Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Engageret debat om faglige selskaber

LEDER / Johnny Kuhr samler op på debatten om faglige selskaber på repræsentantskabsmødet i november.

Vi har haft et godt repræsentantskabsmøde, hvor der var livlig debat om en række vigtige emner. Repræsentanterne har bundet en foreløbig sløjfe på medlemskampagnen om kvalitet i træning, har valgt at nedsætte kontingentet med 300 kroner om året og har besluttet, at regionerne fremover skal holde generalforsamling hvert andet år. Det er blot nogle af de mange temaer og beslutninger, som du kan læse meget mere om i dette nummer af Fysioterapeuten.

En af de debatter, som jeg personligt havde glædet mig meget til, var debatten om faglige selskaber. Det blev helt som ventet et par timer med mange engagerede og gode indlæg om et svært, men nødvendigt og perspektivrigt dagsordenpunkt. Som det også blev fremhævet af flere repræsentanter, er vi i den gunstige situation, at fysioterapifaget er i rivende udvikling. Der forskes som aldrig før, og fysioterapi spiller en stadig større rolle i sundhedsvæsenet. Derfor har vi også en forpligtelse til at finde ud af, hvordan vi bedst muligt organiserer os, så vi fremover får det fulde udbytte af denne vækst og udvikling.

Det var grunden til, at vi havde valgt at sætte tanken om at forvandle faggrupper og fagfora til faglige selskaber til debat. For i takt med at fagets vidensgrundlag vokser og de mange specialer udvikler sig, bliver vi nødt til at diskutere, hvilken organisering der er den rigtige fremover. Og hvordan Danske Fysioterapeuter som fagforening kan understøtte den udvikling, som fagfora og faggrupper har været med til at definere og har hovedansvaret for: Udviklingen af faglige selskaber, der kan opsamle, udvikle og formidle faglig viden.

For den faglige, evidensbaserede viden vil være kernen i de faglige selskaber. Det er den faglige viden, som giver selskaberne troværdighed, legitimitet og platformen Engageret debat om faglige selskaber Der forskes som aldrig før, og fysioterapi spiller en stadig større rolle i sundhedsvæsenet. for at udvikle faget, mens Danske Fysioterapeuter grundlæggende er en holdningsbåren organisation, der skal sikre de bedst mulige vilkår for fagets og professionens udvikling. Dermed også sagt, at der er forskellige roller og opgaver for de to typer organisationer.

Men selv om eksistensgrundlag og mål er forskellige, er der også en tæt sammenhæng og indbyrdes afhængighed mellem faglige selskaber og Danske Fysioterapeuter. Eller sagt på anden vis, er jeg ikke i tvivl om, at vi er hinandens forudsætninger for at sikre det fælles mål om at udvikle sundhedsvæsenet. Også selvom vi med oprettelsen af faglige selskaber måske fremover får skarpere debatter og mere konstruktiv uenighed om, hvor faget skal bevæge sig hen. Men det er jeg overbevist om blot vil styrke standen og faget.

Foreløbig har repræsentantskabet givet grønt lys til gå videre med processen. Opgaven frem mod det næste repræsentantskabsmøde i 2012 bliver at få afdækket de mange forskellige aspekter, der er forudsætningen for at kunne præsentere et gennemarbejdet forslag til, hvordan faglige selskaber kan se ud, og hvordan organiseringen skal være. Det bliver en stor og vigtig opgave for fagfora, fagrupper og Danske Fysioterapeuter i den kommende tid.


Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter