Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

USA er bedre til at hjælpe amputerede

Principperne for træning er nogenlunde de samme, når sårede, amputerede soldater skal rehabiliteres i henholdsvis USA og Danmark. Men ressourcemæssigt er der en verden til forskel
Nårsoldaterne på Walter Reed er færdige med dagens træning i fysioterapien, står staben af recreational therapists hver dag klar med flere aktivitetstilbud.

Amerikanske soldater får flere proteser

En protese til at gå med. En til at løbe med. En til at bade med og måske også en til at svømme med. For en amerikansk soldat er det ikke usædvanligt at få tre eller fire forskellige proteser og dermed være godt rustet til at leve et liv med mange facetter, selvom han har mistet et eller begge ben. I Danmark, hvor ca. 20 soldater har fået amputeret en eller flere kropsdele, er det noget nær umuligt at få mere end en protese, vurderer fysioterapeut Annette Forsythe, der genoptræner amputerede danske soldater på Rigshospitalet. Det er ikke forsvaret, men de enkelte hjemkommuner, der behandler soldaternes ansøgninger om specielle proteser og hjælpemidler, og iflg. en artikelserie i Jyllands-Posten får soldaterne meget ofte afslag på deres ansøgninger.

”Home of Warrior Care”. Slogans I messing minder om, at dette hospital ikke er noget almindeligt hospital. Det bevogtes af bevæbnede vagter, og ingen kommer ind uden en aftale. Walter Reed Army Medical Hospital i Washington er et af den amerikanske hærs hospitaler, og det modtager en stor den af de hjemvendte sårede soldater fra Afghanistan og Irak.
Et af stedets specialer er genoptræning af amputerede, og det foregår stort set efter samme principper som i Danmark – men med mange, mange flere ressourcer til rådighed.

Alle har god tid
Træningslokalet er stort, de lave brikse står side om side, og soldaterne er enten i gang med øvelser eller sidder og småsnakker på briksene. Duften af kanel fra morgenmaden hænger stadig i luften, og stemningen er afslappet. Alle har god tid, genoptræning af en krop og et sind efter et bombeangreb tager tid, og det ved både personalet og de indlagte soldater.

Derfor kommer soldaterne her hver dag i både et, to og tre år. Først som indlagte, siden som boende i egen lille lejlighed på hospitalets område og til sidst som ambulante patienter.

I træningslokalet har de adgang til det traditionelle udstyr: krykker, stave, stokke, bolde, måtter, skråpuder, vægte og et udvalg af træningsmaskiner som romaskine, stepmaskine og kondicykel.

Pludselig kommer en benamputeret soldat trillende ind på en segway, en lille batteridrevet ”ståvogn” på to hjul, og Fysioterapeutens udsendte forstår, at der er mange ressourcer til rådighed her. I lokalet står yderligere to segways. ”De er til fri afbenyttelse”, fortæller fysioterapeut Robert Bahr, der viser os rundt. På vores vej rundt kommer han med opmuntrede tilråb og skulderklap til soldaterne, der er kommet i gang med den hårde træning.

”Det er med fuldt overlæg, at vi har patienterne i samme lokale. De får meget ud af at tale med hinanden, når de er her, og det hjælper dem at se hvordan andre er kommet igennem de kriser, de selv kæmper med”.

Denne tankegang er også fremherskende på militærhospitalet Brooke Army Medical Center i Texas, der også modtager mange amputerede soldater og på Rigshospitalet i København, hvor danske amputerede soldater genoptrænes og får proteser. Det kan Rigshospitalets fysioterapeut Annette Forsythe konkludere efter et månedlangt besøg på hospitalet i Texas.

”Det er klart, at patienterne har nogle fælles erfaringer, som de kan dele med hinanden, og som er værdifulde for dem”, siger hun.

Mens der ikke engang er plads til, at patienterne på Rigshospitalet kan få en dagligstue, er der masser af plads til patienterne i både Texas og Washington. I Washington ligger hospitalet i en park, hvor patienterne kan gå eller cykle rundt på specialbyggede cykler. De kan besøge hinanden i hospitalslejlighederne, spise sammen i fælleshusene eller bare hænge ud i møblerne omkring træningssalen.

Rundt omkring dem arbejder fysioterapeuter, kirurger, sygeplejersker, ergoterapeuter, psykiatere, bandagister og recreational therapists på at få dem tilbage til et selvstændigt liv så hurtigt som muligt.
”Soldaterne skal op og i gang. Vi kører dem ned i træningslokalet, når de er færdige med deres operation, selvom de stadig er svage og på medicin. Men de skal se, at andre, der har haft det ligesom dem, klarer sig godt”, forklarer Robert Bahr.
 

Mange flere ressourcer
Selve træningen i Washington, Texas og København har mange lighedspunkter, vurderer Annette Forsythe. Det gælder f. eks. om at forebygge stivhed, at træne styrke og at træne balance.

Men når det gælder ressourcer, hører lighederne op.

I Texas har soldaterne adgang til en 275 mio. kroner dyr træningssimulator. Den 10 m x 10 m x 10 m store CAREN (Computer Assisted Rehabilitation Environment) er udstyret med en 300 graders filmskærm og tryksensitive plader i gulvet. Inde i simulatoren kan patienterne for eksempel træne, at de kører bil, styrer en båd eller går ned ad en gade med mange mennesker.

”Selv hvis det utænkelige skulle ske og vi fik sådan en simulator i København, ville vi ikke kunne skaffe plads til den på vores lille afdeling”, kommenterer Annette Forsythe.

Senest har hendes afdeling på Rigshospitalet søgt Forsvaret om en specialbygget crosstrainer til genoptræningssalen. Den blev der givet afslag på.

