Patienterne skal inddrages
Forskeren bag
Forskeren bag projektet er Mette Aadahl, som er klinisk professor på Københavns Universitet i reumatologi, fysioterapi i rehabilitering og fysisk aktivitet med fokus på sundhedsfremme. Og seniorforsker på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.
Hvad forsker du i?
I dette projekt forsker jeg i betydningen af fysisk aktivitet hos patienter med kroniske inflammatoriske tarmsygdomme som Morbus Crohn eller colitis ulcerosa. 53.000 voksne danskere har sygdommene, og vi vil gerne blive klogere på, om fysisk aktivitet kan forbedre patienternes symptomer og livskvalitet og forebygge, at patienterne får andre kroniske sygdomme oveni. Mange har et lavt aktivitetsniveau og er i risiko for at udvikle f.eks. hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.
Hvordan gør I?
Projektet består af to dele: En epidemiologisk del, hvor vi udnytter de mange sundhedsdata, vi har i Danmark. Vi vil bruge data fra registre og store befolkningsundersøgelser og sammenligne aktivitetsniveauet hos de personer, der har sygdommen, med resten af befolkningen. I projektets anden del vil vi udvikle og afprøve en intervention med fysisk aktivitet på baggrund af resultaterne.
Vi vil lægge stor vægt på at inddrage patienterne selv i udviklingen. Vi ved fra andre studier, at hvis en intervention skal fortsætte udover forsøgsperioden, skal det give mening for patienterne. Man er nødt til at tage udgangspunkt i den enkeltes hverdag. Vi tror ikke på, at one size fits all.
Hvad håber du kommer ud af forskningen?
Jeg håber, at vi får udviklet og afprøvet et tilbud om fysisk aktivitet, som gavner patienterne og får en plads i behandlingen. Selvfølgelig kun hvis det virker. Det ved vi ikke endnu.
Om projektet
Tidshorisont
Projektet begyndte officielt 1. marts og forventes afsluttet i februar 2025. Resultaterne vil blive offentliggjort løbende i videnskabelige tidsskrifter, ved konferencer og møder og på sociale medier som f.eks. LinkedIn. Der arbejdes på at føre resultaterne videre i et større RCT-studie.
Samarbejdspartnere
Projektet gennemføres af en tværprofessionel forskergruppe på 8 forskere med forskellig sundhedsfaglig baggrund fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, Glostrup-Rigshospitalet og Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease, Aalborg Universitet.
Finansiering
Sygeforsikring danmark har støttet projektet med 5,6 mio. kr.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.