Indretning af demensvenlige haver
I forbindelse med indretning af udemiljøet i Svendborg Demensby blev der i 2016 nedsat en forskergruppe, der har gennemgået den eksisterende forskning på området og gennemført en interviewundersøgelse med borgere med demens og deres pårørende.
Du finder her en beskrivelse af
- Forskningslitteraturen omkring betydningen af udeliv for personer med demens,
- Brugernes egne ønsker til et udemiljøet
- Konkrete anbefalinger til indretning af udemiljøet til borgere med demens.
Forskningsprojektet om udeliv er en ud af fire projekter, der gennemføres i Svendborg Kommune med fokus på demens. Formålet med projekterne er at kvalitetsudvikle rehabilitering og pleje af beboerne i Svendborg Demensby, hvor målet er at styrke beboernes livskvalitet i hverdagen.
Brugernes ønsker til den demensvenlige have
En interviewundersøgelse viste, at et velindrettet havemiljø giver et vigtigt afbræk i hverdagen, naturlig træthed, socialt samvær men også mulighed for at være alene.
Det siger forskningen om demensvenlige haver
International forskning viser, at en have til personer med demens bør designes med til at stimulere sanserne, bidrage til meningsfuld aktivitet og opfordre og invitere til at tilbringe tid i naturen.
Anbefalinger til indretning af den demensvenlige have
Anbefalingerne til, hvordan man en indretter en demensvenlig have har fokus på blandt andet beplantning, stier og veje, sikkerhed og aktiviteter.
Projektet bag den demensvenlig have
Etableringen af den demensvenlige have er en del af et større projekt omkring udvikling af et demensvenligt Svendborg. Læs mere om projektet 'Demensvenligt Svendborg'.
Forskerne bag demensvenlige haver
Følgende forskere har gennemført projektet omkring indsamling og formidling af forskningsbaseret viden om udemiljø til borgere med demens:
Ergoterapeut, ph.d. Hanne Kaae Kristensen
Afdelingen for Anvendt Sundhedsforskning, University College Lillebælt, Odense
og Forskningsenheden for Rehabilitering, Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
Fysioterapeut, master i rehabilitering Hans Kromann Knudsen
Afdelingen for Anvendt Sundhedsforskning, University College Lillebælt, Odense.
Fysioterapeut, ph.d. Tina Junge
Afdelingen for Anvendt Sundhedsforskning, University College Lillebælt, Odense
Ergoterapeut, master i friluftsliv Rikke Dyrgård Kaspersen
Social- og Sundhedsskolen FYN, Odense
Citeres som: Kristensen HK, Knudsen HK, Junge T, Kaspersen RD. Indretning af demensvenlige haver. [Internet]. Danske Fysioterapeuter, Fag og Forskning [cited 2019, April 24.] 2019. Available from: fysio.dk/fafo/temaer/indretning.