Uddannelse under pres
Der er bred politisk enighed om, at uddannelse er vigtig og en forudsætning for vækst og velfærd. Regeringen har slået fast, at kun ved at have et uddannelsessystem i verdensklasse kan Danmark kan blive et førende vidensamfund og fastholde positionen som et af verdens rigeste lande. Derfor er det svært at forstå visdommen i, at regeringen de kommende år vil spare på professionshøjskolerne.
Grundlæggende er fysioterapeutuddannelsen god og velfungerende. Men sammen med de øvrige uddannelser på professionshøjskolerne er kvaliteten af undervisningen under voldsomt pres i øjeblikket. Det er den, fordi der er udsigt til kraftige nedskæringer.
I regeringens finanslovsudspil er der lagt op til, at professionshøjskolerne samlet skal spare 900 millioner kroner i årene 2011-2014. Dette sammenholdt med, at der i globaliseringsaftalen kun blev øremærket 65 millioner kroner årligt til forskning og udvikling på professionshøjskolerne i perioden 2010-2012. Det svarer til 1,7 procent af den samlede pulje til forskning og udvikling. Universiteterne fik de resterende 98,3 procent af pengene. Det er en helt skæv prioritering.
Danske Fysioterapeuter har på det seneste hovedbestyrelsesmøde vedtaget en strategi for uddannelse i fysioterapi. Strategien peger bl.a. på fire konkrete mål: Uddannelsen skal være forskningsbaseret. Der skal være sammenhængende forløb fra bachelor til kandidat og til ph.d.. Uddannelse i fysioterapi skal omfatte en kandidatuddannelse i fysioterapi i direkte forlængelse af den autorisationsgivende grunduddannelse, og endelig skal uddannelse i fysioterapi omfatte postgraduat uddannelse på både master- og diplom-niveau.
Det bliver imidlertid svært at nå målene med den aktuelle økonomiske dagsorden. Det kan i sidste ende betyde, at borgerne ikke fremover kan være sikre på, at den faglige kvalitet er i top. Og politikere og embedsmænd kan ikke være sikre på at høste de økonomiske fordele, der kommer af effektive sundhedsydelser. Det forudsætter nemlig, at vi som samfund er villig til at investere det fornødne i uddannelserne af fysioterapeuter, sygeplejersker, jordemødre og andre sundhedsprofessionelle.
Her i efteråret har jeg møder med Folketingets uddannelsesordførere for at gøre opmærksom på vores uddannelsesstrategi og fysioterapeuters aktuelle udfordringer og muligheder i uddannelsessystemet. Desuden sætter FTF og de studerendes organisationer skarpt fokus på konsekvenserne af de hårde og generelle besparelser. Spørgsmålet er så, om politikerne er modtagelige for de indlysende gode argumenter.
På den korte bane betyder besparelserne forringelser i uddannelseskvaliteten. På den lange bane går det ud over kvaliteten af de sundhedsydelser, borgerne får leveret. Og det kan ingen være tjent med.
Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.