Spørger dine kolleger om ferieregler? Husk, at sommerferien er særlig

Må arbejdsgiveren vælge, hvilke uger din kollega holder sommerferie? Og hvordan er reglerne for sygdom i ferien? Foreningens forhandlingschefer klæder dig på til at kunne svare, når dine kolleger stiller dig spørgsmål om feriereglerne.
Din kollega har helt særlige rettigheder, når det kommer til at afholde sin sommerferie, der også kaldes for hovedferie. Foto: iStock.

Hvor mange uger har jeg ret til at holde? Kan jeg godt booke ferien til Kreta nu? Og må jeg selv bestemme, hvilke uger jeg skal på sommerferie?

Der kan være mange spørgsmål, som dine kolleger stiller dig som tillidsrepræsentant.

Og før du svarer på dem, er det vigtigt at være opmærksom på, at der til sommerferien knytter sig helt særlige regler. Det siger Danske Fysioterapeuters forhandlingschefer, Tanja Victoria Nøddelund og Annemarie Krogh.

"I loven kaldes din sommerferie for 'hovedferie'. Og til hovedferien knytter sig helt specielle rettigheder, som du bør kende til," siger Tanja Victoria Nøddelund.

Ret til hovedferien

I har ret til at holde tre ugers sammenhængende sommerferie i hovedferieperioden, som løber fra den 1. maj til den 30. september.

"Hvis din kollega har børn, der går i skole, skal din arbejdsgiver så vidt muligt imødekomme kollegaens ønske om at holde ferie i skolernes ferieperiode," siger Annemarie Krogh.

De fleste steder aftales ferie mellem arbejdsgiver og medarbejder, og der kan være interne aftaler om en frist for indgivelse af ferieønsker.

"Har I sådan en aftale, kan du som TR med fordel dele den med dine kolleger," siger Annemarie Krogh.

I de særlige tilfælde, hvor der ikke kan opnås enighed, kan arbejdsgiver varsle hovedferien med minimum tre måneders varsel.

Vil din arbejdsgiver have, at din kollega skal holde sin hovedferie fra den 10. juni, skal din kollega altså have det at vide allersenest den 9. marts.

"Så det er altså ved at være sidste udkald, hvis arbejdsgiveren vil bestemme, hvilke uger din kollega skal holde sin sommerferie," siger Annemarie Krogh.

Er din kollega og arbejdsgiveren allerede nået til enighed om sommerferieugerne, skal der en helt ekstraordinær og uforudsigelig situation til, før arbejdsgiveren må rykke ferieugerne. Også selvom der er over tre måneder til, at den skal afholdes.

Sygdom kan meldes til arbejdsgiver

Er din kollega fratrådt til ferie, men bliver vedkommende syg inden arbejdstidens begyndelse på første feriedag, kan din kollega aflyse (suspendere) ferien og så afholde den på et senere tidspunkt.

Hvis din kollega er sygemeldt inden dagen for fratrædelse til ferie og fortsat er syg ved feriens begyndelse, er din kollega også berettiget til at få ferien suspenderet.

"Din kollega kan herefter aftale, at ferien afholdes på et senere tidspunkt. Det er vigtigt, at din kollega i begge tilfælde husker at kontakte sin arbejdsgiver om sygemeldingen, inden ferien begynder," siger Tanja Victoria Nøddelund.

Din kollega kan søge erstatningsferie

Bliver din kollega syg under ferieafholdelse, har din kollega mulighed for at få erstatningsferie. Retten til erstatningsferie gælder først, når vedkommende har været syg i mere end fem feriedage ud af 25 optjente.

Din kollega får altså ikke erstatningsferie for de første fem sygedage. Dette kaldes karensperioden.

"Det er vigtigt, at din kollega melder sig syg overfor arbejdsgiveren, så snart vedkommende bliver syg under sin ferie, og din kollega skal huske at sikre sig dokumentation i form af en lægeerklæring. Den dokumentation skal vedkommende selv betale for," siger Tanja Victoria Nøddelund.

Sygdom i flere forskellige ferieperioder tælles sammen.

Lad os tage et tænkt eksempel, foreslår Tanja Victoria Nøddelund:

"Din kollega har været syg fire dage i den tre uger lange sommerferie, og så bliver din kollega syg igen i sin juleferie. Så har vedkommende ret til erstatningsferie fra anden sygedag i juleferien."