemme. Den er den undren, som symposiet udspringer af. Og det er et vigtigt fokus, fordi vi som fysioterapeuter – på tværs af specialer – kan hjælpe mennesker med hjernerystelse rigtig meget. Især når vi arbejder sammen på tværs af fysioterapeutiske specialer som neurologisk fysioterapi, muskuloskeletal fysioterapi, sport og arbejdsliv, og sammen med andre faggrupper,” siger Lisbeth Lund Pedersen.

Hvad får deltagerne ud af at høre oplægget?

”I oplægget giver vi et indblik i tilgangen til behandling af hjernerystelse i Danmark og USA, og hvad evidensen er på området. Neuropsykolog Mille Thaustum vil dele erfaringerne fra et af de mange forskningsprojekter i hjernerystelse, der lige nu kører i Danmark. Derudover har vi inviteret den amerikanske fysioterapidoktor Helena Esmonde, som kan fortælle om, hvordan de gør i USA, så vi kan diskutere forskelle og ligheder i rehabiliteringsstrategierne for hjernerystelse. Så jeg forventer også, at vi får en spændende debat i gang, som ph.d. Morten Høgh vil moderere,” siger Lisbeth Lund Pedersen.

Hvordan taler oplægget ind i fagkongressens tema?

”Tidligere bad lægen ofte sin patient med hjernerystelse om at holde sig i ro, indtil symptomerne forsvandt. Nu er der rigtig meget fokus på og evidens for, at jo tidligere patienten kommer i gang med at bevæge sig i det omfang, vedkommende kan, jo bedre er det. Og netop den her aktive rehabilitering er vi som fysioterapeuter nøglepersoner til at hjælpe med,” siger Lisbeth Lund Pedersen.

Læs mere om Fagkongres 2025

Køb din billet i dag