Mulligankonceptet
Konceptet tog udgangspunkt i nogle af Mulligans læremestre Freddy Kaltenborn og Geoff Maitlands teorier om undersøgelses- og behandlingsmetoder. Det var i arbejdet med patienterne, at Brian Mulligan observerede, at bevægeinskrænknig og eller smerte i bevægebanen ofte skyldes manglede glidning eller fejlsporing i leddet, og at der ved at tillægge fysiologiske bevægelser til ledmobiliseringen kan opstå en mærkbar effekt. Dette blev grundlaget for Mulligans koncept.
Behandlingsresultatet kan understøttes, ved at klienten lægger modstand på bevægelsen i den sidste del af ledudslaget (overpressure), når dette kan gøres smertefrit. Behandlingen kan suppleres med hjemmeøvelser eller tapening, som er udviklet til at støtte netop den form for behandling.
Se video:
På Fag & Forskning kan du læse om Josef Andersens behandling af en skulderskadet patient og se videoklip af selve behandlingen
Læs historienDet er ifølge Brian R. Mulligan grundlæggende, at alle mobiliseringer foregår i vægtbærende stilling. Der mobiliseres således i den funktionelle udgangsstilling, hvilket sandsynligvis er med til at fastholde behandlingseffekten.
”I det hele taget arbejder man i Mulligankonceptet så funktionelt som muligt og tager udgangspunkt i den eller de bevægelser, som patienten oplyser, han har problemer med”, siger Josef Andersen. Kan en kaster for eksempel ikke kaste en bold på grund af smerter og bevægeindskrænkning i skulderleddet, så mobiliserer fysioterapeuten netop med udgangspunkt i kastebevægelsen.
Samarbejdet med patienten er essentielt (Collaborative reasoning, Jones & Rivett 2004). Fysioterapeuten orienterer løbende patienten om, hvad der testes for, hvad testen viser, og hvorfor og hvilket behandlingsmål der opstilles. ”Patienten er med hele tiden, for vi gør ikke noget på patienten men sammen med patienten, dette er en speciel styrke i MWM metoden”, siger Josef Andersen.
De nye smerteteorier og den adfærdspsykologiske tilgang er væsentlig for at få succes med behandlingen. ”Collaborative reasoning” kalder Josef Andersen fysioterapeutens kliniske ræsonnering for at få patienten til at samarbejde og forstå både teoretisk og kropsligt, hvordan smerterne opstår, og hvordan han kan være med til at afhjælpe dem
Bange for knæk og bræk
Men der er patienter, der ikke har glæde af behandlingen. Disse kan ifølge Josef Andersen typisk være patienter med kontraindikationer til manuel terapi eller med ryg- og nakkeproblemer, der i årevis har fået for mange manipulationer i både behandlingsøjemed og forebyggende. ”Disse patienter skal lære at bevæge sig på en helt ny måde, for mange af dem er funktionelt instabile i leddene, og deres forventninger om at blive fikset skal justeres”, fortæller Josef Andersen, der ofte bruger noget energi på at hjælpe disse patienter med at få bedre indsigt i copingstrategier og generel forståelse af kroppens funktion og helingsmekanismer. Mennesker, der har en bred vifte af problemstillinger både fysiske og psykiske, responderer ikke med det samme. Her er der ofte tale om langvarige forløb, der inkluderer kognitiv træning. ”Men i de fleste tilfælde kommer patienterne 3-5 gange, og så klarer de naturlige helingsmekanismer og selvbehandling resten”.
Mulligan har udviklet et selvbehandlingsprogram med både øvelser, selvmobilisering og tapening, og målet for behandlingen er altid så hurtigt som muligt at få patienten til selv at tage over. ”Forkerte og lange behandlingsforløb er farligere end ingen behandling, fordi de skaber afhængighed og ender i sidste ende med at skuffe patienten og med at skabe mistillid til behandlergruppen. Det er vores ansvar at stoppe, når vi kan se, at vi ikke kan hjælpe”, fastslår Josef Andersen.
Forskning og fremtidige perspektiver
Brian Mulligan er først og fremmest kliniker, men forskningen er ifølge Josef Andersen hans højeste prioritet. ”Han synes ikke, han har tid til at forske, for han har travlt med at videregive konceptet og er tæt på pensionsalderen”. Den største del af Mulligans indtjening fra kurserne går til forskning og master- og ph.d.-studier. På IFOMT-kongressen i Rotterdam 2008, var der ikke mindre end syv forskningspræsentationer, som direkte baserede sig på Brian Mulligans metode.
Josef Andersen deltog i juni måned på en kongres i USA for lærere og praktikere inden for Mulligankonceptet sammen med to danske fysioterapeuter henholdsvis Niels Mygind fra Frederiksberg Fysioterapi og Jørgen Carstensen fra Dalgas Fysioterapi. På kongressen var der fokus på betydningen af dokumentation og forskning, og målet var at igangsætte konkrete forskningsinitiativer.
Et af de bedste foredrag var ifølge Josef Andersen professor Darren Rivetts oplæg, hvor fysioterapeuters viden inden for klinisk ræsonnering og manuel terapi blev relateret til Mulligankonceptet under titlen: Mulligan Concept & Clinical reasoning: Perfect match. Foredraget og andet indhold fra kongressen kan læses på www.bmulligan.com. På hjemmesiden kan man også finde referencer til studier, som omhandler konceptet.
”Forskning og implementering af nye viden tager tid, men mens vi venter på evidens for den bedste behandling til en given problematik, så behandler vi patienter, og vi er forpligtede til at give dem det bedste, vi kan”, siger Josef Andersen.
Litteratur
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.