Ny kompetence: Hvad må du skrive under på som TR?

Du har som TR nu ikke bare forhandlingsret, men også aftaleret fra din første dag i tillidshvervet. Helge Sørensen, forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter, fortæller her, hvad det betyder for dig.
Der er flere fordele ved at få aftaleret allerede som nyvalgt TR, fortæller Helge Sørensen, forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter. Foto: iStock.

Aftaleret fra dag ét.

Det betyder, at du som ny tillidsrepræsentant kan skrive under på de aftaler, som du har forhandlet.

Og det er i virkeligheden sund fornuft, hvis du spørger Helge Sørensen, forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter.

Derfor har alle tillidsrepræsentanter i år fået aftaleret fra første dag som tillidsvalgt.

Tidligere var det ellers sådan, at du først kunne sætte din signatur, når du havde været på Danske Fysioterapeuters forhandlingskursus efter et-halvandet års tid i tillidshvervet. I mellemtiden skulle aftalerne skrives under af en forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter som for eksempel Helge Sørensen.

”Men der er ingen grund til at opretholde den hidtidige ordning ved at sende for eksempel en lønaftale til gennemsyn i foreningen, når det har vist sig ikke at have nogen betydning,” siger han.

Hverken Helge Sørensen eller kollegerne kan mindes at have haft anledning til ikke at kunne tiltræde eller underskrive tilsendte aftaler, selvom de får mange hundreder lokale aftaler til gennemgang hvert eneste år.

”Jeg har aldrig hørt om, at nogen tillidsrepræsentanter er blevet forledt til at gøre noget forkert eller presset til at skrive under på en lokal aftale. Langt de fleste aftaler kører tværtimod efter en skabelon og rutine,” siger Helge Sørensen.

Hvornår skal du så alligevel kontakte foreningen?

Selvom du som nyvalgt TR nu har ret til at skrive under på de lokale aftaler, er det vigtigt at understrege, at du altid er velkommen til at sende aftalen omkring en af de forhandlingskonsulenter i foreningen, der kender til dit område.

”Du kan altid spørge og involvere os, hvis du er det mindste i tvivl. Hellere en gang for meget end for lidt,” siger Helge Sørensen.

Det, som er en god idé at være opmærksom på, er, hvis der er nogle klausuler eller andre særlige forhold i aftalen. Det var ifølge Helge Sørensen meget mere normalt for en del år siden, men ”heldigvis noget, som vi i dag ser forholdsvis sjældent”.

”Bliver du usikker på rækkevidden af betingelserne i for eksempel en modregningsklausul, så ring endelig ind til os,” siger Helge Sørensen.

En anden årsag til at kontakte Danske Fysioterapeuters forhandlingskonsulenter er, hvis det er en aftale, som du er mindre velbevandret i regelbaggrunden for - for eksempel hvis der er tale om en aftale til en nyoprettet stilling eller en aftale om arbejdstidsforhold.

”Det kan være, at du kommer i tvivl, hvis du ikke har været på forhandlingskurset endnu. Så ring endelig,” siger Helge Sørensen og tilføjer:

"Hvis du som ny TR forhandler sammen med andre, for eksempel din suppleant eller din ergoterapeut-TR-kollega, kan du også spørge dem til råds. Der er ofte stor hjælpsomhed på tværs. Andre gange vil det være en FTR, der er naturlig at bruge. Og hvis I stadig er i tvivl, så er der god grund til at ringe til os,” siger Helge Sørensen.

Andre positive sideeffekter

Der er flere fordele ved at få aftaleret fra dag ét som TR.

”Det vil alt andet lige styrke din forhandlingsposition, fordi du får en stærkere legitimitet som forhandler,” siger Helge Sørensen.

Nogle steder har man også baseret dit TR-tillæg på, om du havde både forhandlings- eller aftalekompetence eller udelukkende førstnævnte.

”Også det får vi gjort op med nu, hvor alle får aftalekompetence,” siger Helge Sørensen.

Hovedbestyrelsen reviderer beslutningen i slutningen af året.