Bestyrelsesmedlemmer lærte fra sig til ukrainske fysioterapeuter
To af Region Hovedstadens bestyrelsesmedlemmer kunne den 8. marts ikke deltage i regionbestyrelsens møde. De havde en anden vigtig opgave på dagsorden. I Rigshospitalets lokaler kunne man nemlig finde dem i fuld gang med at klæde ukrainske læger og fysioterapeuter på til bedre at kunne behandle de tusindvis af ukrainere, som har mistet lemmer under krigen.
Enormt behov men lidt erfaring
Behovet for at behandle patienter med krigsskader og amputationer i Ukraine er blevet enormt, men erfaringen er sparsom. Siden krigen brød løs, er fysioterapeuter og lægers opgaver vokset markant. TV2 Kosmopol oplyste fredag den 10. marts, at mere end 10.000 ukrainere vil få brug for proteser og rehabilitering. Sundhedsmyndighederne i Ukraine har dog ikke den viden, der skal til for at behandle amputerede lemmer.
Regionbestyrelsesmedlem og regionschef hos Sahva, Rasmus Sylvest Mortensen, inviterede i samarbejde med Tilde Randsborg, regionsbestyrelsesmedlem med speciale i børneortopædkirurgi og traumer, ukrainske kollegaer til Danmark for at løfte deres vidensniveau om protesebehandling og rehabilitering.
"Der er et stort behov for efteruddannelse af ergo- og fysioterapeuter i, hvordan man behandler og støtter amputerede og skadede mennesker. De er ikke vant til at se amputerede patienter, og de har ikke tradition for at gå tidligt i gang med mobilisering i Ukraine", fortæller Tilde Randsborg til rigshospitalet.dk
Hun uddyber yderligere,
"I Danmark har vi i langt højere grad en tradition for at give vores amputerede patienter proteser, så vi har lang erfaring og kæmpe ekspertise i at hjælpe de her patienter, og vi har opbygget en masse viden om genoptræning af patienter, der har været udsat fra traumer eller krig".
Læs hele artiklen om de ukrainske kollegaers besøg på Rigshospitalet
Turen til Ukraine
Tilbage i september 2022 tog Rasmus Sylvest Mortensen og Tilde Randsborg til Lviv i Ukraine for at hjælpe børn og voksne med krigsskader. På denne tur blev det hurtigt klart, at der er stor behandlingsforskel i de to lande.
Sundhedsmyndighederne i Ukraine har ikke den viden, der skal til for at behandle amputerede lemmer. Efter bestyrelsesmedlemmernes besøg, var de sikre på, at det lokale vidensniveau om protesebehandling og rehabilitering kunne løftes med deres hjælp.
Rasmus Sylvest Mortensen viser til TV2 Kosmopol et billede af det ukrainske personale, der har brugt en børneble som bandage til en arm, fordi det var det bedste de havde. Men personalet i Lviv mangler ikke kun basale fornødenheder og remedier, der er brug for faglige kompetencer.
Noget af det første Rasmus Sylvest Mortensen lagde mærke til ved sit besøg til Ukraine var, hvordan de amputerede borgere ikke fik kompressionsbehandling af den benstump, der var tilbage. Rasmus Sylvest Mortensen fortæller, at kompressionsbehandling er en vigtig og evidensbaseret form for behandling, der bruges meget i Danmark, som de ukrainske terapeuter ikke har meget erfaring med.
"Det er ekstremt vigtigt i forhold til sårheling og for at forhindre, at der kommer for meget væske ud i vævet", forklarer Rasmus til TV2 Kosmopol.
På turen til Ukraine lærte han personalet at lægge stramme forbindinger, og kompressionslæringen fortsatte længe efter han var vendt hjem over elektroniske platforme. Her har han siden chattet frem og tilbage med fysioterapeuter, for at sikre sig, at deres forbindinger ser rigtige ud.
Siden krigen begyndte, har Rasmus Sylvest Mortensen besøgt hospitalet i Lviv to gange. Første gang var i juni, hvor han var alene afsted. Derefter var Tilde Randsborg og afdelingsleder i Sahva, Paulette Larsen, med på den næste tur.
Se hele interviewet med Rasmus Sylvest Mortensen på TV2 Kosmopol
Den danske måde at arbejde med fysioterapi på
Midt i luftalarmerne underviste de tre fysioterapeuter i september sammen det ukrainske personale i genoptræningsøvelser, mobilisering, brug af proteser og metoder der giver indblik i, hvordan man arbejder med amputerede patienter i Danmark.
Tilde Randsborg og Rasmus Sylvest Mortensen fik patienterne ud af sengen og prøvede at udfordre dem til at blive selvstændige. En opgave, der gav dem en særstatus, hvor alt de sagde næsten blev opfattet som lov af det ukrainske personale, der var meget imponerede over den danske faglighed.
"Vi kunne finde på at bede en borger om at stå på det ene ben, når han nu manglede det andet. Det var nogle gange, som om de ventede på, at det manglende ben ville gro ud igen", siger Rasmus til fagbladet Fysioterapeuten nr. 1.
Han gør det også klart, at de dog på ingen måde ønsker at kritisere de lokale terapeuter: "De var virkelig engagerede, og gjorde det bedste de kunne, ud fra de forudsætninger de havde".
Både Rasmus Sylvest Mortensen og Tilde Randsborg fortæller om den stolthed det giver dem at arbejde gratis, når de leverer noget til nogle kollegaer som står i en frygtelig situation og virkelig har brug for det.
Efteruddannelse på Rigshospitalet
Krigsniveauet har ændret sig, og selvom Region Hovedstadens to fysioterapeuter gerne vil derned igen, er det nu for farligt. De ukrainske sundhedsfaglige var derfor inviteret til Danmark, for at få hjælp til den kæmpe opgave, der venter dem i hjemlandet.
En af ukrainerne, som tog rejsen, er afdelingsleder Kateryna Zahorodnia.
"Alle venter på, at jeg kommer hjem, fordi alle gerne vil have den viden, som jeg har fået her", fortæller hun til TV2 Kosmopol.
Efter fem dages undervisning blev terapeuterne nødt til at vende hjem, da der er brug for dem i Ukraine.
"De bliver præsenteret for af en kæmpe pallette af læring, som de skal hjem og præsenterer og sætte i gang på tværs af alle hospitalerne. De har et stort ønske om at lære mere og gøre tingene anderledes, og de vil meget gerne sende flere hold herop", fortæller Tilde Randsborg yderligere til rigshospitalet.dk.
Tema om fysioterapeuter i Ukraine
"Fysioterapeuter hjalp krigsofre i Ukraine" er temaet i årets første udgave af fagbladet Fysioterapeuten. Her kan du læse dybdegående interviews og baggrundsviden og besøget i Ukraine.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.