Direkte adgang til fysioterapi bliver nu virkelighed i Region Sjælland

Det er en stor sejr for Danske Fysioterapeuter, at sundhedsministeren har givet grønt lys til et toårigt projekt i Region Sjælland med direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud. Borgere med muskel- og skeletlidelser kan bestille tid uden lægehenvisning.
Forskning viser, at individuelt doseret træningsterapi i nogle tilfælde viser bedre og langt mere bæredygtige resultater end medicin. Foto: iStock.

Borgere med ondt i ryg, skulder eller andre steder i kroppen skal i dag have henvisning fra lægen for at få behandling med offentligt tilskud af en fysioterapeut. Men fra 2025 kan man i Region Sjælland henvende sig direkte til en fysioterapeut og få behandling med offentligt tilskud. Det er sundhedsminister Sophie Løhde (V), som har givet grønt lys for et toårigt projekt, der går i gang i første kvartal af 2025.

Danske Fysioterapeuter ser det som en stor sejr for organisationen, som sammen med Praktiserende Lægers Organisation, PLO, er kommet med anbefalingen om direkte adgang til fysioterapeut.

”Fysioterapeuter har ekspertisen i at behandle muskel- og skeletlidelser, og forskning viser, at med individuelt doseret træningsterapi kommer borgerne sig hurtigere og har mindre behov for medicin. Faktisk viser forskning, at det i nogle tilfælde viser bedre og langt mere bæredygtige resultater end medicin. Derfor er direkte adgang til en fysioterapeut en oplagt måde at få mere ud af ressourcerne i sundhedsvæsenet,” siger Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter.

Håber på landsdækkende ordning

Jeanette Præstegaard håber, at projektet i Region Sjælland kan bane vejen for en landsdækkende ordning inden længe.

”Det er meget positivt, at både de praktiserende læger, partiernes sundhedsordførere, Region Sjælland og sundhedsministeren bakker op om, at direkte adgang til fysioterapi kan være godt for både borgerne og for sundhedsøkonomien,” siger Jeanette Præstegaard.

Sundhedsminister Sophie Løhde er glad for, at Region Sjælland gerne vil afprøve projektet.

”Fysioterapi er en vigtig behandling for mange. Det gælder for eksempel mennesker med rygsmerter, der kan have stor gavn af at få hjælp af en fysioterapeut. Nu får borgerne i Region Sjælland mulighed for gå til fysioterapi med offentligt tilskud uden først at skulle forbi egen læge for at få en henvisning.” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde.

Direkte adgang kan aflaste lægerne

Regionsrådsformand i Region Sjælland, Trine Birk Andersen (S), ser frem til, at fysioterapeuter kan være med til at aflaste de praktiserende læger i Region Sjælland.

”Det skal være så nemt som muligt for borgerne at få rette hjælp i sundhedsvæsenet. Med godkendelsen er vejen nu banet for, at borgere med behov for fysioterapi lettere og hurtigere kan få den nødvendige behandling, og at unødvendige forværringer kan forebygges. Samtidig er det et stort plus, at ordningen vil aflaste de praktiserende læger i Region Sjælland,” siger Trine Birk Andersen.

Gode erfaringer fra udlandet

Skader og sygdomme i muskler og led er skyld i en meget stor andel af henvendelser til almen lægepraksis.

Erfaringer fra udlandet, bl.a. England og Sverige, viser, at det kan aflaste sundhedsvæsenet og spare ressourcer i almen lægepraksis, når fysioterapeuter behandler muskel- og skeletlidelser uden først at skulle tale med en læge. Projektet i Region Sjælland skal få flere borgere til at søge tidlig behandling, så problemer med muskel- og skeletlidelser ikke udvikler sig og kræver mere specialiseret behandling.

Kompetencer til at screene patienter

Regionsformand for Danske Fysioterapeuter i Region Sjælland, Stine Bøgh Pedersen, glæder sig til, at fysioterapeuterne kan få udvidet deres beføjelser og kompetencer. Det stiller bl.a. krav til fysioterapeuterne om at kunne screene patienterne, så det er de rette patienter, der får behandling.

”Det bliver fysioterapeuternes ansvar at vurdere, hvilke patienter der skal direkte til behandling hos en fysioterapeut med et offentligt tilskud. Og det stiller krav til fysioterapeuternes kompetencer i forhold til at kunne screene patienterne for at udelukke, at lidelsen skyldes alvorlig sygdom, som kræver lægebehandling.” siger Stine Bøgh Pedersen.

Danske Fysioterapeuter bistår Region Sjælland og fysioterapeuterne i implementeringen af projektet. Derudover bidrager Danske Fysioterapeuter til at klæde fysioterapeuterne på til den nye rolle ved at arrangere webinarer om screening for alvorlig patologi og samtykkereglerne for informeret samtykke - både til behandling og videregivelse af helbredsoplysninger og informationer til f.eks. patientens egen læge.

Læs formand for Praktiserende Fysioterapeuters reaktion på forsøget med direkte adgang