Aarhus Kommune: Vi må for alt i verden ikke forjage genoptræningen
For nogle borgere med senfølger er det en overvindelse blot at skulle vende tilbage til normal livsførelse og begynde på arbejde igen. Andre, der tidligere var vant til at træne, vil gerne ud og bruge kroppen igen, men oplever angst for at blive forpustet, fordi de har haft vejrtrækningsproblemer under sygdomsforløbet.
Derfor er det utrolig vigtigt med langsom progression i genoptræningen, så vi ikke forjager indsatsen,” siger Linda Vestergaard Petersen, der er fysioterapeut og leder af Neurocenter og Ortopædisk Genoptræningscenter i Aarhus Kommune.
Tema: Senfølger efter covid-19
Cirka ti procent af covid-19-patienterne får senfølger. Der findes ingen dokumenteret behandling, men de hårdest ramte patienter får tilbudt genoptræning og rådgivning.
I temaet her besøger vi en senfølgeklinik og en kommune og taler med en patient, fysioterapeuter og forskere, der har ny viden på området.
De første genoptræningsplaner for personer med senfølger begyndte så småt at dukke op i centrets indbakke i juli 2020. Det første halve år drejede det sig om 25-30 styk, men da senfølgeklinikkerne blev åbnet i januar 2021, kom der for alvor fart på.
“Siden har vi modtaget mellem fem og ti genoptræningsplaner om ugen,” siger Linda Vestergaard Petersen, der har ansat tre ekstra fysioterapeuter og lige så mange ergoterapeuter for at kunne følge med.
I alt varetager fem fysioterapeuter og otte ergoterapeuter opgaven med genoptræning af borgere med covid-19-senfølger – to fra hver faggruppe arbejder på fuld tid med opgaven. Langt de fleste af de godt 300 borgere, der er blevet henvist til genoptræning i centret, kommer med en genoptræningsplan fra senfølgeklinikken, mens cirka 15 er henvist direkte fra egen læge.
7 gode råd til dig, der, møder patienter med senfølger
Birgitte Nygaard Sommer, fysioterapeut og faglig nøgleperson ved Neurocenter i Aarhus Kommune, samt fire kolleger, har behandlet borgere med senfølger siden sommeren 2020. De peger på følgende, vigtige fokuspunkter i mødet med borgere med senfølger:
- Vær opmærksom på det autonome nervesystem. Mange har symptomer på et presset og stresset nervesystem, f.eks. i form af muskulære spændinger og hovedpine.
- Undersøg respirationsmønstret, det er ofte meget påvirket og uhensigtsmæssigt.
- Støt borgeren i energiforvaltning. Mange oplever massiv træthed/fatigue både mentalt og fysisk og har glæde af edukation og støtte i energiforvaltning.
- Instruér i gradueret fysisk træning, som er individuelt tilpasset.
Vær undersøgende på den enkeltes livssituation – det er vigtigt at se det hele menneske. - Inddrag andre relevante faggrupper. Tværfaglige indsatser er aktuelle i langt de fleste forløb.
- Støt interesserede borgere i at etablere erfaringsgrupper med andre. Mange med senfølger har glæde af at møde andre i samme situation.
Ingen intensiv træning
“Vi valgte at samle opgaven på Neurocentret, fordi symptombilledet minder om det, vi kender fra senfølger efter meningitis eller hjerneskade,” forklarer hun.
I dag kan hun konstatere, at den udprægede hjernetræthed, der ofte følger med covid-19-senfølger, betyder, at genoptræningen af denne gruppe ofte strækker sig over meget længere tid end genoptræningen efter f.eks. en hjerneskade. Årsagen er, at det ikke er muligt at skrue på intensiteten, som tilfældet er med de borgere, der har hjerneskade.
“Borgere med senfølger efter covid-19 kan simpelthen ikke overskue intensiv træning, og derfor kan et forløb strække sig over flere uger,” forklarer Linda Vestergaard Petersen.
