Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

På sporet igen

LEDER / Formand Johnny Kuhr gør status efter den seneste tids fokus på den vederlagsfrie ordning.
For godt en måned siden anbefalede Danske Fysioterapeuter, at de praktiserende fysioterapeuter afsluttede behandlingen af de mest behandlingskrævende patienter i den vederlagsfrie ordning. Den anbefaling er nu trukket tilbage: Aftalen mellem KL og Danske Fysioterapeuter indebærer, at sandsynligheden for, at honorarerne på den vederlagsfrie fysioterapi endnu en gang bliver reguleret ned i april 2010, er blevet markant mindre. Hvis det ikke havde været tilfældet, havde vi ikke indgået en aftale.

Kunne vi have fjernet den aktuelle honorarnedsættelse på 1,6 procent? Nej, som nævnt på de regionale møder og som skrevet i her i Fysioterapeuten og på foreningens hjemmeside så har målet med denne aktion hele tiden været at få stoppet yderligere honorarnedsættelser - og få KL tilbage til forhandlingsbordet. Og de to ting er vi lykkedes godt med.

Selv om KL ikke har tilført flere penge, har helt nye statistikker vist, at det er usandsynligt, at der sker overskridelser af rammen for den vederlagsfrie ordning resten af 2009. Ligeledes har KL indvilget i at lægge analyser og forpligtende samarbejdsstrukturer til grund for vurderingerne af rammen for vederlagsfri fysioterapi. Der er dog stadig en opgave i fremadrettet at få sikret en bedre sammenhæng mellem økonomi og patienternes behandlingsbehov, og det er også her, at aftalen rummer et betydeligt fremadrettet perspektiv:

Det har været en kilde til frustration, at KL ikke har taget et reelt medansvar for behandlingen af patienterne. Det har derimod virket, som om KL anså overenskomsten som en ordinær udliciteringsaftale, hvor forhandlingerne kunne sidestilles med de forhandlinger, som en kommune har med en leverandør af asfalt i afdelingen for vej og park. Det er ikke længere tilfældet. Med aftalen har KL forpligtet sig til en tæt dialog med Danske Fysioterapeuter: Vi skal finde et fælles billede af en behandlingskrævende patient, vi skal finde ud af, hvilke tilbud kommunerne har, i hvor stort omfang patienterne vælger tilbud i praksissektoren, og hvilke økonomiske konsekvenser de mulige forskydninger mellem sektorerne har på den økonomiske ramme.

Flere medlemmer har rejst spørgsmålet om, hvordan vi kan fremme en ensartet tilgang til overenskomstens bestemmelser. Det arbejde vil vi nu gå i gang med sammen med KL, hvor vi bl.a. skal se på brugen af undtagelsesredegørelser, og også hvordan lægens rolle er, så vi kan få mest mulig kvalitet ind i ordningen.

Om få måneder begynder forhandlingerne igen, når den nye overenskomst på praksisområdet skal på plads, og der er ingen tvivl om, at vi går alvorlige tider i møde: Kommunerne har ikke fået flere penge, og der er stadig en politisk forventning om, at knap 50.000 patienter skal modtage fysioterapi. Jeg ser frem til en tæt dialog med alle praktiserende fysioterapeuter om vores forventninger til fremtidens vederlagsfrie fysioterapi.

Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter