MitFysio - dit netværk
Hvordan var det nu lige? Mange kender fornemmelsen af at vende dybt inspireret tilbage fra et kursus med lyst til straks at implementere den nye viden, men hvordan var det nu lige…? Væk er underviseren, og væk er den kollektive hukommelse i form af de 19 andre kursister fra holdet, så hvem spørger man? Fremover kan den kollektive hukommelse være lige ved hånden. Ikke længere væk end et par klik med musen i Danske Fysioterapeuters nye netværksportal MitFysio.dk.
Med MitFysio får foreningens godt 10.500 medlemmer en ny mulighed for at netværke, videndele og sparre med hinanden på nettet i åbne og lukkede grupper – for eksempel ved at danne en erfagruppe efter et kursus.
Er man i gang med et projekt og ønsker at sparre med andre i samme situation, er MitFysio stedet, hvor man i debatforummet kan efterlyse nogen med samme interesse og derefter oprette en gruppe, hvori man udveksler viden.
Står man foran at skulle åbne klinik og ønsker at netværke med andre, nye såvel som garvede klinikejere, kan det ske på MitFysio, der også kan lægge plads til, hvis man på sin enkeltmandsklinik står med en patient, man gerne vil have et par (eller mange flere) ekstra øjne på. Så kan man nemlig fra sin efterlysning på MitFysios debatforum linke til en video i sit dokumentbibliotek.
Står man med nogle nyttige erfaringer fra et udviklingsprojekt i sygehusets fysioterapiafdeling, som man næsten ikke kan bære, at andre ikke får del i, er der direkte adgang til 10.500 potentielle læsere på MitFysio.
Og skal man planlægge 25 års fysioterapeutjubilæum, kan festudvalget mødes på MitFysio, deltagerlisten kan føres ajour på MitFysio, de forsvundne klassekammerater kan findes på MitFysio, fællessangen kan skrives kollektivt ved at give alle adgang til det bibliotek, hvor udkast bliver uploadet; og når festen er slut, ligger fotos og video fra festen på MitFysio, og med chatfunktionen er det nemt at få sagt tak for sidst.
Kun medlemmer har adgang
Midt i november dumpede et brev ind ad brevsprækken til lige så mange medlemmer af Danske Fysioterapeuter. I brevet var en personlig kode, for hvor der på foreningens hjemmeside er adgang for alle til at se, hvad Danske Fysioterapeuter er for noget, og hvad foreningen mener om dette og hint, er MitFysio et lukket univers, hvor kun medlemmer har adgang.
Ideen til MitFysio har været længe undervejs og begyndte med et behov for at give medlemmerne mulighed for at ajourføre deres medlemsdata ved at integrere foreningens hjemmeside med medlemsdatabasen. Men undervejs i projektfasen er ambitionerne vokset i takt med udviklingen på Internettet, og det er derfor et langt mere omfattende tilbud, Danske Fysioterapeuter nu præsenterer sine medlemmer for.
"Vi har taget ved lære af den måde, folk bruger chatfora og facebook, og MitFysio er derfor blevet mere et community end blot integration af systemer”, fortæller Danske Fysioterapeuters webredaktør Anne Larsen, der er hovedarkitekten bag MitFysio.
”Vi kiggede selvfølgelig også på, hvad andre organisationer har gjort, og det er typisk noget med at give adgang til diverse blanketter og ajourføring af egne medlemsdata, hvilket jo er noget foreningerne vinder på, men som ikke umiddelbart giver så meget værdi for det enkelte medlem. Derfor kom community-delen med i MitFysio og er i virkeligheden det, jeg betragter som den vigtigste del”.
Og et community er oplagt for en organisation som Danske Fysioterapeuter, mener Anne Larsen. ”Det er jo langt sværere for eksempelvis Dansk Magisterforening, hvis medlemmer har så mange forskellige fagligheder. I Danske Fysioterapeuter har alle medlemmer det samme faglige fundament, som de så kan bygge videre på i form af grupper inden for deres forskellige specialer og særinteresser. Man kan logge sig ind og finde flere hundrede andre, der minder om en selv”.
Anne Larsen lægger ikke skjul på, at en af bagtankerne bag MitFysio er at fremstå som en attraktiv fagforening ved at give medlemmerne noget, de ikke vil kunne få andre steder. Men en anden og nok så væsentlig drivkraft i udviklingen af sitet har været forestillingen om, hvordan det kan være med til at udvikle faget.
”Jeg har den store drøm, at fysioterapeuterne vil bruge det som en mulighed for at få kontakt med hinanden og udveksle viden og erfaringer om patienter, træningsforløb, klinikdrift og så videre”.
At fysioterapeuter ikke sidder ved skrivebordet og computeren arbejdsdagen lang er en hurdle, men ikke et uovervindeligt handicap, mener Anne Larsen. ”Det var selvfølgelig mere nærliggende at tilbyde det her til en faggruppe, der sad klinet til skærmen. Men vi ved, at fysioterapeuter bruger nettet rigtig meget. Vi kan se, at de bruger vores hjemmeside, også når de er på arbejde, og det giver en forhåbning om, at de også har tid til faglig sparring i arbejdstiden. Og så ved vi jo, at fysioterapeuter ikke holder op med at være fysioterapeuter, bare fordi de får fyraften”.
En stor satsning
At strikke et tilbud som MitFysio sammen har selvsagt ikke været gratis. Strategien er, at investeringen - både i form af tid og penge - skal give afkast i form af tilfredse og loyale medlemmer i højere grad end i form af reelle besparelser.
”En af grundene til, at vi meget gerne vil have bedre data på medlemmerne er, at vi så bliver i stand til at give en bedre service, men med bedre data følger formentlig også nogle besparelser. MitFysio giver alle medlemmer mulighed for at oprette en personlig e-mail, og når vi har e-mail-adresser på alle, kan vi sende mere og mere ud på denne måde og sparer derved udgifter til tryk og porto”, forklarer Anne Larsen og tilføjer, at også klimaet vil profitere af en mere papirløs forening.
”Men det er en stor satsning, og hovedbestyrelsen har skullet tænke sig godt om i flere omgange, før de nikkede endeligt ja til projektet, for vi har bevæget os i ukendt land. Men tiden har arbejdet for os. I de tre år, der for alvor har været fart på projektet er der sket så meget på nettet og med vores brug af det, at det her mere og mere har virket som det eneste rigtige”.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.