Holdningspapir: Fysioterapeutiske opgaver
Hvad er et holdningspapir?
Et holdningspapir formulerer Danske Fysioterapeuters politiske ståsted i aktuelle og specifikke sager og er et supplement til foreningens overordnede politikker.
Det er Danske Fysioterapeuters repræsentantskab og hovedbestyrelse, der lægger den politiske linje for foreningen.
Fysioterapien undergår i disse år en markant udvikling. I takt med den øgede viden om fysioterapiens positive effekt for syge som raske mennesker favner fysioterapien langt bredere end tidligere. Det er til gavn for patienterne og for samfundet som helhed.
Det stiller krav til fysioterapeuterne i varetagelsen af de konkrete opgaver, og samtidig åbner det mange muligheder for fysioterapeuterne. Potentialet er stort og skal gribes. Et tilbageblik på professionen viser udviklingen: Fra massøse under lægens vilje og instruktion til selvstændig diagnostik og patientens første kontakt.
Opgaveudvikling generelt
Helt grundlæggende er nye opgaver relevante og interessante, når de er forbundet med positive gevinster for borgeren og/eller professionen. Nye opgaver bør indeholde fysioterapi- og rehabiliteringsfaglige perspektiver og ligge i forlængelse af professionens grundlæggende faglige fundament. På den måde er opgaveudvikling med til at sikre professionens fortsatte udvikling og den enkelte fysioterapeuts fortsatte udvikling. Derfor er det afgørende, at nye opgaver knytter an til faglig udvikling og nye karrieremuligheder for professionen og den enkelte fysioterapeut.
Målet med opgaveudvikling er således at sikre både professionen og meningsfuldhed i den enkelte fysioterapeuts arbejdsliv.
Danske Fysioterapeuter ser og anerkender den opgaveudvikling, der foregår i
hverdagens fysioterapeutiske virkelighed det være sig på sygehusene, i kommunerne, staten eller på klinikkerne. Opgaveudviklingen tager nogle gange direkte afsæt i de eksisterende opgaver, mens den andre gange omfavner helt nye områder f.eks. i krydsfeltet mellem sundhed og sociale indsatser eller på beskæftigelsesområdet. Den er drevet af innovation, nytænkning og entusiasme med ambitioner for fysioterapien og fysioterapeuterne, hvilket kommer samfundet og patienterne til gode.
Opgaveudvikling kan forekomme mellem opgaver på samme kompetenceniveau – horisontal opgaveflytning – f.eks. mellem fysioterapeuter og sygeplejersker. Opgaveudvikling kan ligeledes forekomme mellem opgaver med forskelligt kompetenceniveau – vertikal opgaveflytning.
I forhold til alle former for opgaveudvikling kan der være behov for at tilegne sig nye kompetencer, men i forhold til opgaveudvikling til opgaver med højere kompetenceniveau vil der i tillæg være tale om udvidet kompetenceområde f.eks. ret til at henvise til undersøgelser, ret til at ordinere visse typer medicin.
Generelt om opgaveudvikling finder Danske Fysioterapeuter:
- Der skal tilbydes relevant og rettidig kompetenceudvikling til de medarbejdere, som skal modtage nye opgaver. En velgennemført opgaveudvikling forudsætter individuel og systematisk tilrettelagt vurdering af behov og plan for kompetenceudvikling.
- Nye opgaver skal på sigt forankres uddannelsesmæssigt i regi af formel grund-, efter- eller videreuddannelse.
- Nye opgaver skal teori- og forskningsbaseres og videreudvikles forskningsmæssigt.
- Danske Fysioterapeuter understreger betydningen af, at opgaveudvikling sker i fuld åbenhed og med inddragelse af faggrupperne og de enkelte medarbejdere.
- Danske Fysioterapeuter understreger videre betydningen af, at der i
forbindelse med opgaveudvikling aftales evaluering og opfølgning efter
nærmere fastsat periode. - Danske Fysioterapeuter stiller krav om, at nye opgaver skal medføre
højere aflønning, enten i form af ny grundløn, løntillæg eller honorar.
Opgaveudvikling i lyset af rehabilitering
Rehabilitering har som formål at give mennesker med nedsat funktionsevne et så selvstændig og meningsfuld liv med bedst mulig funktionsevne. Funktionsevne i en rehabiliterende tilgang omfatter både de fysiske, psykiske og/eller sociale dimensioner af funktionsevne.
Centralt i en rehabiliterende tilgang er den tidsbestemte og målrettede samarbejdsproces, hvor menneskers ressourcer og potentialer vurderes, jf. den internationale model for klassifikation af funktionsevne (ICF). Fysioterapiprofessionen har ICF som del af sit vidensmæssige fundament, og fysioterapeuter er derfor uddannet til at vurdere funktionsevne helhedsorienteret, det vil sige begrænsninger såvel som ressourcer, i et bio-psyko-socialt perspektiv.
Danske Fysioterapeuter ønsker at tage afsæt i den rehabiliterende tilgang, når fysioterapeuter inddrages i for eksempel plejerelaterede funktioner. Rehabilitering øger, som nævnt ovenfor, borgerens mulighed for et selvstændigt og meningsfuldt liv, og derfor er det et tema, som er væsentligt i dialogen med andre faggrupper og beslutningstagere om, hvorledes plejerelaterede opgaver løses mere fleksibelt og med størst mulig effekt for borgerne.
Opgaveudvikling i lyset af mangel på plejepersonale
Danske Fysioterapeuter anerkender behovet for fleksibel opgaveløsning i
sundhedsvæsenet f.eks. som under COVID19-krisen. Men Danske Fysioterapeuter understreger samtidig, at når fysioterapeuter tildeles nye opgaver, giver det kun mening, hvis de fysioterapeutiske kompetencer bringes i spil, så de kommer patienter og borgere til gavn. Derfor er konteksten og formålet med at fysioterapeuter bidrager af afgørende betydning, for der er ingen grund til at sætte en fysioterapeut til opgaver, som kan varetages bedre af kompetent plejepersonale.
Danske Fysioterapeuter ser, at nye opgaver i plejen kan være en mulighed for
at bringe et rehabiliterende perspektiv ind i plejen, og anbefaler medlemmerne på de enkelte arbejdspladser aktivt at gribe de chancer, der byder sig for at udfolde den rehabiliterende tilgang. Derfor er fuld åbenhed og medinddragelse af de forskellige faggrupper og enkelte medarbejdere afgørende. Danske Fysioterapeuter opfordrer til tæt dialog mellem tillidsrepræsentanter og lederne i forhold til at træffe aftaler, evaluering af forløb og opfølgning efter nærmere fastsat periode.
Vedtaget af Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse maj 2020