Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En oplagt anledning

Op til et valg er politikere ekstra lydhøre, mener man i Danske Fysioterapeuter. Foreningen benytter derfor det forestående valg til regionsråd og kommunalbestyrelser som anledning til at råbe politikerne op
Som en del af Danske Fysioterapeuters indsats op til kommunalvalget undersøges kommunernes tilbud om målrettede idrætstilbud til børn.
Hvordan ser det ud med ventetiden på genoptræning i kommunerne? Og hvad med kvaliteten? Er kommunernes tilbud på børneområdet dækkende i forhold til børn med særlige behov? Og er der patienter, der kunne blive hjulpet med superviseret træning, men som i stedet havner på operationsbordet?
 
Det er spørgsmål, man som fysioterapeut - eller som forening for fysioterapeuter - kunne stille året rundt. Men det er også spørgsmål, der - når de bliver besvaret - vil kunne give anledning til politisk debat, hvis timingen er rigtig.
 
Det mener man i Danske Fysioterapeuter, der derfor har valgt at sætte en række undersøgelser i gang, der blandt andet skal besvare ovenstående spørgsmål. Resultaterne skal bruges i den politiske debat i forbindelse med valgene til kommunalbestyrelser og regionsråd.
 
Janus Pill Christensen understreger, at det er politikerne, der bliver stillet til regnskab og ikke de kommunalt ansatte terapeuter.Politisk konsulent Janus Pill Christensen (billedet) forklarer:
 
“Hvert år udvælger vi et område til en sundhedspolitisk satsning, som vi så gør ekstra meget ud af, og i år har vi valgt at kæde denne satsning sammen med de lokale valg”.
 
En række undersøgelser
”Mindre kniv, mere træning”, lyder overskriften på den del af indsatsen, der skal rettet sig mod regionsrådspolitikerne. En undersøgelse skal afdække, om der opereres for meget på områder, hvor der er evidens for, at træning virker, og om det har samfundsmæssige økonomiske konsekvenser. Her opgøres resultaterne på regionalt niveau, så budskabet kan rettes mod de relevante sygehusejere, nemlig regionsrådene.
 
I forbindelse med kommunalvalget er udvalgt tre indsatsområder: Genoptræning og vedligeholdelsestræning; børneområdet; samt fysisk aktivitet og sundhedsfremme.
 
Foreningen har sammen med Ergoterapeutforeningen, Ældresagen og Danske Handicaporganisationer sat gang i en undersøgelse af kvaliteten af træningsindsatsen i kommunerne. Undersøgelsen er en opfølger til tilsvarende undersøgelser fra 2007 og 2008. I undersøgelsen bliver spurgt til ventetid; om evt. træningsbehov vurderes, når der visiteres til hjælp, til servicestandarder og til egenbetaling i forbindelse med transport til træning.
 
Janus Pill Christensen understreger, at uanset hvilket resultat undersøgelsen måtte komme frem til, er det politikerne, der bliver stillet til regnskab og ikke de kommunalt ansatte terapeuter.
 
”Det handler ikke om at pege fingre af terapeuterne. Tværtimod, for de gør deres arbejde godt. Men det handler om at gøre opmærksom på, at der fortsat er huller, og at der politisk skal prioriteres midler til området, så kvaliteten af genoptræningen kan blive endnu bedre.  
Hvor undersøgelsen i 2008 blev brugt til at fyre op under den generelle debat om genoptræning med en stor konference på Christiansborg, er det denne gang den lokale debat, der fokuseres på. Hvis undersøgelsen viser, at det halter i X-købing Kommune, er det derfor regionsbestyrelsen, der bærer resultatet videre. Måske i form af debatindlæg i lokalpressen, spørgsmål på vælgermøder eller ved direkte henvendelse til politikerne.
 
Fokus på børnene
Samme fremgangsmåde bliver brugt i forbindelse med resultaterne af undersøgelsen på børneområdet, som Danske Fysioterapeuter fortager sammen med Ergoterapeutforeningen. Her rettes fokus mod kvaliteten af træningstilbud over for børn med særlige behov, herunder koordineringen mellem træning efter de tre forskellige lovgivninger, der gælder på børneområdet. Det undersøges, hvilke tilbud der findes i de enkelte kommuner, om de er aldersopdelt, og om der er ansat terapeuter til at tage sig af træningen.
 
Det sidste område er sundhedsfremme og forebyggelse. Her gennemføres en undersøgelse af antallet af idrætstimer i de enkelte kommuner, og det undersøges, om der i kommunen er målrettede idrætstilbud til de forskellige aldersgrupper og et særligt tilbud til overvægtige børn.
 
”Denne undersøgelse er ikke direkte relateret til ret mange fysioterapeuters arbejde, men vi har et budskab om, at fysisk aktivitet og motion skal udbredes til alle borgere, og derfor er børnene et vigtigt fokus”, forklarer Janus Pill Christensen og henviser til foreningens vision om, at ”Danske Fysioterapeuter sætter dagordenen for, hvordan befolkningen opnår mere sundhed”.
 
”Desuden ligger det også i forlængelse af foreningens indsats for at skabe nye jobs til fysioterapeuter inden for forebyggelse og sundhedsfremme”, tilføjer han.
 
Spiller en central rolle
Regionsformænd og regionsbestyrelser spiller en central rolle for at få rejst de forskellige debatter regionalt og kommunalt, understreger Janus Pill Christensen. ”Men vi hjælper så meget vi kan, blandt andet ved at lave oplæg til spørgsmål, der kan stilles på vælgermøder og ved at udarbejde udkast til læserbreve, der så skal bearbejdes lokalt”.
 
I regionerne er de i øjeblikket i gang med forberedelserne, blandt andet i Midtjylland, fortæller regionsformand Tina Frank:
 
”Vi har planlagt en workshop, hvor Janus kommer med de foreløbige resultater fra undersøgelserne, og vi sammen finder ud af, hvad de konkret kan bruges til. Så sætter vi os ned sammen og skriver udkast til læserbreve og spørgsmål til vælgermøderne. Jeg tror, det er vigtigt, at vi gør det sammen for at sikre, at det bliver til noget. Det er meget tungere, når man sidder alene med det torsdag aften”.
 
Når valgene benyttes som anledning til at få sat noget debat i gang om fysioterapirelevante emner, er der ifølge Janus Pill Christensen flere grunde: ”Vi tror, politikerne er ekstra lydhøre i øjeblikket, men det handler også om det rent taktiske i at få dem aftvunget nogle løfter om forbedringer, som vi så kan hænge dem op på efter valget”.