Barsel i det private (individuel kontrakt)
Dagpengeret og ret til fravær i forbindelse med graviditet og fødsel
Barn født den 2. august 2022 eller senere
Hvis dit barn er født den 2. august 2022 eller senere, har samboende forældre ret til barselsdagpenge i 24 uger hver efter fødslen. 11 af disse uger er øremærkede til hver af forældrene. Det betyder, at de ikke kan overdrages mellem jer.
2 af de 11 øremærkede uger skal afholdes i forbindelse med fødslen. For moderen gælder det, at hun har pligt til at afholde de to uger fra dagen efter fødslen. Faderen/medmoren kan holde de to ugers orlov fra dagen hvor barnet fødes, eller dagen efter barnet er født. Du kan også aftale med din arbejdsgiver at holde fædreorloven spredt inden for de første 10 uger efter fødslen.
De øvrige 9 øremærkede uger med barselsdagpenge skal I afholde, inden jeres barn fylder 1 år.
Udover de 11 øremærkede uger har forældrene hver især 13 ugers orlov med barselsdagpenge, som skal afholdes inden 1 år efter barnets fødsel, hvis ikke forældrene vælger at forlænge eller udskyde orloven. De 13 uger kan overdrages mellem forældrene.
Der gælder særlige regler for forældre, der ikke er samboende på fødselstidspunktet, og for soloforældre disse særregler kan du læse om på borger.dk, hvor du også kan læse om andre situationer, der kan have betydning for din barselsorlov.
Før fødslen
Som mor
- Senest 3 måneder før termin skal du meddele din arbejdsplads, at du er gravid, og om du vil gøre brug af retten til fravær før forventet fødsel.
- En mor kan i medfør af den nye barselslov overdrage op til 8 uger af sin barselsorlov med dagpenge til far/medmor. Hvis du ønsker at overdrage de 8 uger (eller en del heraf), skal du senest 4 uger før forventet fødselstidspunkt underrette din arbejdsgiver herom, og om du vil fremrykke og anvende forældreorlov i stedet.
- Senest 6 uger efter fødslen skal du meddele din arbejdsgiver, om hvordan du ønsker at tilrettelægge dit barselsforløb.
- Senest 8 uger efter barnets fødsel, skal du give din arbejdsgiver besked, hvis du ønsker at udskyde en del af din orlov til senere afholdelse.
Som far eller medmor
- En far/medmor, der ønsker at holde orlov i de første 10 uger efter fødslen (dvs. 2 ugers fædreorlov, op til 8 ugers overdraget orlov fra mor, eller forlods brug af forældreorlov), skal senest 4 uger før det forventede fødselstidspunkt underrette arbejdsgiveren om dette og om længden af fraværet.
- Senest 6 uger efter fødslen, skal du give din arbejdsgiver besked, hvis du ønsker at holde orlov efter de første 10 uger efter fødslen.
- Senest 8 uger efter barnets fødsel, skal du give din arbejdsgiver besked, hvis du ønsker at udskyde en del af din orlov til senere afholdelse.
Graviditetsorloven starter 4 uger inden forventet fødsel. Terminsdagen tæller med. Det er lægens skøn, der lægges til grund. Hvis der er fastsat en bestemt dag, hvor fødslen sættes i gang, eller der er planlagt et kejsersnit, er det den dag, der bruges ved beregningen af, hvornår man kan gå på orlov.
Hvad får jeg i løn
Din løn afhænger af din ansættelse.
Hvis du er ansat på Danske Fysioterapeuters basiskontrakter, har du ret til følgende:
Mor
Klinikken betaler fuld løn, dog maksimalt den løn, der medfører, at Klinikken modtager den til enhver tid højeste sats i refusion fra Udbetaling Danmark og Barsel.dk til moderen i:
- Graviditetsorlov i 4 uger før forventet fødsel.
- Barselsorlov i 14 uger efter fødslen.
- Yderligere 13 ugers forældreorlov.
Far/medmor
Klinikken betaler fuld løn, dog maksimalt den løn der medfører, at Klinikken modtager den til enhver tid højeste sats i refusion fra Udbetaling Danmark og Barsel.dk til faderen/medmoderen i:
- Fædreorlov i 2 uger i løbet af de 10 første uger efter fødslen.
- Yderligere 13 ugers forældreorlov.
Pension
For begge forældre gælder det desuden, at klinikken skal betale 5 % pension for fastlønnede, samt 4 % pension for provisionslønnede i både den lønnede og ulønnede del af orloven.
