Vil udbrede Mulligankonceptet i Danmark
Der er på nuværende tidspunkt ud over Josef Andersen kun én anden dansk fysioterapeut, der har gennemført den internationale uddannelse til Certified Mulligan Practitioner (CMP). Men der er flere på vej, og det forventes, at der i 2010 vil være 10 danske fysioterapeuter, der har gennemført uddannelsen og bestået eksamen.
Certificeret Mulligan-underviser:
Det tager flere år at blive certificeret underviser, og der skal som led i uddannelsen gennemføres kurser og supervisionsforløb med erfarne fysioterapeuter fra andre lande. Uddannelsen afsluttes med en praktisk og teoretisk eksamen, hvor fire kolleger eksaminerer.
Forudsætningen for at blive optaget på uddannelsen er, at man minimum har en master i muskuloskeletal fysioterapi , er certificeret inden for Mulligan og har praktiseret i nogle år.
I dag er der 48 undervisere, der kommer fra tyve lande, disse er medlemmer af Mulligan Concept Teachers Association (MCTA), som blev stiftet i 1995. Det er kun MCTA medlemmer, som må undervise i konceptet for at sikre kvaliteten af videreuddannelsen.
Sølvhandler og backgammonspiller
”I min opgang boede en 12-årig dreng, der haltede. Han havde haft en neurologisk sygdom, lige siden han var helt lille. Da jeg spurgte ham om, der ikke var noget at gøre ved, at han haltede, svarede drengen, at han aldrig havde fået tilbudt behandling”, fortæller Josef Andersen. Han forsøgte selv at hjælpe drengen ved at lære ham at udspænde sine muskler, men uden den store succes. Med den oplevelse i bagagen besluttede han at søge ind på fysioterapeutuddannelsen for ”nogen skulle jo tage sig af de handicappede børn”.
Muskuloskeletal fysioterapi trak
”Jeg fordybede mig i Maitlands teorier og metoder og læste litteratur om klinisk ræsonnering, længe før jeg blev færdig som fysioterapeut”, fortæller Josef Andersen. Han tog desuden kurser og kontaktede fysioterapeuter med speciale i manuel terapi i England og Holland.
Alligevel følte Josef Andersen ikke, at han slog til, da han i sommeren 2000 stod med sin egen klinik. Han var ofte i tvivl, når han skulle finde frem til årsagerne til patienternes symptomer og følte slet ikke, at grunduddannelsen havde forberedt ham til en dagligdag på klinikken.
”Selvom jeg syntes, jeg kunne en masse, stod jeg alt for ofte med en undren; enten fordi jeg ikke kunne forstå, hvorfor patienterne ikke fik det bedre, eller fordi jeg ikke kunne finde årsagen til, at de fik det bedre”.
Fysioterapi eller Backgammon
I 2001 flyttede Josef Andersen sammen med sin kone til Melbourne i Australien. På universitetet gennemførte han en Postgraduate Diploma in Physiotherapy svarende til et års akademisk overbygning.
Se video:
Læs om Josef Andersens behandling af en skulderskadet patient og se videoklip af selve behandlingen
Læs historien”Undervisningen i Melbourne var meget intens, og her fik jeg vigtig basisviden inden for ortopædi, neurologi, og hjerte-lunge området”, fortæller Josef Andersen. I Australien supplerede han også sin uddannelse med at læse artikler og bøger skrevet af kendte forskere som Mosley, Gifford, Hodges og Jull, og det var i den forbindelse, at han for første gang stødte på Mulligans bog ”Manual Therapy NAGS, SNAGS, MWMS”.
”Men der var i Mulligans omtale af behandlingsresultaterne lidt for mange beskrivelser af noget, der kunne minde om mirakler”, mente Josef Andersen, og det var først, da han deltog i kurserne, at han kunne se potentialet i Mulligans tilgang til klienter med muskuloskeletale og idrætsrelaterede problemstillinger.
Master i idræt og muskuloskeletal fysioterapi
Certificeret Mulligan underviser
I 2005 vendte Josef Andersen tilbage til Danmark og startede en enkeltmandsklinik i København. Efter en bilulykke havde han i en periode lidt af hovedpine og svimmelhed, og planen var at fokusere på behandling af hovedpine. Josef Andersen fortsatte med at efteruddanne sig i Mulligankonceptet og valgte at gå i gang med en uddannelse som certificeret Mulliganunderviser, som han afsluttede i 2008.
Han har været medunderviser på flere kurser og har undervist sammen med forskellige certificerede undervisere i Tyskland, Portugal, Sverige og senest i USA og Holland sammen med Brian Mulligan. I Danmark har Josef Andersen afviklet en del mindre kurser for at udbrede konceptet.
Et koncept eller en metode?
”Vi kalder det et koncept for at definere det og for at adskille det fra andre metoder til diagnostik og behandling. Jeg er grundlæggende imod kogebogsbrugen af koncepter, men jeg mener på den anden side heller ikke, at vi kan ignorere disse dygtige praktikeres viden og erfaringer. Deres bidrag er byggesten til den fysioterapi, vi bruger i dag”, siger Josef Andersen. Han er varm fortaler for, at de forskellige metoder, der anvendes inden for den manuelle terapi, evidensbaseres, sådan som det for eksempel er sket for McKenzies principper til udredning og behandling af columna lumbalis.
Kunsten som fysioterapeut er at kunne bruge hele paletten og vælge ud, hvad der passer til den enkelte patient, mener Josef Andersen, der også fremhæver betydningen af en systematisk tilgang og en veludviklet klinisk ræsonnering.
Josef Andersen er overbevist om, at fysioterapeuter, der har dygtiggjort sig inden for en hvilken som helst metode og har en solid basisviden, kan opnå gode resultater med netop denne metode, men det bedste ville være, hvis fysioterapeuten mestrede flere metoder, mener han.
”Jo flere metoder og behandlingskoncepter, fysioterapeuter mestrer, jo større frihed har de til at vælge den rigtige behandling til den rette patient”.
Ideelt set er det vigtigste at kunne se, hvornår man som fysioterapeut ikke kan hjælpe patienten, men må sende vedkommende videre til en anden behandler eller til lægen.
Mirakler
Selv om Josef Andersen ofte oplever patienter, der på meget kort tid får det væsentligt bedre med behandlingen, er han ydmyg og kender sin egen begrænsning. For patienterne kan det virke som et mirakel, at flere års smerter og bevægeindskrænkninger er væk efter få behandlinger, men for Josef Andersen indgår de såkaldte mirakler i den erfaringsbank, han trækker på, når han behandler andre patienter. Og så er der dem, der slet ikke reagerer på behandlingen og enten skal sendes videre til yderligere udredning eller skal tilbydes en hel anden behandlingsform.
Josef Andersen er glad for, at han valgte at blive i faget. Selvom han aldrig kom til at arbejde med handicappede børn, har han fundet en niche, der tilfredsstiller hans faglige ambitioner.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.