Solidaritetsfonden
Danske Fysioterapeuters Solidaritetsfond blev vedtaget af Danske Fysioterapeuters Repræsentantskab 2018. Fonden har til formål at støtte:
- Humanitære formål, eksempelvis organisationer eller enkeltpersoner, der arbejder med et humanitært, sundhedsfagligt eller internationalt fysioterapifagligt sigte.
- Medlemmer af Danske Fysioterapeuter, der er ramt af sygdom eller bragt i en økonomisk sårbar situation.
Støtte til humanitære formål
Der kan gives støtte til en række humanitære formål. Det kan bl.a. være til projekter, der:
- Har et bredt humanitært sigte, nationalt eller internationalt.
- Er med til at fremme sundhed og forebyggelse overfor svage grupper.
- Medvirker til at etablere eller udbygge fysioterapifaget eller fysioterapiprofessionen internationalt.
- Bidrager til at fremme humanitære projekter, der er i overensstemmelse med Danske Fysioterapeuters sundheds-, beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik.
Rehabilliteringscenter for toturofre fik støtte til behandlingsforløb
"Støtte fra fonden har givet os mulighed for at flytte en del af træningen af centrets patienter uden for vores egne lokaler. Bevægelse i naturen og i byen samt i et lokalt fitnesscenter skal bane vejen for, at deltagerne efterfølgende har lettere ved at forblive aktive i lokalområdet."
- Pia Ramdal Kristensen, fysioterapuet ved Rehabiliteringscenter for Torturofre, Jylland
Støtte til medlemmer, der er ramt af sygdom eller er bragt i en økonomisk sårbar situation
Det kan bl.a. være til medlemmer af Danske Fysioterapeuter, der:
- Har behov for rekreation som følge af sygdom
- Er økonomisk trængte og har behov for en økonomisk håndsrækning
- Som følge af ulykke, sygdom eller anden begivenhed har behov for støtte
- På anden vis er bragt i en svær og sårbar situation.
Økonomi
Fonden råder årligt over 100.000 kr.
Vil du give en donation til fonden, kan du få nærmere information ved at sende en mail til økonomichef Henrik Engstrøm på he@fysio.dk
Ansøgninger
Der er ansøgningsfrist den 1. april og 1. oktober.
Hvis du ansøger om støtte til humanitære formål, skal du vedlægge dit budget som bilag i forbindelse med ansøgningen.
Nærmere information kan fås ved henvendelse til økonomichef
Henrik Engstrøm på tlf. 3341 4607 eller mail: he@fysio.dk
Udfyld ansøgningsskema til humanitære formål
Udfyld ansøgningsskema ved sygdom
Nogle af de projekter der har fået støtte
Empowerment gennem breakdance
Projektet havde til formål at skabe et uddannelsesprogram specifikt designet til sårbare kvindelige breakdansere i Rwandas hovedstad, Kigali. Initiativet gjorde det muligt for medlemmerne af Aheza Crew, Rwandas første kvindelige breakdance-gruppe, at træde ind i rollen som undervisere.
De unge kvinder, som har opnået værdifulde færdigheder og samfundsengagement gennem dans, blev uddannet til at træne og løfte andre sårbare piger i deres lokalområde.
Betina Ringby, fysioterapeut og lektor, søgte støtte i 2023 og fik tildelt 16.000 kr.
Hjælp til bevægelse på trods af menstruation
Frivilligforeningen Reach4Rwanda har arbejdet med at styrke unge, sårbare pigers mulighed for at komme i skole og holde sig i bevægelse selvom de har menstruation. I Afrika mister mange piger en uges skolegang om måneden og muligheder for at være i bevægelse i deres lokalmiljø, da de ofte ikke har midler til at købe hygiejnebind.
Foreningen har afholdt workshops med unge fra et lokalt ungdomscenter Indaro, i Rwandas hovedstad Kigali. Piger, unge kvinder og nogle mødre lærte at sy deres egne genanvendelige hygiejnebind. At danse er blevet lidt nemmere med de genanvendelige bind.
Betina Ringby, fysioterapeut og lektor, søgte støtte i okt. 2022 og fik tildelt 16.000 kr.
Empowerment til sårbare unge gennem dans i Rwanda
Jeg har som underviser på University College, Nordjylland sammen med fysioterapeutstuderende arbejdet med organisationen Abatanguha Dance Company and Kubasha Crew igennem 5 år. Organisationen yder et fantastisk arbejde med krop og bevægelse som udgangspunkt for inklusion, empowerment og aktivering af sårbare unge fra gaden fra et slumområde i hovedstaden Kigali i Rwanda.
Projektet Reach4Rwanda blev tildelt midler, der blev brugt på et 12 ugers uddannelsesforløb for unge sårbare med et fysisk handicap, døvstumme mm., og til produktion af en video. Forløbet havde fokus på: Dans, køn, community, social kapital, entreprenørskab mm. Der er tilknyttet 17 dansere med forskellige handicaps.
Arbejdet med at ’fight stigma’ igennem dans er et spændende og vigtigt arbejde, der er blevet videreudviklet med hjælp fra Solidaritetsfonden.
Se video om projekt Reach4Rwanda på youtube
Betina Ringby, fysioterapeut og lektor, søgte støtte i okt. 2020 og fik tildelt 16.000 kr.
Stabilitetstræning i Zambia
Jobbet som facilitator i Zambia ligger langt fra arbejdet som fysioterapeut i kommunal genoptræningskontekst, men foreningen Eventures fokus på værdier som fællesskab og idræt ved at drive en børnehave og en idrætsefterskole for unge zambianere, tiltalte mig.
Arbejdet var dels at støtte de lokale medarbejdere i at drive stedet, og samtidig selv at indgå i undervisning, praktisk arbejde, samvær med alle involverede og i de nærliggende landsbyer samt samarbejde med myndigheder m.m. Jeg underviste bl.a. i danske lege og kropsforståelse gennem yoga og stabilitetstræning. Det var fantastisk at mærke begejstring og udfordringer i nye bevægelsesformer.
Netali Pedersen Amdneh, fysioterapeut, søgte støtte apr. 2020 og fik tildelt 7.600 kr.
Styrke handicappede børns funktionsniveau i Cambodia
På et internationalt praktikophold på "National Borey Infants and Children" i Cambodia bestod det fysioterapeutiske arbejde i at højne de handicappede børns funktionsniveau og gøre dem mere selvstændige, så de engang hvis de er heldige kan komme ud i den virkelige verden. Derudover har det bestået i at videreformidle noget af den nyeste evidens indenfor faget og effektivisere centerets praksis med de ressourcer, der var tilgængelige.
Praktikopholdet har givet mig nogle faglige kompetencer og redskaber, jeg ikke ville kunne opnå i Danmark samt en øget forståelse for kulturelle forskelligheder. Solidaritetsfonden har været medvirkende til, at jeg kunne udleve min drøm om et kompetencegivende praktikophold.
Daniel Skriver, fysioterapeut, søgte støtte sept. 2019 og fik tildelt 5.000 kr.