Rammer og vilkår for valg af FTR

Er I flere tillidsrepræsentanter i en kommune, en region eller i staten, kan I gå sammen om at vælge en fællestillidsrepræsentant (FTR). Det er en ’ret’ i kommunerne, en mulighed i regionerne og en mulighed i staten.

Med en FTR, får I en talsmand/repræsentant, der kan tage spørgsmål og forhold på tværs af arbejdspladserne op til drøftelse med ledelsen på overordnet niveau i organisationen - på vegne af de medarbejdergrupper TR repræsenterer. FTR har mulighed for at få indflydelse på beslutninger om mere overordnede forhold, evt. sammen med FTR fra andre organisationer.

FTR har også mulighed for at indgå lokale aftaler på tværs af jeres arbejdspladser, når det giver mening for jer f.eks en forhåndsaftale om konkrete tillæg.

Muligheden for at få en AC-plads på de øverste MED-niveauer, vil formentlig være større, når man er FTR frem for TR, i og med at FTR varetager overordnede opgaver.  Men det er ikke en selvfølge.

I er velkomne til at kontakte jeres regionsformand, hvis I har brug for sparring i forhold til hvad I vil få ud af at vælge en FTR.

Find regionernes hjemmesider

Som TR varetager du opgaver lokalt på arbejdspladsen. Det kan være er en fordel hvis du har nogle års erfaring som TR, inden du stiller op som FTR. Så er du fortrolig med tillidshvervet som TR og har et vist kendskab til organisationen, samarbejdsfora og samarbejdspartnere lokalt.

Det giver dig et mere solidt fundament at stå på, når du skal navigere mellem positionen som TR lokalt på arbejdspladsen, og positionen som FTR på overordnet niveau og på tværs af arbejdspladser. Det primære er, at du har lyst til/er motiveret for at engagere dig i interessevaretagelse på overordnet niveau som FTR, og i at opbygge relationer til ledelse og andre samarbejdspartnere på overordnet niveau.

Ved at tage skridtet til at blive FTR, kommer du til at bruge mere arbejdstid på det organisatoriske og fagpolitiske evt. på bekostning af de fysioterapeutfaglige opgaver. Det skal du have med i overvejelserne

Se også afsnit om FTR´s vilkår.

I kommuner

I en kommune har TR ret til at vælge en fællestillidsrepræsentant fx i en forvaltning uden at det skal aftales mellem Danske Fysioterapeuter og kommunen.

Der er mulighed for at vælge:

  • En fællestillidsrepræsentant for én overenskomstgruppe med flere tillidsrepræsentanter

Læs MED-Håndbog for kommunalt ansatte §12.

I regioner

TR kan vælge en fællestillidsrepræsentant fx på et hospital eller for et område i regionen, hvis Danske Fysioterapeuter og regionen aftaler, at I må vælge en fællestillidsrepræsentant.

Der er mulighed for at vælge:

  • En fællestillidsrepræsentant for én overenskomstgruppe med flere tillidsrepræsentanter

Læs MED-håndbog for regionalt ansatte §12.

Kontakt Danske Fysioterapeuters afd. Løn og Forhandling, hvis I ønsker at gå sammen om at vælge en FTR, og der ikke tidligere har været en FTR.

På statens område

TR kan vælge en fællestillidsrepræsentant, hvis Danske Fysioterapeuter og ledelsen aftaler, at I må vælge en fællestillidsrepræsentant.

Det kan med ledelsen aftales, at der vælges en fællestillidsrepræsentant, som repræsenterer:

  • flere medarbejdergrupper, som tilhører forskellige faglige organisationer eller
  • en medarbejdergruppe med flere tillidsrepræsentanter eller
  • flere medarbejdergrupper, som tilhører samme faglige organisation

Læs cirkulære om TR i staten §  4

Regler og procedurer om valg 

Regler og procedurer for valg af FTR og FTR-suppleant følger stort set dem, der er for valg af en TR. Der er dog supplerende krav:

I kommuner
I forbindelse med valg af FTR og FTR-suppleant, skal I drøfte og afklare hvilke opgaver FTR tager sig af og hvilke opgaver TR tager sig af, og skrive det ned i et dokument.