Mor
Som mor er du som minimum garanteret ret til halv løn under de 4 ugers graviditetsorlov og de 14 ugers barselsorlov, hvis du arbejder gennemsnitligt 8 timer eller mere om ugen. Hvis den halve løn er lavere end dagpengesatsen, spæder kommunen din indkomst op til dagpengeniveau.
Det en god idé at holde fast i din ret til halv løn. Du optjener nemlig ferie på normale vilkår, hvis du får hel eller delvis løn.
Mange har dog mere end minimumsreglerne. Således har flere privatansatte ret til fuld løn under barselsorloven og dele af forældreorloven, ligesom det også kan være aftalt, at der ydes en maksimeret løn, svarende til det beløb din arbejdsgiver kan få refunderet af dagpenge fra Udbetaling Danmark og refusion fra barsel.dk. Dine rettigheder afhænger af, hvad der står i din kontrakt.
Far
Er du ansat på en privat klinik eller i en privat virksomhed, kan du have ret til hel eller delvis løn under barselsorlov. Det afhænger af den aftale, du har med din arbejdsgiver. Flere privatansatte har ret til fuld løn under barselsorlov. Det kan også kan være aftalt, at der ydes en maksimeret løn svarende til det beløb, arbejdsgiver kan få refunderet i dagpenge fra Udbetaling Danmark og fra barsel.dk. Dine rettigheder afhænger af, hvad der står i din kontrakt.
Mange af de overenskomster, Danske Fysioterapeuter har indgået på det private område, giver lønrettigheder under barsel, der svarer til de overenskomster, der er på det offentlige område. Der kan være enkelte undtagelser.
Hvis du er i tvivl om, hvad der gælder for dig, kan du kontakte Danske Fysioterapeuter på ansat@fysio.dk eller på telefon 3341 4620.
Din arbejdsgiver vil altid være medlem af en barselsfond, typisk www.barsel.dk. Arbejdsgiver kan få refusion for ansatte, der får hel eller delvis løn under barsel og er berettiget til barselsdagpenge.
For mødre udgør refusionsperioden fra 4 uger før forventet fødsel til 7 uger efter fødslen. For fædre/medmødre udgør refusionen perioden 7 uger efter fødslen. Herudover kan der refunderes 22 uger til deling mellem forældrene.
Refusion gives op til et loft. Der gives også refusion af feriepenge, men ikke af pension.
Planlæg din orlov
Som forældre kan I vælge at overdrage dele af orloven til hinanden, så det passer til jeres arbejds- og familieliv. Der er forskellige regler for, hvilke uger der kan overdrages, samt frister for hvornår orloven skal være afholdt.
Du kan først overdrage orlov til den anden forælder, når dit barn er født. Derudover skal I begge være registreret som forældre, før I kan overdrage orlov til hinanden.
For at få barselsdagpenge under den orlov, som du har fået overdraget, skal du derudover opfylde de almindelige betingelser, herunder beskæftigelseskravet, hvilket betyder, at du skal være i arbejde eller være medlem af en a-kasse.
Hvis en forælder ikke er i stand til at overdrage sin orlov til den anden forælder, kan den anden forælder ansøge Udbetaling Danmark om at gøre det. Det kan fx være i situationer, hvor forælderen er kommet ud for en ulykke og ikke er ved bevidsthed.
Hver forælder har som hovedregel ret til 24 ugers orlov efter fødslen med ret til barselsdagpenge, hvis forældrene bor sammen ved fødslen. Heraf kan op til 13 af ugerne overdrages til den anden forælder.
Mor
Som mor har du mulighed for at overdrage op til 13 ugers orlov til den anden forælder, hvis I bor sammen ved fødslen. Du kan overdrage hele uger eller dage.
Som mor kan du vælge at overdrage op til 8 uger af din orlov i perioden 3. til 10. uge efter barnets fødsel, hvis:
1) Du genoptager arbejdet på fuld tid
Hvis du som mor genoptager dit arbejde på fuld tid i perioden 3. til 10. uge efter fødslen, kan du overdrage op til 8 ugers orlov til den anden forælder. De op til 8 ugers orlov skal afholdes af den anden forælder, inden 10 uger efter barnets fødsel.
2) Du fortsætter direkte på de 14 ugers orlov sammen med barnet
Hvis du starter på de 14 ugers orlov i perioden 3. til 10. uge efter fødslen, kan du overdrage op til 8 ugers orlov til den anden forælder. Den anden forælder skal som udgangspunkt holde de op til 8 ugers orlov inden for 1 år efter barnets fødsel med mulighed for udskydelse frem til barnet er 9 år.
Som mor kan du også overdrage op til 5 uger af din orlov, der ligger efter den 10. uge efter fødslen, til far eller medmor. Far eller medmor skal som udgangspunkt holde orloven inden 1 år efter barnets fødsel med mulighed for udskydelse frem til barnet er 9 år.
Far/medmor
Som far eller medmor har du mulighed for at overdrage op til 13 ugers orlov til mor. Du kan overdrage hele uger eller dage.
Den overdragne orlov skal som udgangspunkt holdes inden 1 år efter barnets fødsel med mulighed for at udskyde orloven frem til barnet er 9 år.
Du kan læse mere om reglerne på borger.dk
Som mor har du ret og pligt til at passe dit barn de første 2 uger efter fødslen. Efter de to første uger har mor ret til yderligere 8 uger med fravær. Perioden regnes fra dagen efter fødslen.
Far har ret til 2 uger sammenhængende fravær inden for de første 10 uger efter jeres barns fødsel.
Efter den 10. uge efter fødslen af jeres barn, har hver forældre ret til fravær i op til 32 uger. Faren har dog ret til at begynde de 32 uger inden for de første 10 uger efter fødslen.
Du kan udskyde din orlov på to forskellige måder:
1. Den retsbaserede udskydelse
2. Den aftalebaserede udskydelse
1. Den retsbaserede udskydelse
For at udskyde orloven til efter barnet er fyldt 1 år, skal du genoptage dit arbejde på fuld tid i en periode, hvor du ellers havde ret til barselsdagpenge.
Du har ret til at genoptage arbejdet på fuld tid og udskyde op til 5 uger af din orlov uden aftale med din arbejdsgiver, så længe du varsler overfor din arbejdsgiver, at du ønsker at udskyde dele af din orlov senest 6 uger efter fødslen, du har ikke pligt til at fortælle hvornår du ønsker at afholde den udskudte orlov. Den udskudte orlov skal holdes inden barnet fylder 9 år, og skal holdes i en sammenhængende periode.
Når du ønsker at afholde orloven, skal du varsle din arbejdsgiver med 8 uger, om hvornår du holder den udskudte orlov. Hvis du har skiftet job, inden du udnytter den udskudte orlov, har du fortsat ret til orloven, men lønretten er betinget af, at du laver en aftale med din nye arbejdsgiver.
Vær opmærksom på, at du ikke både kan forlænge og udskyde orloven.
2. Den aftalebaserede udskydelse
Du kan aftale med din arbejdsgiver at genoptage arbejdet på fuld tid og udskyde orloven med den tid, arbejdet har været genoptaget.
Du kan aftale at udskyde op til 32 ugers orlov efter barnets 10 uge. Den udskudte orlov skal være afholdt inden barnet fyldet 9. år. I modsætning til den retsbaserede udskudte orlov, behøver aftalt udskydelse ikke at holdes i en samlet periode.
Din arbejdsgiver behøver ikke indgå en aftale om udskudt orlov med dig, og det er derfor kun de op til 5 ugers orlov du har ret til at udskyde. En eventuel aftale om aftalebaseret udskydelse skal være indgået inden 6 uger efter fødslen. Hvis du skifter arbejde inden du har afholdt orloven, skal du lave en ny aftale med din nye arbejdsgiver.
Vær opmærksom på, at du ikke både kan forlænge og udskyde orloven.
Der kan være situationer, hvor du kan aftale at udskyde endnu mere orlov. Læs mere under "Situationer, der kan have betydning for din orlov" på borger.dk.
Som forælder kan du forlænge orloven og være fuldt fraværende fra dit arbejde uden at få barselsdagpenge.
Du har efter den 10. uge efter fødslen ret til at være fraværende i 32 uger efter fødslen. Du kan forlænge denne periode op til 8 uger eller op til 14 uger.
Du vil ikke modtage barselsdagpenge i den periode, hvor du forlænger din orlov og er fuldt fraværende fra dit arbejde.
Udbetaling Danmark skal ikke have besked om forlængelsen, når du forlænger orloven uden samtidig at arbejde.
Du skal bare sørge for at give din arbejdsgiver besked om forlængelsen senest 6 uger efter fødslen.
Vær opmærksom på, at du ikke både kan forlænge og udskyde orlov.
Du kan efter aftale med din arbejdsgiver forlænge bestemte dele af din orlov ved at arbejde på nedsat tid. Derved strækker du orloven ved at arbejde færre timer om ugen eller fx holde enkelte ugedage fri i en periode.
