Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Fuld fart på udviklingen

Som en del af overenskomsten på praksisområdet<br/>er afsat penge til et forsøg med udviklingsklinikker. Den første klinik skal findes nu. Ansøgningsfrist 1. november.

Da praksissektoren ved den seneste overenskomstfornyelse fik en aftale igennem om et forsøg med etablering af udviklingsklinikker, var det opfyldelsen af et længe næret ønske i Danske Fysioterapeuter.

Nu er kravene til en udviklingsklinik beskrevet, og klinikkerne inviteres hermed til at byde sig til som interesserede senest den 1. november.

Evidens i en klinisk hverdag

En udviklingsklinik er en i forvejen eksisterende klinik, der udstyres med økonomi og rammer, der giver mulighed for at organisere arbejdet anderledes, så der kan udvikles og implementeres ny viden, der kan udbredes til hele praksissektoren. Ønsket om udviklingsklinikker er en naturlig forlængelse af den satsning på forskning, der er sket i praksissektoren, blandt andet gennem Praksisfondens støtte til etablering af Forskningsinitiativet for Fysioterapi ved Syddansk Universitet og generel støtte til praksisrelevant forskning, forklarer Henning Langberg. Han er formand for det faglige udvalg, der blev nedsat af parterne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

Deadline for ansøgning:

Interesserede klinikker skal senest den 1. november sende en ansøgning til Danske Fysioterapeuter, faglig konsulent Gurli Petersen.

gp@fysio.dk


”Hele ideen med udviklingsklinikkerne er at få viden fra forskningen gjort anvendelig i praksis, at få overblik over, hvad der er skabt af evidens og få det sat ind i en klinisk hverdag. Enten ved gennem dokumentation at forankre behandlingen med evidens eller ved at ændre i behandlingen, så praksis er så god som mulig”, siger Henning Langberg.

Et af målene med udviklingsklinikken er desuden få afprøvet nye måder at organisere både den tværfaglige og monofaglige indsats på. Henning Langberg ser opgaveglidning som et af perspektiverne og nævner som eksempel projekterne med den udvidede rygudredning vest for Storebælt, hvor fysioterapeuter aflaster lægerne.

"Et andet område med mange patienter, hvor der foreligger evidens, er nakkeområdet, og det vil blive et af de første områder, der tages fat på", fortæller Henning Langberg. ”Vi har talt om, at det første projekt kunne være at se på 'det første møde': Hvilke 10 spørgsmål skal patienten stilles, hvilke test er relevante osv. Og så derefter koble det til den hverdag, der er på klinikken, så flere klinikker kan magte at være med”, forklarer han.

Mangler endelig godkendelse:

Det er Praksisfonden, der skal bevilge pengene til ph.d.-projektet. Fonden holder møde i begyndelsen af november.


Baggrunden for etablering af udviklingsklinikken er at få implementeret viden, men også forskning og udvikling af ny viden kommer til at spille en central rolle i udviklingsklinikken. Der skal nemlig – hvis Praksisfonden nikker ja – indgå et ph.d.-projekt på nakkeområdet i regi af Syddansk Universitet, men geografisk placeret i udviklingsklinikken og med den projektansvarlige i klinikken som sparringspartner på ph.d.-projektet.

Mange krav og store forventninger

For at komme i betragtning som udviklingsklinik skal man opfylde en lang række krav og bliver mødt med store forventninger, men man skal desværre ikke regne med at blive forgyldt til gengæld – det er lysten, der skal drive værket, understreger Henning Langberg. ”Man bliver som minimum holdt skadesfri, men nok heller ikke så meget mere.

Hvis man som klinik vil byde sig til som udviklingsklinik, skal det være, fordi man gerne vil være frontløber”. Henning Langberg håber at se mange ansøgere. "Der er en række oplagte kandidater, som har vist lysten og evnen til at tænke nyt og spændende, men når det er sagt så er der selvfølgelig en række forventninger, den udvalgte klinik skal leve op til. De indebærer blandt andet, at man skal have plads til at huse den ph.d.-studerende og have tilstrækkeligt med fysioterapeuter til at kunne oppebære en kritisk masse af patienter. Til gengæld er der ikke krav til geografien, og klinikken behøver således ikke at være placeret i nærheden af Odense, selvom den ph.d.-studerende vil være tilmeldt Syddansk Universitet.

Som udviklingsklinik kan man glæde sig til at være med helt i front, og rollen vil give masser af opmærksomhed, mener Henning Langberg: "Der er ingen tvivl om, at der vil være så meget prestige i det her, at klinikken vil blive besøgt af kolleger fra ind- og specielt udland. Det er en enestående mulighed for at løfte fysioterapien videre".