Se også afsnit: Hvilke opgaver har FTR.

Derudover skal I udarbejde en liste over samtlige TR, der er gået sammen om at vælge en FTR og udgør FTR’s valggrundlag: med angivelse af TR’s navn, og hvilke overenskomstgrupper/arbejdspladser TR repræsenterer. Listen skal underskrives af TR.

Oversigten over hvordan I har fordelt opgaverne og listen med TR der indgår i FTR’s valggrundlag, skal vedhæftes, når Danske Fysioterapeuter anmelder valget af FTR overfor arbejdsgiver, så det er klart for alle hvilke (TR) områder, FTR repræsenterer. Som FTR bør du nøje overveje i hvilket omfang, du varetager TR-opgaver i dit virke som FTR. Det kan f.eks være at du varetager medlemmers interesser, som ikke er TR-dækket. Hvis denne opgave varetages af FTR, bør du være opmærksom på at forhandle en vilkårsaftale der afspejler, dit tidsforbrug i forbindelse med håndtering af enkelte medlemmers interesse.

Danske Fysioterapeuter kan først anmelde valget af FTR over for arbejdsgiver, når FTR og/eller FTR-suppleant har anmeldt valget over for Danske Fysioterapeuter. Husk at vedhæfte:

  • En oversigt over opgavedelingen ml. FTR og TR
  • Listen over TR i valggrundlaget

Anmeld valget hurtigst muligt efter valget.

Tilmelding til FTR

I regioner og på statens område
I forbindelse med valg af FTR og FTR-suppleant, skal I udarbejde en liste over samtlige TR, der er gået sammen om at vælge en FTR og udgør FTR’s valggrundlag: med angivelse af TR’s navn, samt hvilke overenskomstgrupper og arbejdspladser TR, repræsenterer.  Listen skal underskrives af TR.

Danske Fysioterapeuter skal medsende listen, når Danske Fysioterapeuter anmelder valget af FTR overfor arbejdsgiver, så det er klart for alle hvilke (TR) områder, FTR repræsenterer.

Danske Fysioterapeuter kan først anmelde valget af FTR og FTR-suppleant, når FTR el. FTR-suppleant har anmeldt valget overfor Danske Fysioterapeuter, vedhæftet:

  • Listen over TR i valggrundlaget

Anmeld valget hurtigst muligt efter valget.

Tilmelding til FTR

Der er ikke krav om at anmeldelsen af FTR-hvervet er ledsaget af en beskrivelse af opgavedelingen mellem FTR og TR. Vi anbefaler dog, at I, i forbindelse med valget af FTR og FTR-suppleant, får drøftet og afklaret hvilke opgaver FTR tager sig af og hvilke opgaver TR tager sig af. Skriv det ned i et dokument, så det er klart for jer alle. 

Se også afsnit: Hvilke opgaver har FTR?

Har du spørgsmål til, hvordan du anmelder valget overfor Danske Fysioterapeuter, er du velkommen til at kontakte os på ansat@fysio.dk eller tlf. 3341 4657 - tryk 2.

Som FTR varetager du opgaver på overordnet niveau i organisationen (kommune/region/stat) og har forhandlings- og aftaleretten på vegne af TR-fællesskabet - dit FTR-valggrundlag.

Du forhandler og indgår også selv en aftale om dine vilkår for FTR-hvervet.

Se også afsnit: FTR´s vilkår.

Rækkevidden af din forhandlings- og aftalekompetence, som FTR, svarer altid til dit valggrundlag!

Helt grundlæggende har du pligt til at fremme og vedligeholde rolige og gode forhold på arbejdspladserne, i samarbejde med TR-fællesskabet – dit valggrundlag og ledelsen.

Som FTR kan du bidrage med et overblik forvaltningen/sygehuset/organisationen i forhold til kerneopgaven og andre opgaver på tværs af arbejdspladserne i dit valggrundlag. Du har mulighed for at tage spørgsmål og forhold på tværs af arbejdspladserne op til drøftelse med øverste ledelse, og medvirke til at finde løsninger på evt. udfordringer i forhold til at løse kerneopgaven under gode rammer og vilkår, og ad den vej få indflydelse på beslutninger om mere overordnede forhold.

