Her er, hvad en delvis sygemelding indebærer
En operation i foden. Tegn på begyndende stress. Rygproblemer. Hyppig migræne.
Sygemeldinger kan skyldes mange forskellige typer af sygdom. Ofte vil en delvis sygemelding være den bedste løsning.
Det fortæller forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter, Elin Märcher Lau, der sammen med en række kolleger rådgiver foreningens medlemmer, der har spørgsmål om sygemelding.
”Det handler altid om, hvorfor din kollega er sygemeldt. Hvis det er på grund af et betændt, utrygt eller usundt psykisk arbejdsmiljø, så hjælper en delvis sygemelding naturligvis ikke. Men hvis vi lige skærer dén fra, så giver en delvis sygemelding ganske ofte rigtig god mening,” siger Elin Märcher Lau.
Og det er der flere grunde til. Den første handler om fællesskabet på jeres arbejdsplads.
Læs også: Sådan skal du gøre, når en kollega med stress henvender sig
1. Din kollega kan forblive en del af arbejdsfællesskabet
For det første bevarer din kollega kontakten til arbejdspladsen. Det vil sige, at vedkommende stadig er en del af arbejdsfællesskabet med dine kolleger og patienter.
”Din kollega fortsætter – i mindre eller større omfang – med at være en del af det liv, der er på jeres arbejde. Det er givtigt. For så kommer vedkommende ikke til at sidde derhjemme og måske unødigt spekulere på, hvordan det går på arbejdspladsen: Hvad tænker I andre? Hvad har I gang i? Bliver de her opgaver nu løst? Hvad sker der med det hold, jeg skulle have haft? Det er nemmere at blive fuldt raskmeldt, når din kollega bevarer en tilknytning til jeres arbejdsplads,” siger Elin Märcher Lau.
For har vedkommende først været længe væk fra arbejdspladsen, kan det være svært at komme tilbage i rutinen med at møde ind igen.
Arbejdstimer som delvist sygemeldt?
Som delvist sygemeldt kan man arbejde helt ned til fire timer om ugen. Men man kan også arbejde flere timer om ugen, hvis man har mulighed for det.
Lægen vurderer, hvor mange timer man kan arbejde om ugen, og hvad der er den rette mængde i den konkrete situation.
Ofte vil planen være, at man over en periode skruer gradvist op for antallet af arbejdstimer.
2. Din kollega kan få tilpasset dine arbejdsopgaver
For det andet kan I måske nå at tage det i opløbet, hvis I får tilpasset de ressourcer, din kollega har, til de arbejdsopgaver, vedkommende så skal løse.
”Når din kollega bliver delvist sygemeldt, laver vedkommende og lederen en handleplan med reduceret arbejdstid og med opgaver, som skåner ryggen, mindsker arbejdsbyrden eller giver din kollega bedre betingelser for at komme af med migrænen. Det er langt bedre, at de får tilpasset det i god tid, så din kollega stadig kan være på arbejde,” siger Elin Märcher Lau.
Det er ofte rutineopgaver af administrativ karakter, som mange af de delvist sygemeldte, som Elin Märcher Lau taler med, fortsætter med at bruge deres tid på, mens den vante patientkontakt ofte varetages af andre kolleger på arbejdspladsen.
”Det kræver naturligvis, at din kollega er et sted, hvor din kollega har mulighed for at få nogle arbejdsopgaver, der passer til sin situation. Tag en åben og ærlig samtale med jeres arbejdsgiver om, hvad din kollega har brug for,” siger Elin Märcher Lau.
3. Du og jeres kolleger kan se og hjælpe din kollega
Når Elin Märcher Lau og kollegerne taler med og rådgiver de af foreningens medlemmer, der er delvist sygemeldte, er det tydeligt, at tillid, dialog og en klar aftale om, hvad planen er, giver de bedste forløb.
Hvor mange timer om ugen skal vedkommende være her? Hvilke opgaver skal din kollega have? Hvad meldes ud til jeres kolleger?
Her har jeres arbejdsgiver et ansvar for at få meldt de klare rammer ud til jer kolleger.
”For eksempel at sige: Elin er her 10 timer om ugen, og hun er her for at løse de her opgaver. De andre opgaver, som Elin plejer at lave, er der nogle andre, der bruger tid på,” siger Elin Märcher Lau.
Der skal med andre ord være transparens, så I som kolleger ved, hvorfor din kollega er her.
”Så er det også lettere for jer at anerkende, se og hjælpe din kollega og give udtryk for, hvor dejligt det er, at vedkommende er her og løser de nævnte opgaver,” siger Elin Märcher Lau.
Læs også: Er din kollega syg i lang tid? Her er din rolle som TR
Samme regler som fuld sygemelding?
Reglerne for en delvis sygemelding og en fuld sygemelding er de samme. Der skal laves en handleplan og afholdes de sygefraværssamtaler, som der står i loven, og som I måske også har nogle lokale aftaler for.
”Rent lovgivningsmæssigt er handleplanen og sygefraværssamtalerne jo til for at sikre, at din sygemeldte kollega bliver hjulpet bedst muligt tilbage på fuld tid igen. Den person, der er syg, er den, der er i fokus. Så se samtalerne som en håndsrækning til din kollega, og hav også klare rammer for denne del af sygemeldingen,” siger Elin Märcher Lau og fortsætter:
”Det kan for eksempel være rigtig trygt at vide, at I på forhånd har aftalt, at jeres arbejdsgiver for eksempel ringer hver onsdag klokken 9, så din kollega ved det på forhånd.”
Du kan komme på TR-kursus om personsager
På Danske Fysioterapeuters kursus Personsager får du som TR flere konkrete værktøjer til at kunne støtte kolleger i vanskelige situationer såsom under en sygemelding og viden om, hvad din rolle er som TR i den forbindelse. Kurset, som du selv tilmelder dig, giver dig et indblik i de rammer, der gælder for personsager, og redskaber til din rolle som bisidder og støtteperson.
”Vi anbefaler, at du som nyvalgt TR sørger for at få taget kurset senest to år efter, at du er blevet tillidsrepræsentant,” siger Elin Märcher Lau.
”Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, når din kollega henvender sig til dig, må du hellere kontakte os en gang for meget end en gang for lidt. Som TR skal du ikke tynges af det her alene,” siger Elin Märcher Lau.
Du kan kontakte Danske Fysioterapeuters konsulenter på ansat@fysio.dk eller 3341 4620 (tryk 2).
Delvist sygemeldt og delvist raskmeldt?
Har din kollega været fuldt sygemeldt, så hedder det ikke en delvis sygemelding, når vedkommende begynder at arbejde nogle timer om ugen igen. Så er din kollega i stedet delvist raskmeldt.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.