Master eller kandidat – et vigtigt valg
KLUMME / Den videnskabelige redaktør på Fag & Forskning ridser forskellene op.
På Fagfestivalen præsenterede Johnny Kuhr Danske Fysioterapeuters strategi for fagets placering i sundhedsvæsenet. Ambitionerne var store. Blandt andet er ambitionen, at hver femte fysioterapeut skal have en master- eller kandidatuddannelse.
Overliggeren er sat højt, og når ambitionen er opfyldt, er fysioterapien i Danmark nået langt. Men på vejen skal rigtig mange fysioterapeuter vælge mellem en master- eller en kandidatuddannelse, og det er derfor relevant at se på forskellen - også med forskningsbriller på.
Kort lidt facts: Masteruddannelsen udbydes af universiteterne under åben uddannelse og er dermed brugerbetalt. Prisen varierer fra sted til sted, men for Master i Rehabilitering var prisen den 1. januar 2009 kr. 92.000. Dertilkommer udgifter til materialer, transport og overnatning. Studiebelastningen på masterstudiet svarer til et årsværk som fordeles på et 2-årigt forløb, altså et halvtids studie. Planen er, at du som studerende fortsætter på dit arbejde, og undervisningen ligger derfor typisk fra fredag morgen til lørdag eftermiddag + evt. søndag.
Kandidatuddannelsen foregår også på universitetet, men er et 2-årigt fuldtidsstudie evt. forudgået af et halvt års suppleringsuddannelse. Da det er et fuldtidsstudie er der ikke lagt op til, at du som studerende har arbejde ved siden af (hvilket mange dog har), idet undervisningen ligger i dagtimerne. Kandidatuddannelsen er derfor SU-berettiget.
Den helt store forskel ligger dog i formålet med at læse henholdsvis master eller kandidat. Om du vælger en master eller en kandidat skal således ses i relation til den jobfunktion, du har og du ønsker at have på længere sigt.
Populært sagt, så er en masteruddannelse noget, der kvalificerer dig inden for din nuværende jobfunktion (evt. i retning af en lederstilling), mens kandidaten kan pege hen mod et egentligt jobskifte.
En kandidatuddannelse giver desuden mulighed for at fortsætte i et ph.d.- forløb, altså en forskeruddannelse og dermed en fremtidig forskerkarriere. Det gør en masteruddannelse ikke.
Men træf valget, inden du starter – vil du på sigt være forsker, så er kandidatstudiet den mest nærliggende retning.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.