Se også afsnit: Nye samarbejdspartnere og netværk.

Som FTR står du i spidsen for TR-fællesskabet – dit valggrundlag

Det indebærer eksempelvis:

  • at opbygge relationen til den enkelte TR og indbyrdes i TR-fællesskabet
  • at planlægge og afviklet møder med TR-fællesskabet
  • at drøfte udpegning til AC-pladser i MED-udvalg i TR-fællesskabet - også mhp. på drøftelse med tillidsvalgte fra andre AC-organisationer, når tiden er inde til det.
  • at afdække i TR-fællesskabet hvilke udfordringer der evt. er på tværs af de arbejdspladser TR repræsenterer, og drøfte mulige forslag til løsninger - til brug for TR’s drøftelser lokalt på arbejdspladsen og til brug for FTR i drøftelser på de overordnede linjer i organisationen med ledelsen og med andre FTR.
  • at afklare med TR på hvilke områder du evt. skal indgå forhåndsaftaler eller andre aftaler der gælder for TR-arbejdspladserne i dit valggrundlag. Eksempelvis forhåndsaftaler om løn, arbejdstid og senioraftaler eller en FEA-aftale m.m.
  • at drøfte arbejdsgivers evt. udspil til ny TR-struktur med TR-fællesskabet. Finder TR eller arbejdsgiver, at der er grundlag for at drøfte/(gen)forhandle TR-strukturen indenfor dit valgområde, vil det som udgangspunkt være FTR der forhandler strukturen på plads med arbejdsgiver, i tæt dialog med TR-fællesskabet og fysioterapeuterne på arbejdspladserne.
  • at støtte den enkelte TR i forhold til eksempelvis løn og ansættelse, MED-aftale, fysioterapifagligt, arbejdsmiljøforhold mm.

Et stærkt TR-fællesskab kan give værdifuld viden, inspiration, sparring og støtte til hinanden og et solidt afsæt at varetage FTR- og TR-funktionen på. Involvering, engagement og forventningsafstemning er nøgleord, men inden for hvad der er muligt i forhold til den enkelte tillidsvalgtes vilkår.

Hurtigst muligt efter du er blevet valgt som FTR, anbefaler vi at du har en dialog med din leder om hvilke af dine fysioterapeutfaglige opgaver du skal varetage fremadrettet og hvilke du ikke længere skal varetage.

Se også afsnit: FTR´s vilkår.

FTR kan blive spurgt af arbejdsgiver, om FTR vil varetage ’TR-opgaver’ for ergoterapeuter/fysioterapeuter, der ifølge TR-reglerne, ikke har mulighed for at vælge en TR lokalt på arbejdspladsen. Oftest er det opgaver som forhandling af løn i forbindelse med nyansættelser eller de årlige lønforhandlinger. Eller som bisidder for et medlem på arbejdspladsen.

Vurderer FTR, at ’TR-opgaven’ har betydning for FTR’s interessevaretagelse på overordnet niveau – fordi FTR fx på den måde får en viden om fysioterapeuternes arbejdsfelt, som kan bruges i den overordnede interessevaretagelse, kan det give god mening. Det er dog vigtigt at FTR er opmærksom på at tiden til FTR-hvervet også matcher denne opgave, så der er balance i forholdet mellem FTR’s overordnede opgaver og opgaver for enkelt medlemmer. Mængden af opgaver for medlemmer, der ikke har mulighed for lokal TR-dækning, skal afspejles i FTR’s vilkårsaftale, så der afsættes tid til at varetage denne opgave.

FTR varetager opgaver på vegne af TR fællesskabet.

TR varetager opgaver på vegne af medlemmerne.

Hvis FTR varetager opgaver for medlemmer, der ikke lokalt er TR-dækket, skal det fremgå af FTR-s vilkårsaftale, herunder også med oversigt over hvilke arbejdspladser FTR dækker. Bemærk at oversigten løbende bør opdateres ved ændringer.