De amerikanske ganglaboratorier er også betragteligt mere avancerede end det danske. Mens der i Danmark kun er seks kameraer til at overvåge patientens gang, er der tilsluttet 24 kameraer i Texas, noterede Annette Forsythe sig.

”De 24 kameraer sender sammen med en tryksensitiv måtte så mange data til computeren, at fysioterapeuterne får et meget nuanceret billede af patientens gang. Men der er også en ulempe; der skal en videnskabelig assistent til at bearbejde alle de data, som computeren regner sig frem til, før fysioterapeuterne kan bruge dem til noget”.

Det texanske genoptræningscenter fylder fire etager. I stuen er der bl.a. ganglaboratorium, CAREN-simulatoren og en svømmehal med flow rider (surfsimulator, red.), hvor soldaterne kan surfe med og uden deres proteser. På første sal holder bandagisterne til.

”Alt er på lager, og bandagisterne er hele tiden til rådighed. I Danmark får vi besøg af bandagisten to gange om ugen”, forklarer Annette Forsythe.

Moralsk støtte og opbakning
Side om side med de opmuntrende slagord på væggene i Washington hænger signerede fotos af berømtheder, der enten har besøgt Walter Reed eller sendt en personlig hilsen til de sårede soldater.

Skuespiller Renee Zellweger er fotograferet, mens hun kæmpeknuser en soldat. Lars Ulrich fra Metallica har sendt en autograf og et billede af sig selv bag trommesættet, mens han rækker tunge til kameraet. Rock-orkestret Kiss har skrevet: ”To our heroes”, og producenten af filmen ”Transformers” har sendt en signeret filmplakat. Moralsk støtte og opbakning betyder noget her. Det betød noget, da talkshow-stjernen Oprah Winfrey sendte et indslag fra træningslokalet, og det betyder noget, når udenlandske ministre kommer på besøg. Alle hilsner og besøg bidrager til at holde moralen oppe.

Det gør de mange trænings- og udfoldelsesmuligheder også. Når soldaterne på Walter Reed er færdige i fysioterapeuternes træningslokale på første sal og måske har gået eller cyklet sig en tur rundt i parken, står staben af recreational therapists klar med flere aktivitetstilbud.

Vi møder en ung kvindelig recreational therapist i en gymnastiksal. Her er der basketball fra kørestol hver dag efter frokost, og det står frit for alle at være med.

Kørestolene har hverken bremser eller armlæn, hvilket styrker overkroppen. Og så er kampen en god mulighed for at lære andre at kende, som man kan være sammen med, mens man er under genoptræning”, fortæller terapeuten. Hver eneste dag byder på særlige aktiviteter, der alle har til formål at styrke soldaternes muskler, balance og stabilitet.
 

Kæmper med betændelse og svamp

På militærhospitalet Walter Reed i Washington kæmper mange amputerede med betændelse eller svamp i deres sår. Betændelserne kommer bl.a. fra de mange bittesmå splinter, som en bombe efterlader i en soldats krop og som ikke altid kan fjernes. Eller de opstår på hospitalet som en såkaldt hospital onset infection. Multiresistente bakterier som stafylokokker udgør også et problem, og de mange betændelser hindrer soldaterne i at træne så ofte og vedvarende, som de gerne ville. I Washington sidder også en soldat, der kom hjem fra Irak med en aspergillus-forgiftning og magtesløst måtte se på, mens svampen spredte sig til store dele af hans krop. Efter flere operationer mener lægerne nu, at de har fået fjernet de sidste angrebne dele af hans krop.

Ridning, dykning, golf og ski
Om mandagen står den på rideterapi: Soldaterne sidder på hesten uden sadel, så de kan mærke deres hofter og får strakt leddene. Alle heste trækkes af en hjælper, og det foregår mest i skridt, i sjældnere tilfælde i trav og aldrig i galop.

Cykling i specialbyggede, hånddrevne cykler er også en populær aktivitet, fordi soldaterne virkelig kan give den gas op og ned ad bakkerne i parken omkring hospitalet. Alt hvad der foregår udendørs er i det hele taget meget populært, ved terapeuterne.

Svømning med og uden proteser styrker alle muskler i kroppen og er sammen med kampsport fast på ugeprogrammet. Om sommeren er der ture til golfbanen, om vinteren til skibakkerne, og hele året er der dykning under sydligere himmelstrøg.

Sideløbende med disse aktiviteter arbejder ergoterapeuterne med at lære soldaterne hvordan de bedst klarer alle hverdagens små og store gøremål som at komme i bad, stryge en skjorte, lave mad osv.

Det lægefaglige personale spiller selvsagt en meget stor rolle i arbejdet med at genoptræne soldaterne. Men en mindst lige så stor rolle spiller soldaternes pårørende og andre soldater, der har været i samme situation.

”Hver dag får vi besøg af ”peer soldiers” – det er soldater, der har været med i tidligere krige og som kommer her for at vise vores soldater deres støtte. Vi får besøg af veteraner fra koreakrigen, vietnamkrigen og andre krige. De kommer, fordi de savnede at have ligesindede at tale med, dengang de selv var indlagt på et militærhospital og havde fået fjernet en arm eller et ben”, fortæller Robert Bahr.

 

Hospitalets befolkning af personale, patienter, veteraner i uniform og pårørende ægtefæller, børn og forældre danner en karakteristisk familiær og uhøjtidelig stemning, som den danske forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, V, fik lejlighed til at opleve, da hun besøgte hospitalet i marts. Forsvarsministerens indtryk fra besøget skal indgå i hendes forslag til en veteranpolitik for hjemvendte danske soldater, som Folketinget skal vedtage senere på året.