Tiltrængt fokus på mindre tvang

Regeringens nye psykiatriudspil har blandt andet fokus på nedbringelse af tvang. En oplagt opgave for fysioterapeuterne, mener Danske Fysioterapeuter.

På et pressemøde i dag fremlagde regeringen deres længe ventede psykiatriudspil ”Vi løfter i fællesskab”. Forslaget indeholder en række pejlemærker – blandt andet, at der i år 2025 skal være sket en halvering i antallet af børn, unge og voksne, der udsættes for tvang. Det glæder Danske Fysioterapeuter.

”Tvang har store menneskelige omkostninger. Samtidig er det et område, hvor vi ved, at fysioterapeuter og den kropslige tilgang kan gøre en stor forskel til gavn for patienterne,” siger formand Tina Lambrecht.

Brugen af tvang har ikke kun store konsekvenser for patienten, men også for behandlerrelationen og dermed også for kvaliteten af behandlingen.

”Det er klart, at tilliden til personalet falder, når man udsættes for tvang. Det kan være nødvendigt, men det er dybt fornuftigt at begrænse tvangen så meget som muligt blandt andet ved at lade fysioterapeuter hjælpe patienterne med at finde ro i deres krop”, siger Tina Lambrecht.

Undersøgelser fra bl.a. Psykiatrisk Center Amager og Risskov har vist, at fysioterapeutiske indsatser kan reducere brugen af tvang markant.  

Læs mere om erfaringerne fra Risskov

Det gør fysioterapi

Fysioterapi i psykiatrien handler ikke kun om at aktivere patienterne og sikre, at de deltager i relevant fysisk aktivitet. Det handler også om at lære patienterne at mærke og tolke kropslige udtryk. Her kan fysioterapeuterne, for eksempel ved hjælp af massage, kugledyner, rolige gåture eller bevægelser, hjælpe urolige patienter med at falde til ro.

Et satspuljeprojekt fra Risskov har netop vist, at fysioterapi kan få patienterne til at falde så meget til ro, at anvendelsen af bæltefikseringen er blevet halveret. 

Hul i overgangen

Selvom Tina Lambrecht overordnet ser positivt på regeringens udspil, savner hun et større fokus på genoptræningsplaners betydning for en vellykket sektorovergang. Netop bedre sektorovergange blev på dagens pressemøde ellers fremhævet af børne- og socialminister Mai Mercado.

”Vi ved, at der stadigvæk er for få patienter, som udskrives fra psykiatrien med en genoptræningsplan på trods af, at mange patienter fortsat har behov for hjælp efter udskrivelsen,” siger Tina Lambrecht.

Flere fornuftige tiltag

Udover ambitionen om mindre tvang, har udspillet også fokus på den mentale sundhed blandt unge, beskæftigelse og en reducering af genindlæggelser. Helt konkret indeholder udspillet 43 initiativer og 6 pejlemærker:

Andelen af unge, der har dårlig mental sundhed, skal senest i 2025 være faldet med 25 procent.

Senest i 2025 skal antallet af børn og unge samt voksne, som er udsat for en eller flere tvangsforanstaltninger i psykiatrien, være halveret i forhold til niveauet for 2017.

Der skal frem mod 2025 ske et fald i antallet af mennesker med psykiske lidelser, der forsøger selvmord eller gennemfører selvmord.

Andelen af patienter, der akut genindlægges i psykiatrien, skal senest i 2025 være faldet med 15 procent.

I dag er 47 procent af de patienter, som var i beskæftigelse 1 måned inden indlæggelse i psykiatrien, i beskæftigelse 6 måneder efter udskrivning. Den andel skal frem mod 2025 stige med 10 pct.

Flere personer, som modtager en indsats for sociale problemer eller psykiske vanskeligheder efter serviceloven, skal i uddannelse eller beskæftigelse.