Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Initiativ fokuserer på gode vaner i stedet for færre kilo

STILLING // Hos Syddansk Overvægtsinitiativ er vægttab ikke et hovedmål. I stedet har fysioterapeut Martin Skriver Nicolaisen fokus på at hjælpe overvægtige borgere med at få en sundere hverdag og gode vaner.
Martin Skriver Nicolaisen
Martin Skriver Nicolaisen, fysioterapeut, Livsstilspakken i Syddansk Overvægtsinitiativ, Sydvestjysk Sygehus. Foto: Robert Attermann.

Hvad laver du?

Jeg er fysioterapeut på Sydvestjysk Sygehus i Syddansk Overvægtsinitiativ. Det er et tilbud, hvor man udreder overvægtige borgere og undersøger, om de er underdiagnosticerede og går rundt med en masse livsstilssygdomme. Den anden del af initiativet er livsstilspakken, hvor jeg arbejder. Det er en form for intervention til de borgere, som er syge.

Hvordan foregår det?

Vores målgruppe er 18-60-årige med et BMI over 30. Først skal de screenes og udredes. De får undersøgt nærmest alt lige fra leveren til hjertet.

Hvis de har en livsstilssygdom, bliver de tilbudt livsstilspakken. Her bliver de mødt af mig og min kollega, der er diætist. Vi følger dem et helt år, hvor vi har en ambition om at gøre dem sundere. På det år kan de komme så mange gange hos os, som de har brug for. Efter et år bliver de screenet igen.

Hvordan gør I dem sundere?

Vi forsøger at give dem nogle gode vaner, som kan holde på længere sigt, og vi prøver at hjælpe dem med at navigere i en sundere hverdag. Er der en deltager, som har et uhensigtsmæssigt spisemønster, så hjælper min kollega personen med at få nogle gode kostvaner. Hvis en deltager er begrænset af smerter i kroppen, så hjælper jeg med, hvordan personen skal navigere ud fra det og få en bedre og mindre begrænset hverdag.

WEB_FYS_Martin_Esbjerg_570x380.png

Hvordan er din arbejdsdag?

Jeg har mellem fire og otte patienter på en dag, med en time til hver. I starten ser vi dem med to-tre ugers mellemrum. Det meste af mit arbejde går med at snakke med deltagerne sammen med min kollega. Vi prøver at lægge en plan for, hvordan de opnår deres mål og delmål.

Hvis en ønsker at træne, så træner jeg med personen og strukturer et træningsprogram. Men det handler om at møde deltagerne, hvor de er i deres liv. Nogle gange er der hindringer, der skal snakkes igennem eller bearbejdes, før vi kan tale om fysisk aktivitet.

Kan du give et eksempel?

Det kan eksempelvis være en patient, som har rygproblemer og to små børn og ikke ved, hvordan hun finder tid i hverdagen til at være fysisk aktiv. Så skal vi finde ud af, hvornår hun har et pusterum, og så kan det være, at vi skal begynde småt med en ugentlig gåtur. Jeg skal finde ud af, hvilke barrierer de har for at nå deres mål, og hvordan jeg hjælper dem derhen.

FYS_Martin_Esbjerg_570x380.png

Hvad døjer dine patienter med?

Vi havde en antagelse om, at der ville være rigtig mange deltagere med diabetes og prædiabetes, men det ser vi faktisk ikke. Næsten alle har et kronisk smerteproblem, og mange har forhøjet blodtryk og kolesterol. Det er nærmest en tredjedel af alle vores deltagere, som har søvnapnø. Det har overrasket os mest. Størstedelen af dem, som kommer her, er kvinder. Det er foruroligende, at de få mænd, som deltager, er utrolig syge. De har næsten alle de livsstilssygdomme, de bliver screenet for.

Hvad måler I på?

Det er eksempelvis blodtryk, puls og kolesterol. Deres sundhedsmarkører bliver målt, før de går i gang og et år efter. Det første år har vi haft deltagere, som har forbedret deres sundhedsmarkører, selvom de ikke har tabt sig. Vi har haft nogle enkelte, der har haft et ret stort vægttab, selvom vi ikke har fokus på vægttab. Og så oplever vi, at patienterne bliver mere handlekraftige og for eksempel bestiller den skiferie, som de altid har drømt om. De bliver aktive i deres eget liv og tager ansvar for deres sundhed.