Bæredygtigt sundhedsvæsen, tak!
BUM, så skete det. For få dage siden landede aftalen om basiskontrakterne og i går – BUM – ramte en rapport på 420 sider bordet!
Lad mig starte med det sidste.
Sundhedsstrukturkommissionen har afleveret deres rapport inkl. tre anbefalinger til fremtidig struktur for sundhedsvæsenet, og vi har naturligvis fulgt med i processen.
Kommissionen blev nedsat af regeringen den 28. marts 2023, og kort tid efter nedsatte den en følgegruppe, hvor jeg blev inviteret til at repræsentere Danske Fysioterapeuter. Jeg har således haft én plads på lige fod med Danske Regioner, KL, Ældresagen, Danske Patienter m.fl., der også har haft én plads i følgegruppen.
Rapporten er tydelig. Der skal handles markant for at trække sundhedsvæsenet i en mere bæredygtig retning. De tre anbefalinger trækker som forventet lidt i hver sin retning, men når det er sagt, handler det grundlæggende om, at der skal mere central styring til sundhedsområdet. Der synes at være enighed om, at der er for meget ’postnummer-lotteri’ ift., hvad borgere kan få af ydelser i de 98 forskellige kommuner. Og det er jo genkendeligt. Vi kender alle til historier om for eksempel familier, der vælger at flytte til anden kommune, fordi der er bedre muligheder, når man har et barn med særlige behov. Den kritiske masse af borgergruppen med særlige sundheds behov er simpelthen for lille for kommunerne at håndtere.
Fysioterapeuter afhjælper lokal lægemangel
I rapporten sættes der særligt skarpt lys på almenmedicinsk praksis og på behovet for, at praktiserende læger flytter ud af de store byer og Nordsjælland til resten af landet. Her kan vi som fysioterapeuter heldigvis bryste os med, at vi har en solid geografisk dækning af vores samlede praksissektor. Og det er naturligvis et momentum, som vi vil udnytte til at gøre os attraktive til lægefaglige opgaver. Det kan for eksempel være ved at tage ansættelser i lægehuse med fokus borgere med muskelskeletlidelser eller indgå i partnerskaber med læger om lokale sundhedshuse. Vi gør det allerede, men fremtiden kan åbne for endnu flere døre.
Kommissionen har nok det, jeg vil kalde et traditionelt syn på sundhed og sygdom. Genoptræning og rehabilitering nævnes, men mest som et tilbud end som en løsning. Og heri ligger endnu et momentum for os, nemlig at tale vores bud op som en bæredygtig løsning; ikke kun for den enkelte eller gruppe af borgere/patienter, men i særdeleshed som en sundhedsøkonomisk løsning på den demografiske udfordring, da færre smerter og bedre funktion reducerer behovet for medicin, lægekonsultationer, diverse undersøgelser, indlæggelser, operationer osv.
Top-politikere får fysioterapi ind på nethinden
Folkemødet 2024 er i fuld gang. Hovedbestyrelsen, HB, og jeg deltager for at tale Danske Fysioterapeuters dagsorden op. Personligt deltager jeg i tre større debatter, og flere helt centrale sundhedspolitikere har taget imod vores invitationer. Jeg glæder mig meget til vores debatter med fx sundhedsminister Sophie Løhde, KL-formand Martin Damm og regionsrådsformand Heino Knudsen. Også de praktiserende lægers formand Jørgen Skadborg og Københavns sundhedsborgmester Sisse Marie Welling m.fl. besøger os. Følg gerne med på Fysio.dk, hvor vi løbende opdaterer nyt fra diverse debatter på klippeøen.
Husk at stemme om basiskontrakten
Og så lige et par ord om genforhandlingen af basiskontrakten. Den interne arbejdsmarkedsmodel blev besluttet af repræsentantskabet, og deri ligger implicit, at HB har et armslængdeprincip til aftalen. Det betyder, at alle medlemmer, også HB-medlemmer, personligt kan udtrykke sine holdninger om den, men at HB som samlet bestyrelse ikke tilkendegiver politisk anbefaling eller ej. Som formand kan jeg ikke udtale mig.
Jeg anbefaler dog, at hvert enkelt medlem af foreningen grundigt vurderer, om den indgåede aftale er passende eller ej til fremtidens arbejdsmarked, og særligt anbefaler jeg, at alle medlemmer i praksissektoren stemmer.