Ny overenskomst på praksisområdet
Som sædvanlig måtte nattetimerne i brug, før der den 7. juni kunne slås sløjfe på en aftale om en ny toårig overenskomst på praksisområdet.
Der er tale om et smalt resultat, hvor der ikke er afsat penge til forbedring af honorarerne, der alene bliver reguleret med pris- og lønudviklingen. Heller ikke flere penge til kvalitetsudvikling blev der plads til, men man blev enige om at reservere 2 millioner kroner fra Praksisfonden til implementering af kliniske retningslinjer.
Formand for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr, var forberedt på at pengene ville være små, men havde forventet at møde mere velvilje i forhold til kvalitetsudvikling. ”Jeg og forhandlingsudvalget var på forhånd klar over, at der ikke ville være penge til forbedring af de praktiserendes honorarer. Men der var en klar forventning om, at KL ville bidrage til udvikling af kvaliteten bl.a. ved at afsætte penge til udvikling af nye kliniske retningslinjer på det vederlagsfri område. Den vilje var ikke til stede, og det er dybt skuffende”, siger Johnny Kuhr.
Ikke loft over antal patienter
Aftalen ligger økonomisk på linje med de aftaler, der tidligere på året er indgået med blandt andre praktiserende speciallæger, tandlæger og psykologer. På et punkt er aftalen dog bedre, idet der ikke er sat loft over, hvor mange patienter fysioterapeuter må behandle. Danske Regioner og Kommuners Landsforening havde ønsket at begrænse patienttilgangen. Men det krav blev opgivet under forhandlingerne.
Til gengæld accepterede Danske Fysioterapeuter, at retningslinjerne for, hvornår fysioterapeuten bør sende epikrise til den praktiserende læge, præciseres, og at ydelsesregistreringen bliver tilrettet SKS-systemet. ”Det er naturligt, at praktiserende fysioterapeuter registrerer SKS koder i lighed med fysioterapeuter i andre sektorer. Det vil kunne foregå nærmest automatisk i forbindelse med ydelsesregistreringen, med det vil kræve nogle IT-ændringer på klinikkerne,” siger Johnny Kuhr.
Ingen udvidet rygudredning
Med den nye aftale bliver det muligt for praktiserende at samarbejde med kommunen og regionen om at sammentænke sundheds- og arbejdsmarkedsindsats, så der for eksempel kan aftales en indsats på selve arbejdspladsen for patienter i sygedagpengeforløb. Muligheden understøttes af aftale om afstandstillæg.
Desuden giver aftalen mulighed for mere fleksibilitet i forhold til brug af flere praksisadresser. Det betyder, at det eksempelvis bliver lettere for flere klinikker at samarbejde om særlige kompetencer på for eksempel neurologi- eller børneområdet, og at det bliver lettere at bruge faciliteter (f.eks. bassin e.l.) på andre adresser.
Danske Fysioterapeuter havde fremsat krav om at få udvidet lænderyg-udredning som en ny ydelse i overenskomsten, men modparten mener, at det fortsat er op til den enkelte region, om det er en samarbejdsmodel, man vil benytte. Direkte adgang til fysioterapi med sygesikringstilskud blev heller ikke en del af aftalen, så her vil Danske Fysioterapeuter fortsætte med at presse på via andre kanaler.
Aftalen er sendt til urafstemning blandt de berørte medlemmer. Afstemningen, der foregår elektronisk, slutter den 5. juli.
Det bedste, der nogensinde er sket for vores fag
Bente Nellemose, ridefysioterapeut, Laasby Fysioterapi
At ridefysioterapeuter får ejerydernumre og kan sælge deres ydernummer, når de ikke længere ønsker at praktisere, er noget af det bedste, der er sket for ridefysioterapifaget. Det er blevet sværere for ridefysioterapeuter at finde egnede rideskoler at praktisere på, så flere ridefysioterapeuter starter for sig selv og har rideskoler, hvor ridefysioterapi har første prioritet. De investerer stort og opbygger en god forretning med et godt og solidt kundegrundlag. Det ville jeg aldrig selv gøre på så usikkert grundlag, som det har været hidtil, men heldigvis findes der idealister. Nu er det blevet lettere også for alle os andre, og jeg havde mine hænder oppe i lang tid, da jeg fik nyheden. Når man kan bygge en forretning op, man kan sælge videre, får man lyst til at lægge endnu mere i det, og jeg tror, at det her vil få mange til for eksempel at tage flere kurser og give faget et skub fremad.
Det bliver lettere at samarbejde
Lene Christoffersen, Storvorde Fysioterapi, medlem af forhandlingsudvalget
Set i lyset af de resultater, der er kommet på de andre områder i praksissektoren, er resultatet ok, men heller ikke mere. Det er fjerde gang, jeg sidder i forhandlingsudvalget, og der er jo ikke kommet noget som helst i honorarstigninger denne gang – vi skal bare være mere aktive for de samme penge. Men det er selvfølgelig positivt, at vi i det mindste ikke har fået begrænsninger på omsætningssvæksten. Og så er det godt, at der kommer mere fleksibilitet omkring brugen af flere praksisadresser, så det for eksempel bliver lettere for klinikker at samarbejde omkring forskellige kompetencer, det kan eksempelvis være neurologiske patienter, børn eller på plejecentre hvor flere klinikker sammen kan finde pt. der er egnet til holdtræning.
Nåede at blive lidt nervøs
Lars Kristensen, klinikejer Aars Fysioterapi
Jeg var lige ved at blive lidt nervøs for, om vi skulle til at køre uden overenskomst, så overordnet set, synes jeg det er godt, vi har fået et resultat. Og set i lyset af den situation, Danmark er i, er det ikke overraskende, at det ikke kunne blive til mere med honorarerne. Her må vi holde for ligesom alle mulige andre. Det var et uhyrligt krav, Danske Regioner og KL kom med, at de ville til at sætte et loft over, hvor mange patienter vi må behandle, og det var super fint, at Danske Fysioterapeuter ikke gik med på den galej. Så hellere æde lidt lavere honorarer.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.