Ingen skulderundersøgelse uden skanning
For første gang kan man på fagkongressen overvære både et symposium og to workshop, der omhandler diagnostisk ultralyd. At emnet får så høj en prioritet, mener Niels Honoré ikke er tilfældigt. Han er af pionererne på området inden for fysioterapi, tog oprindeligt initiativ til at etablere en efteruddannelse på området for fysioterapeuter og er formand for Dansk Selskab for Ultralydsscanning i Fysioterapi.
”Efterhånden er der en del fysioterapeuter, der har været gennem uddannelsen og bruger ultralydsskanning i deres praksis. Desuden er der kommet ny evidens på området, både internationalt og i Danmark, hvor vi har flere fysioterapeuter, der forsker i feltet”, siger Niels Honoré.
Symposiet vil give det videnskabelige overblik over forskningen. Oplægsholderne er idrætslæge Lorenzo Masci, fysioterapeut Stewart Wildman og den danske fysioterapeut og ph.d. Karen Ellegaard. Lorenzo Mascis giver en overordnet introduktion til ultralydsskanning, Stewart Wildmans holder oplæg om den kliniske anvendelse og Karen Ellegaard vil blandt andet komme ind på, hvordan man kan bruge skanningen til at designe en behandlingsstrategi og monitorere effekten.
Skanning er et must
Evidensen er stærkest inden for skulderpatologi, som netop er temaet for workshoppen på fagkongressen, fortæller Niels Honoré.
”Lidt provokerende vil jeg sige, at man ikke kan diagnosticere en skulder ordentligt uden at støtte den kliniske undersøgelse med en skanning”.
Skulderen er en af de sværeste led at undersøge, og ofte er patienternes diagnose uklar, når de henvises til fysioterapi. Ifølge Niels Honoré er der ofte patologier i skulderen, der overses. En ultralydsskanning til at støtte den kliniske undersøgelse vil hjælpe fysioterapeuten med at finde forklaringen på de problemer, patienten kommer med.
Prøv at skanne på fagkongressen
"De to workshops på kongressen gør det muligt for den nysgerrige eller uerfarne at prøve at ultralydsskanne. Det, håber jeg, mange vil benytte sig af. Desuden inviterer vi i selskabet alle, der har lyst til at prøve at skanne, til at bruge de apparater, der er på vores stand, i pauserne”, siger Niels Honoré.
Det er erfaringen fra de seneste to fagkongresser, at der har været kø til skanningsapparaterne, og mange har benyttet sig af lejligheden til at få undersøgt deres egne skader i pauserne.
Ultralydsskanning som pædagogisk værktøj
Nogle fysioterapeuter har været bekymrede for, at brugen af ultralydsskanning skulle sygeliggøre patienterne og gøre dem bange for eksempel at belaste eller træne.
”Den bekymring deler jeg ikke. Det vil også fremgå af symposiet på fagkongressen, at skanningen kan bruges til at afdramatisere diagnosen og empower patienten til at træne og bevæge sig. Min oplevelse er tværtimod, at patienterne føler sig grundigt undersøgt med skanningen og føler sig klar til at turde bevæge sig”, siger Niels Honoré.
Ultralydsscanning på Fagkongres 2018
Symposium: Ultrasound imaging - evidence and clinical practice
Workshop: How to address Achilles tendinopathy when the usual first line treatment fails?
Case: Hvad fejler patienten?
En 75-årig mand er henvist fra egen læge med diagnosen impingement i højre skulder.
Subj. sm. anteriort i hø. skulder med opstart efteråret 2014 i forbindelse med brændekløvning. Efterflg. intermitterende sm. og jævnligt behov for NSAID. Aktuelt forværring siden han i sommer, faldt i sin båd og slog skulderen.
Obj. ikke positive test for impingement. Hævelse og palpationssm. anteriort i skulderen. Upåfaldende overfladeanatomi af m. biceps. Der scannes for at afklare, hvilke strukturer der er evt. patologiske.
På billedet nedenfor ses en transversel splitskanning af bicepssenerne i højre og venstre arm distalt for sulcus. Klik på pilene og få yderligere forklaring.
På billedet nedenfor ses doppler-signal i peritendiet lateralt for og anteromedialt for bicepssenen.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.