Se også afsnit om FTR´s vilkår.

FTR forhandler egne vilkår til FTR-hvervet, typisk om tid, lokaler, mulighed for at være i kontakt med sit valggrundlag samt et FTR-tillæg.

Ligesom til hvervet som TR, skal en FTR have den fornødne tid. Den konkrete håndtering af tidsforbruget drøftes typisk i dialog mellem FTR og FTR’s leder.

Størrelsen af tillægget og den afsatte tid, afhænger typisk af arbejdspladsens størrelse, antallet af TR og om FTR repræsenterer flere faggrupper og/eller enkeltpersoner uden mulighed for at vælge en TR, som FTR har TR-opgaver i forhold til.  Hovedudvalget kan have aftalt principper, med udgangspunkt i FTR’s forhandlings- og aftaleret samt FTR’s opgaver, der danner baggrund for FTR’s forhandling om egne vilkår.

Tiden til FTR-hvervet skal gerne afspejle:

  • FTR’s opgaver, herunder forhandlings- og aftaleret
  • FTR evt. pladser i forskellige udvalg
  • at FTR bruger tid på at rådgive TR i andre afdelinger end i FTR’s egen afdeling, samt er i dialog med/mødes med TR-fællesskabet (sit valggrundlag).
    FTR’s nærmeste leder kan bruge det til at forhandle kompensation for den tid til afdelingen, som FTR skal bruge i FTR-hvervet.
  • Hvis FTR varetager ’TR-opgaver’ for ergoterapeuter, der ifølge TR-reglerne, ikke har mulighed for at vælge en TR

FTR forhandler typisk egne vilkår lige efter valget, evt. med sparring fra en konsulent i Afd. Løn og Forhandling i Danske Fysioterapeuter. Der kan være en fordel i at vente med forhandlingen, indtil FTR har fået lidt erfaring hvervet, men er måske ikke muligt. Alternativt bør en aftale indeholde et afsnit om en evaluering og genforhandling af vilkår efter fx  6-9 måneder.

Undersøg evt. hvilke vilkår andre faggruppers fællestillidsrepræsentanter har for at få flere aspekter med inden forhandlingen.

Når du skal indgå en vilkårsaftale for FTR-funktionen med arbejdsgiver bør du overveje i følgende:

  • Tid til FTR-opgaven – som tager udgangspunkt i en afvejning af, hvor mange TR du repræsenterer samt om du som FTR varetager interesser for medlemmer, der ikke har mulighed for lokal TR-dækning.
  • Honorering for FTR- opgaven, det er muligt at indgå aftale om tillæg specifikt for FTR-funktionen
  • Behov for lokaler til at kunne løse FTR opgaven – overvej om det giver mening at du har adgang til et separat lokale
  • Behov for It-udstyr, det kan f.eks. være mobil telefon eller bærbar PC, så du har mulighed for at være mobil når du skal møde dit valggrundlag.
  • Kompleksitet i FTR funktionen, hvilke udvalg vil du som FTR naturligt indgå i? Er dit valggrundlag spredt over et stort geografisk område?
  • Mulighed for efteruddannelse så du bedst muligt kan varetage opgave som FTR
  • Aftaler om vilkår som f.eks. løntillæg eller faglige kurser, hvis du fratræder som FTR efter en valgperiode.

Bestemmelserne om vilkår til FTR følger af MED-aftalens §14 og vilkårsprotokollatet, MED-aftalens bilag 5, KL og MED-aftalens Bilag 9, RLTN samt § 9 i Cirkulære om TR i staten.

Når FTR bliver valgt til en AC-plads i et af de øverste MED-udvalg/SU, skifter FTR position fra kun at være FTR til at være AC’s repræsentant for det område MED-udvalget dækker. Som AC’s repræsentant i MED-udvalget skal FTR være i dialog med AC-gruppen om emner der drøftes i MED.  