Et typisk genoptræningsforløb afføder i gennemsnit 12 aftaler. Behovet for at møde til genoptræning er størst hos borgere i alderen fra 21-30 år, hvor tallet ligger helt oppe på 17 i gennemsnit. Tallene skal dog tages med et forbehold, da det ikke fremgår af registreringen, om de beskriver afsluttede forløb eller forløb, der fortsat er i gang.
Når en borger med senfølger første gang møder personalet i Neurocentret, vil den pågældende i langt de fleste tilfælde både møde en fysioterapeut og en ergoterapeut, der sammen med borgeren beslutter, hvordan genoptræningen skal forløbe. Enkelte lette forløb kan klares med tre-fire telefonsamtaler, men 90 procent af genoptræningsplanerne udløser et mere komplekst forløb.
Første element i genoptræningen består af en grundig optagelse af anamnese for at vurdere, om der kan være andre helbredsmæssige faktorer, der kan spille ind ud over covid-19-senfølgerne.
Derefter bliver borgerne ofte koblet på et holdforløb med fokus på energiforvaltning, som varer fire uger og ledes af en ergoterapeut. Derefter kan borgeren følge flere forskellige holdforløb efter behov. Fysioterapeuterne varetager tre forskellige holdtilbud: Krop og bevægelse, konditionstræning og afspænding.
Hands-on fysioterapi
Et af de særlige kendetegn, som har overrasket fysioterapeuterne, er, at de skal være meget manuelle, når de giver lungefysioterapi. De skal være hands-on med hensyn til at løsne muskulaturen i hals- og nakkeregionen, som sandsynligvis er påvirket af angsten efter ikke at have kunnet trække vejret normalt under sygdomsforløbet. Borgere med senfølger har ofte også diffuse smerter i kroppens muskulatur, og her er fysioterapeuterne igen nødt til at være meget manuelle og bevæge sig ned i fascierne for at få løsnet op. Heldigvis tyder det på, at denne behandling hjælper borgerne,” siger Linda Vestergaard Petersen.
Fysioterapeuterne leder disse hold i Neurocentret
Neurocentret tilbyder borgere med covid-19-senfølger deltagelse på tre typer hold, som supplerer eller erstatter den individuelle træning. På alle hold er der mulighed for at dele erfaringer. I forbindelse med første session har deltagerne mulighed for at præsentere deres sygdomsdebut, senfølger, tidligere fysiske aktivitetsniveau og eventuelle skader.
Åndedræt, krop og bevægelse efter covid-19
Max 10 deltagere. En gang om ugen. Varighed: 1 time og 15 minutter.
Forløbet afvikles over seks sessioner og er bygget op som et forløb, med progression og forskellig teori fra gang til gang.
Indhold:
- Teori omkring åndedrættet, muskelfysiologi, anatomi og graduering/progression af træningen.
- Opmærksomhedsøvelser i forhold til bevægelighed og respiration.
- Elementer af fysioflow, pilates, yoga.
- Mund- og næsevejrtrækning.
- Vejrtrækningsøvelser.
- Progrediering og åndedræt i mere krævende fysisk aktivitet.
Kondihold efter covid-19
5 deltagere. En gang om ugen. Varighed: 1 time.
Forløbet afvikles over fem sessioner, og deltagerne skal være motiverede for at deltage, ligesom de bliver opfordret til at eksperimentere med egen træning mellem de enkelte sessioner.
Indhold:
- Træningsrunden består af cirka: 10 min opvarmning, 20 min intervaltræning, 20 min cirkeltræning: Graduering af aktiviteter og brug af erfaringer.
- Undervejs teori omkring respiration, muskelfysiologi, anatomi og graduering/progression af træningen.
- Opfordring til individuel træning til næste gang.
Afspænding efter covid-19
Max 10 deltagere. En gang om ugen. Varighed: 1 time.
Forløbet afvikles over fem sessioner og henvender sig til borgere med senfølger, der oplever tankemylder, besvær med at sove, hovedpine, muskelømhed, uro i kroppen og åndenød.
Indhold:
- Teori omkring respiration- og muskelfysiologi og anatomi.
- Opfordring til selv at afprøve forskellige former for afspænding/mindfulness.
- Cirka 40 min med afspænding/mindfulness/Feldenkrais.
- Lande-øvelse.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.