De tager en tur mere
Når der er tillidsrepræsentantvalg til oktober, stiller hele 80 procent af tillidsrepræsentanterne op til endnu en periode. Det viser en undersøgelse, Danske Fysioterapeuter har foretaget. For to år siden, i 2007 viste en tilsvarende undersøgelse, at 62 procent ville stille op igen, så tilfredsstillelsen ved at være tillidsrepræsentant ser altså ud til at være vokset. Men hvad er det, de er så glade for, de tillidsrepræsentanter? Fysioterapeuten har spurgt en håndfuld af dem.
Christina Meilby Jönsson har været tillidsrepræsentant på Genoptræningscenteret i Gladsaxe i to år, og står det til hende bliver hun på posten et godt stykke tid endnu.
”Det er spændende at være med til at prøve at få arbejdspladsen til at fungere og få indblik i og indflydelse på ting, man ellers ikke ville blive involveret i. Kommunen er i øjeblikket i gang med nogle store omstruktureringer, og centeret her skal flyttes, og fordi jeg er TR er jeg med i det udvalg, der skal tage stilling til, hvordan det nye genoptræningscenter skal se ud”.
Det sværeste ved at være TR er at finde tiden til det, mener Christina Meilby Jönsson. ”Det er svært ikke prioritere patienterne først, så når det kniber med tiden, er det TR-arbejdet, det går ud over. Men jeg har fået ledelsens opbakning til, at jeg skal være bedre til at holde fast i min TR-tid, og den er netop blevet udvidet fra en til to timer fast pr. uge”.
Christina Meilby Jönsson er tillidsrepræsentant for 14 kolleger, en del af dem er ergoterapeuter.
Gitte Nørgaard Nielsen er tillidsrepræsentant på Aalborg Sygehus, hvor hun deler tjansen som tillidsrepræsentant for godt 80 kolleger med en anden og selv har titel af fællestillidsrepræsentant.
Da Gitte Nørgaard Nielsen blev tillidsrepræsentant for fire år siden, var det fordi ”jeg kunne simpelthen ikke bære, at der ikke var to tillidsrepræsentanter, og der var ikke andre, der ville”.
Når hun har valgt at genopstille til endnu en periode, er det dog ikke længere, fordi hun er drevet af pligtfølelse, men derimod fordi hun har udviklet en glødende interesse. ”TR-hvervet er en god afveksling i den almindelige hverdag. Det giver en anden forståelse af mange sammenhænge, jeg er med i beslutningerne om, hvordan ting skal formidles”, fortæller Gitte Nørgaard Nielsen, der også er glad for at være med til ansættelsessamtaler, synes det er spændende at være med i sektor MED-udvalget, og oven i købet også er indtrådt i bestyrelsen for Danske Fysioterapeuters Region Nordjylland.
Det er ”vildt spændende” at være tillidsrepræsentant, mener Gitte Nørgaard Nielsen, men det kan også være hårdt. ”Det er hårdt, når man har en viden, man ikke må dele ud af. Jeg har prøvet at stå og jokke mig selv over tæerne og har tænkt, at ’her kunne jeg godt give noget input om hvorfor…’ Så kan man godt få lidt ondt i maven”.
Gitte Nørgaard Nielsen har otte timer pr. uge til sit TR-arbejde og otte timer oven i til sektor MED-udvalget. I en gennemsnitsbetragtning passer timerne, men i perioder kniber det med tiden. ”Og så må tiden tages fra patienterne, eller rettere sagt fra mine kolleger, som jo må rende stærkere”, fortæller Gitte Nørgaard Nielsen, der ikke er blind for, at kolleger indimellem sender hende lidt opgivende blikke, når hun - igen - skal til heldagsmøde eller på kursus.
Men selvom alt ikke er lutter dans på roser, opvejer glæden ved TR-arbejdet i dén grad ulemperne, og Gitte Nørgaard er klar til at tage mindst to år mere. ”Det bliver jo kun mere og mere spændende”, som hun siger.
Fakta om tr-valg
Danske Fysioterapeuters tillidsrepræsentanter og disses suppleanter er i henhold til foreningens love på valg hvert andet år (ulige årstal) i oktober måned. Tillidsrepræsentanten vælges af og blandt de på stedet værende stemmeberettigede medlemmer i ikke-ledende stillinger. Valget foregår på et møde indvarslet otte dage forinden på den pågældende institution.
Også Anne Marie Eriksen, PTU, er blandt de 80 procent af tillidsrepræsentanterne, der genopstiller, når der er valg til oktober. ”Jeg blev valgt i oktober 2008, så jeg er forholdsvis ny på posten, men jeg blev hurtigt grebet af det at have indflydelse; at have følelsen af at være med til at påvirke beslutningerne”.
Det er spændende at være tæt på ledelsen uden selv at være leder, mener hun. ”Jeg har ikke lederambitioner, men det er interessant at arbejde i feltet - ikke med ’personale’, men med det kollegiale og med trivsel på arbejdspladsen”.