På øverste niveau i MED/SU drøfter man typisk helt overordnede emner som budget og regnskab for hele eller større del af kommunen/regionen, herunder budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold, lønpolitik, seniorpolitik, stresspolitik, principper for TR-vilkår, overordnede retningslinjer for sygefraværssamtaler, tilpasning af MED-strukturen til ledelsesstrukturen m.m.

I AC’s MED-vejledning finder du bl.a. information om fordeling af pladser i MED og om hvordan udpegning til pladser i MED-udvalg foregår i AC-regi. Udpegning til MED foregår hvert 2. år

Læs AC`s MED-vejledning

Der kan gå år mellem at den lokale MED-aftale skal genforhandles. Når den skal genforhandles, skal der nedsættes et forhandlingsorgan. AC-gruppen på arbejdspladsen udpeger en eller to AC-repræsentanter til forhandlingsorganet, som alene har til formål at genforhandle den lokale MED-aftale. Forhandlingsorganet  nedlægges igen, når den nye lokale MED-aftale er aftalt mellem de lokale arbejdsgiver- og medarbejderrepræsentanter.

Link til MED-rammeaftalen § paragraf 3-9

For at få indflydelse på overordnet niveau, er det oplagt at du som FTR, qua din rolle og position i organisationen, arbejder for at blive en del af arbejdspladsens øverste og strategiske (beslutnings)fora.

Derfor har du en vigtig opgave med at opbygge relationer til beslutningstagere og andre samarbejdspartnere på øverste niveau i organisationen - både i det formelle og uformelle.

Skaf dig et overblik over de øverste MED/SU-niveauer og hvem der har hvilke pladser i udvalgene. Hvem repræsenterer eksempelvis AC-gruppen i MED/SU og hvem er de øvrige? Hvem har du brug for/lyst til at tage kontakt til? Kan nogle fra AC-gruppen eller FTR fra andre hovedorganisationer evt. hjælpe dig på vej til nye kontakter?  Mødes du med ledere i andre sammenhænge? Er der et formelt netværk for FTR eller grupper af FTR på arbejdspladsen?

TR-fællesskabet er også en vej til at udvide dit netværk med nye, vigtige relationer.

FTR peger selv på at en FTR skal have kompetencer i forhold til fx:

  • Relationsarbejde - skabe gode relationer
  • Overblik og forståelse for organisationen, herunder økonomi/budget
  • Gode kommunikative færdigheder
  • Forhandling - kunne se muligheder
  • Kendskab til og kunne ’finde vej til/i MED-systemet’ 
  • At lede sine TR-kolleger
  • Tænke og handle strategisk
  • Planlægge, strukturere, organisere/koordinere
  • Bringe sin faglighed i spil  

(Kilde: fra undersøgelse om FTR’s opgaver og vilkår: kompetencer flere FTR har peget på, nov 2021)

For at søge indflydelse på medlemmernes mulighed for at styrke kernopgaven under gode rammer og vilkår – ud fra en medskabende tilgang - er det også vigtigt, at FTR: 

  • I dialogen med ledelse og TR-kolleger, kan tale ind i arbejdspladsens udfordringer med at løse kerneopgaven på arbejdspladsen, og kunne perspektivere og analysere konsekvenser af mulige løsninger på overordnet niveau i organisationen.
  • Kan understøtte og udfordre TR-fællesskabet – kunne engagere, rådgive og sparre med TR
  • Kan bidrage til og turde stå på mål for (svære) beslutninger – og i den sammenhæng bringe sin faglighed i spil
  • Kan opbygge og balancere relationen til TR, kolleger, til ledelse og til Danske Fysioterapeuter – og kunne håndtere et krydspres af forskellige forventninger.
  • Har indblik i overenskomst, aftaler, og lovgivning

Formentlig har du allerede et godt udgangspunkt qua dine erfaringer og uddannelse som TR, men du får også brug for at udvikle dine kompetencer i FTR-rollen. Det sker over tid gennem erfaringer, sparring, kurser, evt. uddannelsen og refleksion.

Læs MED-håndbog for kommunalt ansatte (pdf)

Læs MED-håndbog for regionalt ansatte (pdf)

Læs cirkulære om TR i staten (pdf)