Minister vil ikke fjerne henvisningskrav til fysioterapi
”Det kan på nuværende tidspunkt ikke anbefales at fjerne henvisningskravet ved fysioterapi”.
Sådan lyder hovedkonklusionen i et notat fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Notatet blev bestilt af et flertal af Folketingets partier i april 2010 efter en folketingsdebat om mulighederne for at give patienterne direkte adgang med sygesikringstilskud til speciallæge og fysioterapeut.
I det 22 side lange notat gennemgås fordele og ulemper ved at fastholde kravet om, at det er den praktiserende læge, som henviser til tilskudsberettiget fysioterapi. Ifølge ministeriet er der en række fordele ved at afskaffe henvisningskravet. Det kan spare patienten for besværet ved at gå til egen læge og honoraret i de tilfælde, hvor den praktiserende læge alene henviser til fysioterapi. Det kan afkorte patientens sygdomsforløb, og den hurtigere udredning hos fysioterapeuten kan betyde sparede udgifter til fysioterapi, medicin og sygefravær.
Men ifølge notatet vil det også en række ulemper, hvis henvisningskravet forsvinder. Den praktiserende læges gatekeeper-rolle og dermed mulighed for at tage stilling til det samlede udrednings- og behandlingsbehov bliver svækket. Det betyder bl.a. risiko for, at patienten ikke får den rette udredning, behandling og information, eksempelvis at de bliver overbehandlet eller forsinket i ”et udrednings- og behandlingsforløb, der ikke skulle være begyndt hos en fysioterapeut”.
Og så er der ifølge notatet risiko for, at der vil blive øgede udgifter til fysioterapi, hvis henvisningskravet fjernes. Der vil sandsynligvis komme flere patienter, bl.a. fra de private forsikringsordninger. Så selv om der kan spares penge på lægehonorarerne ved at give patienterne direkte adgang til fysioterapi, kan udgifterne til de ekstra patienter og overbehandling overstige disse besparelser.
”Så det kan hverken på baggrund af faglige eller økonomiske overvejelser på nuværende tidspunkt anbefales at fjerne henvisningskravet ved fysioterapi,” konkluderes det i notatet.
Notat med alvorlige fejl
Formanden for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr, er langt fra imponeret over Sundhedsministeriets notat. Han peger på, at ”der er såvel faktuelle fejl i notatet, som en række vurderinger, jeg er meget uenig i”.
Faktuelt forkert er det bl.a., at man i notatet skriver, at mens gruppe 1 patienter skal have en henvisning fra den praktiserende læge til fysioterapi, har gruppe 2 patienter i dag direkte adgang til behandling hos en praktiserende fysioterapeut. Sådan forholder det sig ikke. Alle patienter skal have en henvisning fra lægen for at blive behandlet hos fysioterapeuter med tilskud.
Derfor kan man ikke blot overføre udvikling fra gruppe 2 patienter, der har større forbrug af fysioterapi, til gruppe 1 patienter, hvis henvisningskravet forsvinder.
”Regnestykket giver ingen mening og kan ikke bruges som dokumentation for, at udgifterne til fysioterapi vil vokse, hvis patienterne får direkte adgang, ” siger Johnny Kuhr.
Bruger ikke de udenlandske erfaringer
Der er flere andre antagelser og vurderinger i notatet, han ikke er enig i. Eksempelvis at direkte adgang med tilskud vil medføre overbehandling, fordi læger er mere forsigtige end fysioterapeuter med at sætte behandling i værk.
”Jeg synes generelt, at argumentationen i notatet er svag. Danske Fysioterapeuter har eksempelvis peget på de gode erfaringer man har i Norge, Holland, England og Sverige. Her har direkte adgang givet færre omkostninger og bedre ressourceudnyttelse, mens patienterne kommer hurtigere i behandling og tilbage i arbejde. Ministeriet anerkender, at det forholder sig sådan, men ønsker alligevel ikke at bruge erfaringerne herhjemme med henvisning til, at man ikke er overbevist af de forskningsstudier, der ligger på området på nuværende tidspunkt. Det er en underlig og defensiv tilgang,” siger Johnny Kuhr.
I første omgang vil Danske Fysioterapeuter officielt kommentere Sundhedsministeriets notat og ikke mindst over for ministeren gøre opmærksom på de faktuelle fejl, notatet indeholder.
Regionale erfaringer ønskes
Derudover besluttede foreningens hovedbestyrelse på sit seneste møde, at Danske Fysioterapeuter skal arbejde for at få sat et regionalt forsøg i værk, der kan give konkrete erfaringer om direkte adgang i dansk sammenhæng.
”Vi håber og tror, at der er basis for at vi kan få danske erfaringer, der kan underbygge de gode resultater fra udlandet,” siger formand Johnny Kuhr.
Notat om henvisning til fysioterapi
16. april 2010 var der i Folketinget en forespørgelsesdebat om at indføre direkte adgang med sygesikringstilskud til fysioterapi, gynækologi og hudlæge. ”Vi vil gerne se på, om patienterne kan få en mere smidig og bedre økonomisk måde at få adgang til diagnosticering og behandling”, sagde Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti som motivation for, hvorfor debatten var rejst.
Debatten resulterede i, at et flertal af partierne bad Sundhedsministeriet om at undersøge mulighederne for at lempe på kravene til henvisning. 20. juni 2011 lå ”Notat om henvisning til speciallæge og fysioterapeut” færdig. Det kan downloades via Folketingets hjemmeside.
15. juli 2011 advarede sundhedsminister Bertel Haarder på baggrund af notatet i en række medier mod at lade patienterne selv bestille tid hos speciallæge og fysioterapeut. Det bliver alt for dyrt og er fagligt uforsvarligt, at lempe på henvisningskravet, var budskabet fra ministeren.