Sådan kan du hjælpe din kollega med at få den rette løn
Hvor meget tæller din kollegas anciennitet, når vedkommende skal lønforhandle? Hvad betyder det, hvor i landet I arbejder? Og hvad nu hvis vedkommende skal til at arbejde med et helt nyt fagligt område?
Ditte Aggerholm, der er forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter, rådgiver mange fysioterapeuter, der er i tvivl om, hvilken løn de skal gå efter i en lønforhandling.
God idé at henvise til lønberegneren
Ditte Aggerholm tager i sin egen rådgivning altid udgangspunkt i Danske Fysioterapeuters lønberegner. Det værktøj kan du som TR med fordel også henvise til, når en kollega henvender sig med spørgsmål til løn.
”Det første, jeg anbefaler, er at bruge Danske Fysioterapeuters lønberegner, som vi har lavet til medlemmerne. Her kan I tjekke lønnen og se, hvad andre fysioterapeuter i samme type stilling får i løn, pension, ferie og meget, meget mere. Lønberegneren er et statistisk værktøj, som kan hjælpe jer med at finde din kollegas ’markedsværdi’,” siger Ditte Aggerholm.
Lønberegneren tager højde for, om man er ansat i en kommune eller en region, om man er privatansat på overenskomst eller på individuel kontrakt, eller om man er ansat i staten.
”For eksempel vil en del arbejdsgivere i det offentlige gerne have, at man bliver indplaceret på et grundlønstrin. Men når man arbejder i det kommunale, får man kun én anciennitetslønstigning undervejs. Hvis man har noget faglig erfaring allerede, er det derfor vigtigt, at man ikke bare nøjes med at få løn efter sin indplacering, men også sørger for at forhandle om at få tillæg oveni. Og her giver lønberegneren supergod mening at bruge, så man ikke snyder sig selv,” siger Ditte Aggerholm.
Din kollega har med lønberegneren nemlig mulighed for at sammenligne sig med andre, der arbejder i samme geografiske område, inden for samme faglige område og har samme anciennitet. På den måde får din kollega et grovsorteret estimat af sin markedsværdi.
Hvor ligger din kollega henne i feltet?
Lønberegneren er god, hvad end man er nyuddannet eller har mange års erfaring inden for dit felt. For den viser også lønniveauerne i såkaldte fraktiler.
”Synes din kollega, at vedkommende er meget som gennemsnittet, så kan I se på medianen. Er vedkommende helt ny inden for det faglige område, kan I kigge på nedre fraktil. Synes din kollega, at vedkommende er ekspert med stor faglig tyngde, skal I kigge på den øverste fraktil,” siger Ditte Aggerholm.
Indimellem er der også et medlem, der ringer til Ditte Aggerholm, fordi vedkommende for eksempel både skal arbejde inden for det geriatriske område og med faglig udvikling. Og derfor har vedkommende også svært ved at finde frem til det rette lønniveau. Men det er heller ikke noget problem i lønberegneren, fortæller Ditte Aggerholm. For så laver man bare øvelsen to gange i to forskellige beregninger.
Din kollega kan spørge dig om lokale lønforhold
Selvom lønberegneren også tager højde for, hvilken region din kollega arbejder i, så kan der stadig være store lokale forskelle. Derfor kan du opleve, at medarbejderen spørger dig som TR til råds om lokale lønforhold.
Ved at spørge dig kan din kollega sikre sig, at vedkommende hverken kommer til at underplacere sig i forhold til de lokale lønforhold eller risikerer at ramme helt skævt i forhandlingen, hvis vedkommende går til bordet med et alt for højt niveau,” siger Ditte Aggerholm.
Du kan også opleve at blive kontaktet af kommende kolleger, der står over for et jobskifte og derfor har brug for at kende lønforholdene hos jer.
Er du som TR i tvivl om, hvad du skal gøre, når din kollega henvender sig til dig med lønspørgsmål, kan du altid kontakte Danske Fysioterapeuters konsulenter på ansat@fysio.dk eller 3341 4620 (tryk 2).
Flere TR-kurser i lønforhandling
Som TR kan du også komme på kursus i at vejlede dine kollega i lønforhandlingen, så du føler dig klædt på til opgaven, fortæller hun. Det sker blandt andet på vores kursus Forhandling 1, ligesom vi også kommer ind på det i det obligatoriske første Sæt TR-rollen i spil.
Kurset Forhandling 1, som du selv tilmelder dig, giver dig et indblik i forberedelse, strategi, forhandlingsteknik og viden om lokale lønforhandlinger og de aftaler, der ligger bag, ligesom du bliver trænet i forskellige forhandlingssituationer.
Find kurset Forhandling 1 og andre relevante TR-kurser i kursuskalenderen