Du har som udgangspunkt ret til barselsdagpenge for det antal timer, du stadig er på orlov. På den måde kan orloven forlænges med den tid, du har arbejdet. Det kræver dog, at det er aftalt med din arbejdsgiver.
Når man får hel eller delvis løn under orloven fra sin arbejdsgiver, modtager arbejdsgiver refusion af de barselsdagpenge, man ellers skulle have haft. Perioder, hvor man får løn fra arbejdsgiver, fratrækkes derfor den samlede dagpenge og fraværsret.
Vær opmærksom på, at du som mor har pasningspligt de første 2 uger efter fødslen, hvorfor du ikke må arbejde hverken på fuld- eller nedsat tid.
I kan holde orloven samtidigt eller forskudt for hinanden, I skal blot være opmærksomme på, at de uger hvor I holder orlov samtidig, vil betyde dobbelttræk af dagpengeuger.
Med de nye barselsregler blev forældrebegrebet defineret på ny, hvilket vil sige, at der nu skelnes mellem juridiske forældre og sociale forældre.
Ved juridiske forældre forstås:
- de personer som er registreret som barnet forældre
Ved sociale forældre forstås:
- en juridisk forælders ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, og som ikke er barnets juridiske forældre
- en kendt donor, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, og som ikke er barnets juridiske forældre
- en kendt donors ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, og som ikke er barnets forældre
Er de juridiske forældre lønmodtagere, kan hver af de juridiske forældre overdrage op til 13 ugers orlov. Er forældrene derimod selvstændige eller ledig, kan der overdrages op til 22 ugers orlov.
Er du barnets eneste forælder/adoptant ved fødsel eller modtagelse, kan du søge om yderligere 22 uger med barselsdagpenge, udover de 24 uger som du normalt modtager, hvilket vil sige du som soloforældre i alt vil have 46 uger med barselsdagpenge. Det gælder, uanset om du er lønmodtager, selvstændig eller ledig.
Hvornår er du soloforældre:
- dit barn er kommet til ved assisteret reproduktion ved brug af ukendt donor
- dit barns mor er surrogatmor, der ikke anses som forældre til barnet efter lovgivningen i fødselslandet
- den anden forælder er gået bort
- du er eneadoptant
Har dit barn en ukendt forælder, f.eks. fordi faderskabet ikke er registreret eller anerkendt, anses du ikke som soloforældre.
Er du soloforældre som har født/modtaget dit barn den 1. januar 2024 eller senere, har du mulighed for at overdrage dele af din orlov til et nærtstående familiemedlem.
Solomor
Er du solomor og selvstændig eller ledig, kan du overdrage op til 36 uger orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem
Er du lønmodtager, kan du i stedet overdrage op til 27 uger, da 9 af orlovsugerne er øremærket
Solofar
Er du solofar og selvstændig eller ledig, kan du overdrage op til 44 uger med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem
Er du lønmodtager, kan du i stedet overdrage op til 35 uger, da 9 af orlovsugerne er øremærket
Nærtstående familiemedlem
Er du et nærtstående familiemedlem til en soloforælder, kan du få overdraget uger med barselsdagpenge og derved også en fraværsret.
Hvornår er du et nærtstående familiemedlem:
- Hvis du er den juridiske forældres forældre
- Hvis du er den juridiske forældres søskende over 18 år, inkl. halvsøskende.
- Hvis du er den afdødes forældre eller søskende over 18 år, inkl. halvsøskende
Alderskravet på de 18 år skal være opfyldt ved overdragelsestidspunktet.
Nærtstående familiemedlem til en solomor
- Er du nærtstående familiemedlem til en solomor som er selvstændig eller ledig, kan du få overdraget op til 36 uger orlov med barselsdagpenge
- Er du nærtstående familiemedlem til en solomor som er lønmodtager, kan du i stedet få overdraget op til 27 uger, da 9 af orlovsugerne er øremærket
Nærtstående familiemedlem til en solofar
- Er du nærtstående familiemedlem til en solofar som er selvstændig eller ledig, kan du få overdraget op til 44 uger orlov med barselsdagpenge
- Er du nærtstående familiemedlem til en solomor som er lønmodtager, kan du i stedet få overdraget op til 35 uger, da 9 af orlovsugerne er øremærket
Du skal varsle din arbejdsgiver med 8 uger, før du påtænker at starte din orlov. Al overdraget orlov skal være afholdt inden barnet fylder 1 år, ellers går den tabt.
Læs om rettigheder på borger.dk hvis du har barn født før den 2. agust 2022
Nedsat kontingent
Husk at du kan få nedsat kontingent, hvis du er på ulønnet orlov.