Sådan laver du et godt CV
Når du søger job, skal arbejdsgiveren kunne danne sig et hurtigt indtryk af dig, din erfaring og kompetencer, og ofte bliver der kigget på CV’et, før ansøgningen bliver læst.
Dit CV skal give et overblik over din
- erhvervserfaring
- uddannelse
- efteruddannelse
- kurser
- sprog
- evt. udlandsophold
- IT-redskaber
- evt. fritid, foreningsarbejde og andre vigtige aktiviteter.
Under hvert punkt lister du det, du senest har bedrevet, så det står øverst. Hver aktivitet skal stå i omvendt kronologisk rækkefølge. Skriv i korte, præcise sætninger.
Dit CV skal stå skarpt og være overskueligt, informativt og indbydende. Det er en fordel at tilpasse det hver gang, du søger job, så du fremhæver de kompetencer og den del af din erfaring, som passer til det konkrete job, du søger.
Skab overblik
Præsenter dit CV i et enkelt layout, der giver et godt overblik med et vellignende portrætfoto øverst. Det skal være egnet til at blive printet ud i sort/hvid.
Sæt dine personlige oplysninger øverst: navn, adresse, telefon, e-mail, fødselsdato, civilstand, børn.
Hold dit CV på 2-3 sider. Det er ofte det første, arbejdsgiverne kigger på, så det skal være overskueligt og målrettet. Er du meget erfaren vil 3-4 sider også være fint.
Indsæt resumé
Indled oversigten med et resumé som på 6-8 linjer kort og præcist beskriver hvem du er, og hvad du kan. Beskriv den del af din faglighed, dine kompetencer og din motivation, som matcher den stilling, du søger.
Eksempel på resumé fra en leder-ansøgning
"Jeg er fysioterapeut med 10 års erfaring fra den offentlige sektor og med tværfagligt og tværsektorielt samarbejde. Jeg har fået mod på ledelse, efter at jeg de seneste år har fungeret som koordinerende afsnitsterapeut med ansvar for en række udviklingsopgaver i og på tværs af afdelinger. Det har trænet mig i ledelse uden formelt ledelsesansvar, koordinering og implementering. Særligt har jeg talent for at samle de idéer op, der hurtigt kan implementeres og som øger kvaliteten i patientforløbet. Jeg har været udpeget til og deltaget i regions Xs forløb for leder-talenter. Det har styrket mine ledelseskompetencer og bekræftet mig i, at jeg ønsker at gå ledervejen."
Skriv det seneste først
Præsentér dernæst din erfaring punktvis i omvendt kronologisk rækkefølge. Det du senest har beskæftiget dig med skal stå øverst.
Start med den del af din erhvervserfaring, der er relevant for jobbet, dernæst uddannelse og til sidst kurser.
Beskriv ud for hvert punkt dine arbejdsopgaver, erfaringer og resultater kort og præcist.
Prioritér det som er relevant for stillingen og virksomheden.
Eksempel på beskrivelse af erhvervserfaring
2016- p.t. Fysioterapeut med særligt ansvar for ryg/nakke-patienter, Fin Fysik, X-rød
I et team på 14 fysioterapeuter har jeg i de sidste to år haft særligt ansvar for columna-problematikker, herunder bl.a.:
- Diagnosticering og behandling af ryg- og nakkepatienter
- Årligt tema-møde for kollegaer med opdatering på nyeste viden på rygområdet og konsekvenser for behandling
- Udvikling af holdtilbud til rygpatienter med m.h.p. at forebygge tilbagefald og nye problematikker
- Udvikling af forebyggende nakkeprogram til tidligere patienter med stillesiddende arbejde.
Jeg startede et ugentlig ryghold op i 2016. P.g.a. stor søgning er Fin Fysik i dag oppe på 4 ugentlige ryghold og 2 ugentlige nakke/skulderhold- alle med meget høj deltagertilfredshed.
De sidste tre år har vi desuden set øget søgning til klinikken fra ryg- og nakkepatienter, hvilket jeg særligt tilskriver to forhold, dels at vi kan tilbyde dybdegående udredninger, specialiserede forløb og efterfølgende forebyggende tilbud, dels at vi fysioterapeuter prioriterer en tæt dialog med lægerne i.f.t. epikriser. Vi møder i hvert fald ofte patienter der af egen læge er opfordret til at kontakte netop os.
Eksempel på beskrivelse af erhvervserfaring
2017-2019 Fysioterapeut, Pensionsselskab XX
Udvikling af koncept for træningstilbud/pakkeforløb på ortopædkirurgiske patienter inden for knæ, skulder og rygkirurgien. Konceptets formål var, at sikre kunden et alternativ til operation, samt bidrage til færre operationer og fastholdelse af medarbejderne på arbejdspladsen. Indsatsen gav øget tilfredshed blandt patienterne og udgjorde en XX kroners besparelse på operationer.
Andre kundskaber
Afslut dit CV med Efteruddannelse/Kurser, Sprog/Udlandsophold, IT-kundskaber og Fritid.
Fremhæv det, der er vigtigt for at komme tættere på jobbet. Hvis du søger job som sportsfysioterapeut skal du selvfølgelig fremhæve, at du selv har dyrket sport og på hvilket plan.
Målret og tilpas
Det er en fordel, at skræddersy og tilpasse dit CV til det job du søger hver gang. Det er nemt, hvis du har et brutto CV med alle informationer om dine tidligere opgaver og erfaringer, som du kan plukke relevante oplysninger fra.
Jo mere erfaring du har, jo mere skal du tilpasse dit CV, hver gang du søger job og fremhæve det, der passer til jobbet.
Tjekliste til dit CV’s faste punkter
Et standard CV indeholder disse punkter i nævnte rækkefølge:
- Sæt dine personlige oplysninger øverst: navn, adresse, telefon, e-mail, fødselsdato, civilstand, børn. Evt. også link til LinkedIN-profil
- Lav et kort resume
- Erhvervserfaring: dit karriereforløb: ansættelsessteder og beskrivelse af vigtigste opgaver/ansvar – i omvendt kronologisk orden, aktuelt job øverst.
- Uddannelse: din formelle uddannelse og evt. andre uddannelser. Hvis du er nyuddannet og dermed uden erhvervserfaring, så sæt dette punkt op som nummer to og skriv lidt om dit speciale/afgangsprojekt, vigtige projekter og praktik, prioriteret efter relevans for jobbet.
- Efteruddannelse/kurser
- Sprog/Udlandsophold
- IT-redskaber
- Fritid, foreningsarbejder og andre vigtige aktiviteter
Få sparring på CV og ansøgning
Få hjælp til at udforme et stærkt CV og en skarp ansøgning. Skal du til jobsamtale sparrer vi også gerne med dig forud for samtalen.
Danske Fysioterapeuter tilbyder i samarbejde med Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) individuelle samtaler med fokus på karriere og jobsøgning.