Sundhedsstyrelsens vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi
Henvisningskriterier
Vederlagsfri fysioterapi kan efter lægehenvisning gives til børn og voksne, som opfylder en række fastsatte kriterier. De konkrete henvisningskriterier for de to grupper er beskrevet i Sundhedsstyrelsens vejledning. Det vil sige patienter med et svært fysisk handicap og patienter uden et svært fysisk handicap med funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom.
Henvisende læge bør inddrage patienten i overvejelser om vederlagsfri fysioterapi er relevant, eller om andre indsatser i højere grad kan opfylde behovet.
Personer der henvises til vederlagsfri fysioterapi kan frit vælge mellem fysioterapi hos fysioterapeut i praksissektoren, i de tilbud som kommunen eventuelt har i egne eller private institutioner samt tilbud i andre kommuner. Der kan være begrænsning i adgangen til tilbud i andre kommuner.
Der kan ikke henvises til vederlagsfri fysioterapi, hvis der alene er tale om en dublering af eksisterende tilbud, som personen modtager efter andre bestemmelser. Personen kan således godt modtage forskellige tilbud efter ordningen om vederlagsfri fysioterapi.
Diagnoser
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en diagnoseliste. Diagnoselisten er suppleret med en præcisering af, hvilke diagnoser/tilstande der klassificeres som progressive sygdomme. Du finder diagnoselisten bagerst i Sundhedsstyrelsens vejledning om henvisning til vederlagsfri fysioterapi. Her kan du også se, hvilke diagnoser der er på tale for patienter i gruppen uden svært fysisk handicap med progressiv sygdom.
Hvis en patient har en progressiv sygdom og opfylder kriterierne til gruppen ” svært fysisk handikappet”, skal patienten registreres i gruppen ”svært fysisk handikappet”.
Sundhedsstyrelsens vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi (pdf)
Sundhedsstyrelsens korte vejledning (guide) til lægerne (pdf)
Ændring af Sundhedsstyrelsens vejledning pr. 1. maj 2021
Sundhedsstyrelsens vejledning om adgang til vederlagslagsfri fysioterapi er blevet ændret med virkning fra 1. maj 2021.
- Diagnosegruppen 1.Q. Cystisk fibrose omfatter nu også - foruden svært fysisk handicap - patienter uden svært fysisk handicap med progressiv sygdom.
- Det er præciseret, at diagnosegruppen 1.N. Anthrogryposis multipleks congenita ikke i alle tilfælde er progressiv.
Endvidere er der foretaget nogle mindre sproglige rettelser i teksterne vedrørende nogle af diagnoserne.
IT-leverandørerne har tidligere fået besked om ændringerne med henblik på at kunne foretage systemmæssige tilretninger.
Tvivlsspørgsmål
Hvis den henvisende læge er i tvivl om, hvorvidt patienten har en diagnose, som i henhold til vejledningen er omfattet af ordningen, kan lægen henvise patienten til vurdering hos relevant speciallæge.
Hvis lægen fortsat er i tvivl om, hvorvidt patienten er omfattet af ordningen, kan lægen forelægge spørgsmålet for Sundhedsstyrelsen. Henvendelsen kan ske telefonisk eller skriftligt. Ved skriftlig henvendelse fremsender lægen en kortfattet sygehistorie, herunder en nøje beskrivelse af handicapgraden, funktionsnedsættelsen samt relevante diagnoser.
Målsætninger
Målsætningerne for den vederlagsfrie fysioterapi er at:
- Give adgang til fysioterapi for at forbedre, vedligeholde og forhale forringelse af funktioner hos voksne og børn med et varigt svært fysisk handicap eller en funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom.
- Etablere fysioterapi i form af holdtræning i dertil egnede lokaler/bassiner/-institutioner efter nærmere bestemmelser.
- Give adgang til fysioterapi for personer med progressive sygdomme tidligt i sygdomsforløbet.
Udbydere
Vederlagsfri fysioterapi tilbydes hos praktiserende fysioterapeuter, som er omfattet af overenskomsten, men kommunerne har også mulighed for – men ikke pligt til – at oprette tilbud om vederlagsfri fysioterapi ved egne institutioner eller ved private institutioner, som kommunen indgår aftale med.
Personer, der henvises til vederlagsfri fysioterapi, har frit valg mellem at modtage vederlagsfri fysioterapi hos en praktiserende fysioterapeut eller i eventuelle kommunale tilbud i bopælskommunen eller i andre kommuner.
Særligt for personer, som har valgt sikringsgruppe 2, gælder det, at personer, der er henvist til vederlagsfri fysioterapi, også kan vælge at få behandlingen hos en fysioterapeut, som ikke har tilsluttet sig overenskomsten. I så tilfælde udbetaler kommunen tilskuddet til patienten på baggrund af en kvitteret og specificeret regning.