Anne Marie Eriksen og hendes suppleant, Karin Thye Jørgensen, har for nylig været igennem et langt lønforhandlingsforløb sammen med ledelsen. ”Det var spændende men også opslidende, og det kostede mange ressourcer; måske ikke så mange rent timemæssigt, men i form af energi, der gik fra andre ting. Det er et kæmpestort ansvar at være med til at forhandle sine kollegers løn, og det har da også givet os begge søvnløse nætter”.
Men først og fremmest er TR-arbejdet rigtig interessant, understreger Anne Marie Eriksen. Også de basale opgaver som for eksempel at svare på en kollegas spørgsmål om reglerne for seniordage. ”Det er jo ikke nok at tro - jeg skal vide, og da jeg endnu ikke har det hele på rygmarven, skal jeg finde papirerne frem for at være sikker på, at jeg giver de rigtige svar. Det er en udfordring”.
Jacob Vejlemand er tillidsrepræsentant for 14 fysioterapeuter på Psykiatrisk Center Bispebjerg og genopstiller nu for anden gang.
”Jeg synes, det er spændende at arbejde i krydsfeltet mellem ledelse og medarbejdere, altså arbejdet med de store organisatoriske strukturer og sammenhænge samt arbejdsforholdene for faggruppen og for det enkelte medlem”, fortæller han.
Det bedste ved at være tillidsrepræsentant er, mener Jacob Vejlemand, at være med til at gøre en forskel. ”For eksempel på MED-møder, hvor ledelsen kommer med en dagsorden, men jeg så kan være med til at påvirke dem i en anden retning”. Men samtidig er det også i den slags sammenhænge han kan opleve medaljens bagside, tilføjer han: ”Hvis man sidder på møderne og ikke kan få sine synspunkter igennem. Jeg har ret til at blive hørt, men ikke til at beslutte”.
Også Brian Mølgaard, der er tillidsrepræsentant for 12 kolleger i Genoptræning Aalborg i Aalborg Kommune genopstiller. Af flere grunde:
”Der er mange processer og ting, man får indsigt i – både politisk og organisatorisk. Og så er det en tilfredsstillelse at kunne gøre livet lidt lettere for mine fyskolleger - hvis det må lyde lidt floskelagtigt”.
Tillidsrepræsentantarbejdet er også personligt udviklende, fremhæver Brian Mølgaard, der mener, han lærer meget om ledelse og kommunikation i forbindelse med TR-arbejdet og ikke vil afvise, at han en dag vil søge et lederjob.
Der er ikke afsat et bestemt antal timer til TR-arbejdet i Genoptræning Aalborg, men Brian Mølgaard bruger i overensstemmelse med ledelsen ”den fornødne tid”. Og det er tiden værd, mener han: ”Hvis man åbner munden og deltager aktivt, kan det lade sig gøre at komme igennem med ting – helt sikkert”.
Men der er også omkostninger forbundet med at åbne munden tilføjer han. ”Når man blander sig, stiller man sig på øretævernes holdeplads Det er ikke alle de beslutninger, man er med i, som alle er glade for. Når man søger indflydelse, stiller man sig i en position, hvor nogle kan være utilfredse”.
Foruden sit TR-hverv beklæder Brian Mølgaard også en post som regionsbestyrelsesmedlem i Region Nordjylland.
Fakta om undersøgelsen:
Scharling Research har udsendt spørgeskemaer til samtlige 299 tillidsrepræsentanter i Danske Fysioterapeuter. 169 har valgt at deltage i undersøgelsen, der blandt andet viser følgende:
- Den typiske tillidsrepræsentant er kvinde (89,3 procent) i aldersgruppen 30-49 år (72,4 procent) og i gennemsnit TR for 15 kolleger. En tredjedel er TR for både fysio- og ergoterapeuter.
- Tillidsrepræsentanterne bruger i gennemsnit 3,5 timer af deres arbejdstid pr. uge på TR-arbejdet, men kun 29 procent har fast ugentlig tid til TR-arbejdet. De færreste bruger fritid.
- 80 procent genopstiller, når der er TR-valg til oktober. 14 procent er i tvivl, og kun 6 procent genopstiller ikke.
De 20 procent
Tillidsrepræsentanterne i denne rundspørge er fuldstændig tilfældigt udvalgt, og redaktionen har dermed ikke forsøgt at undgå at tale med repræsentanter for de 6 procent, der angiver i undersøgelsen, at de ikke stiller op igen (14 procent er i tvivl). I undersøgelsen angiver respondenterne blandt andet følgende årsager til ikke at genopstille:
- ”Det tager for meget personlig energi, f.eks. ved uenighed med ledelsen”.
- ”Har været skiftevis suppleant/TR siden 1992 – der må nye kræfter til”.
- ”Jeg har fået et lederjob. Det er helt klart TR- jobbet, der har været medvirkende til, at min lyst til ledelse er opstået. Så det kan kun anbefales til andre”.
- ”Jeg har været TR gennem flere år og engageret i kredsbestyrelse og hovedbestyrelse. Jeg vil gerne koncentrere mig mere om det faglige”.
- ”Jeg synes, det er for arbejdskrævende. Der er mange områder jeg ikke ved nok om”.
- ”Ledelsen modarbejder mit TR-arbejde og opstiller nogle krav og regler, som er så gammeldags og udemokratiske, at jeg ikke kan løfte opgaven”.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.