Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Stor interesse for Dansk Biomekanisk Selskab

Tyve fysioterapeuter har meldt sig ind i det nystiftede biomekaniske selskab, der har fået fysioterapeut og ph.d. Marius Henriksen som formand. Selskabet skal være et forum, hvor bl.a. fysiologer, læger, tandlæger, dyrlæger, ingeniører og fysioterapeuter udveksler informationer om biomekanik.
Dansk Selskab for Biomekanik blev stiftet i oktober måned i forbindelse med Parker Instituttets jubilæumsarrangement på Frederiksberg Hospital. Fysioterapeut, ph.d. Marius Henriksen seniorforsker på Parker Instituttet, der er en af initiativtagerne til etablering af selskabet, blev valgt som formand for selskabet.
 
Marius Henriksen kunne glæde sig over en overvældende interesse for det nye selskab.
 
Fysioterapeut, ph.d. Marius Henriksen, seniorforsker på Parker Instituttet, er formand for det nystiftede selskab.”Vi havde håbet på 30 deltagere, hvis vi var heldige, men der kom 90. Vi havde heller ikke forventet, at der kom mange abstrakts til den faglige del af arrangementet, og vi havde derfor aftalt på Parker Instituttet at præsentere vores egne projekter, men det blev ikke aktuelt, for vi modtog 21 abstracts”, fortæller Marius Henriksen. 
 
Formålet med det nye selskab er at skabe et forum for udveksling af information og ideer inden for biomekanikken og promovere den nyeste viden om biomekanik til forskere, relevante faggrupper og befolkningen. Forskere i biomekanik kommer med forskellig uddannelsesbaggrund, og deres forskningsfelt er ikke det samme. Biomekanik er relevant inden for anatomi, fysiologi, rehabilitering, idræt, ergonomi, udvikling af hjælpemidler, reumatologi, ortopædkirurgi, neurologi, fysio- og ergoterapi.
 
På nuværende tidspunkt er der både dyrlæger, tandlæger, idrætsfysiologer, ingeniører, fysioterapeuter og læger i selskabet. ”Det er ikke nødvendigvis det, vi forsker i, der er i fokus. For de fleste har allerede andre netværk, de trækker på. Med det biomekaniske selskab kan vi udveksle viden og ideer om de metoder, vi bruger i vores forskning”, siger Marius Henriksen. Da det er metoderne, der er i fokus, er det ifølge Marius Henriksen af mindre betydning, om de er udviklet af en tandlæge til at vurdere kæbeled eller en dyrlæge til at forske i dyrs biomekanik.
 
Når dyrlæger for eksempel skal afdække årsagerne til, at heste halter, er de afhængige af at have gode biomekaniske modeller at arbejde ud fra, og disse modeller kan sagtens tænkes at kunne bruges inden for andre områder. En gruppe ingeniører fra Risø er ved at udvikle protesemateriale (til f.eks. hofteproteser), som de skal teste i felten. Også de er afhængige af gode redskaber til at teste og har glæde af at samarbejde med for eksempel ortopædkirurger og fysioterapeuter med biomekanisk ekspertise.
 
Mange fysioterapeuter
Ud af 98 medlemmer i selskabet er de tyve fysioterapeuter.  Det undrer ikke Marius Henriksen.

Bestyrelsen

På den stiftende generalforsamling blev følgende valgt ind i bestyrelsen: Marius Henriksen (formand), lektor Tine Alkjær Eriksen, professor i fysioterapi Karen Søgaard, lektor Mark de Zee og lektor Henrik Sørensen.

Kontakt Marius Henriksen for oplysninger om medlemskab på mail:

mh@frh.regionh.dk
 
”Fysioterapeuter spiller en større og større rolle inden for biomekanisk forskning. En stor del af forskningen gennemføres på universiteterne, men når forskningen skal testes i klinisk praksis, er fysioterapeuterne et godt bud. Fysioterapeuter har den anatomiske og funktionelle forståelse, der er en forudsætning for at kunne føre biomekanisk forskning ud i praksis”, siger Marius Henriksen.
 
Marius Henriksen har som forsker undersøgt belastning af leddene i forbindelse med gang hos gigtpatienter. Mennesker med gigt har svært ved at motionere på grund af smerter i leddene, og de er følsomme over for belastning. Marius Henriksen håber på, at et interdisciplinært samarbejde som det, selskaber skabet mulighed for, kan bidrage til ny viden inden for dette felt.
 
Danmark er langt fremme
Det er planen, at Dansk Biomekanisk Selskab får sin egen hjemmeside og vil afholde en årlig kongres, hvor der uddeles en særlig pris til en forsker, der har gjort sig bemærket inden for den biomekaniske forskning. Selskabet har desuden planer om at samarbejde med relevante nationale og internationale organisationer som blandt andre International Society of Biomechanics. Marius Henriksen håber også på, at det danske selskab kommer til at samarbejde med nordiske kolleger.
 
Danmark er ifølge Marius Henriksen langt fremme inden for den biomekaniske forskning. Således ligger Danmark på en tolvteplads på verdensplan, hvad angår antallet af publicerede artikler inden for biomekanik de sidste 80 år. Traditionen startede tilbage i 1600-tallet, hvor Niels Steensen var en af de første, der anvendte geometri til at beskrive og forstå skeletmuskulaturens arkitektur, og hans modeller bruges stadig.