Udvidet rygudredning - nu også i Region Hovedstaden
”Tyve fysioterapeuter i Region Hovedstaden søges til projekt udvidet lænderygundersøgelse”. Sådan lød en annonce i sidste udgave af Fysioterapeuten.
Inspireret af projekterne om rygudredning hos fysioterapeuter i Region Nord-, Midt- og Sydjylland er Lars Bryde Lind og Agnete Rene fra Hillerød Fysioterapi og Træningscenter gået i gang med et tilsvarende projekt i Region Hovedstaden. De har længe ønsket at få projektet til hovedstadsområdet, og da ingen andre tog initiativet, valgte de selv at gå i gang med at udarbejde projektbeskrivelse og søge midler. Som de eneste ansøgere til den regionale kvalitetsudviklingspulje kunne de få de 249.000 kr., der var til rådighed. Økonomien rækker til at få inkluderet 20 fysioterapeuter, der skal undersøge i alt 200 patienter med lænderygproblemer. Midlerne dækker endvidere udvikling af informationsmateriale til læger og patienter samt projektstyring og -evaluering.
Fysioterapeuter, der indgår i projektet, skal følge et 4-dages efteruddannelsesforløb, der kan gennemføres med en egenbetaling på 1150 kr. Projektet skal efter planen starte i marts 2011 og forløber i cirka 18 måneder.
Ud over at fungere som projektansvarlige er Lars Bryde Lind og Agnete Rene også med i selve projektet og skal deltage på lige fod med de andre i 4-dageskurset.
Evaluering af projektet
Udvalg for kvalitet og faglig udvikling i fysioterapipraksis, i daglig tale Fagligt Udvalg, har haft som opgave at evaluere udvidet lænderygundersøgelse for at afklare, om der er grundlag for at udvide overenskomsten med en rammeaftale eller eventuel en ny ydelse. Fagligt Udvalg, der blev nedsat efter sidste overenskomstfornyelse i 2008 for at understøtte den faglige udvikling i fysioterapipraksis, har fået udarbejdet to rapporter. Projektleder og praksiskonsulent Nils-Bo de Vos Andersen og ph.d. Per Kjær har i 2009 udarbejdet "Udvidet Rygundersøgelse hos Praktiserende Fysioterapeuter. Rapporten giver indblik i baggrund for ordningen, resultater fra tidligere projekter samt anbefalinger til Fagligt Udvalg. Ph.d. Tom Petersen har i 2009 udarbejdet "Kritisk evaluering af Udvidet Rygundersøgelse hos praktiserende fysioterapeuter. Tom Petersens rapport vurderer rygudredningen i forhold til nyeste evidens og giver forslag til rettelser til procedurebogen, som anvendes i rygudredningen.
Evaluering af Udvidet rygundersøgelse hos praktiserende fysioterapeuter
Kritisk evaluering af Udvidet rygundersøgelse hos praktiserende fysioterapeuter
Inkludering af fysioterapeuter
Agnete Rene og Lars Bryde Lind har ved redaktionens slutning endnu ikke nået at modtage ansøgninger fra fysioterapeuter, men de håber, at mange melder sig, og at hele regionen bliver repræsenteret. Fysioterapeuterne skal mindst have to års klinisk erfaring med behandling af lænderygbesvær og efteruddannelse inden for McKenzie på C-niveau og/eller MT på 2B-niveau. Derudover forpligter fysioterapeuterne sig til at deltage i efteruddannelsesforløbet om undersøgelse og klassifikation.
Fysioterapeuterne i projektet skal benytte en standardiseret og evidensbaseret undersøgelsesmetode. Seniorforsker, ph.d., fysioterapeut Tom Petersen skal stå for undervisningen på kurset sammen med fysioterapeut Charlotte Engman, og det er en stor gevinst, at underviserne er danske, mener de to projektmagere. I Region Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland underviste den new zealandske forsker, fysioterapeut Paula van Wijem .
Rygundersøgelse
Selve rygundersøgelsen indeholder:
- Roland Morris spørgeskema vedr. funktionsniveau
- Waddels skema om sygdomsadfærd
- Rygundersøgelsesskema
- Information og vejledning til patienten
- Anbefaling af videre intervention
- Accept fra patienten i forhold til information og handlingsplan.
”Selvom det er godt at få eksperter udefra, er vi nu glade for at få en fra egne rækker. Tom Petersen har været med til at evaluere undersøgelsesprocedurerne fra de tidligere projekter og har justeret og indføjet den nyeste viden i procedurebogen til det aktuelle projekt”, siger Agnete Rene.
Praksiskonsulent Jesper Ottesen skal være med til at udvælge de fysioterapeuter, der skal være med i projektet, og skal fungere som bindeled mellem lægerne og fysioterapeuterne i projektet.
Indrapportering
De praktiserende læger kan henvise patienter i den subakutte eller kroniske fase med lænderygproblemer eller ischias til supplerende udredning hos fysioterapeuten.
Der er afsat en time til første konsultation med mulighed for maksimalt to opfølgende konsultationer à en halv times varighed. Efter undersøgelsen sender fysioterapeuten en udredningsrapport til lægen via MEDCOM.
Udvidet rygudredning i andre regioner
Region Midtjylland.
Projekt har kørt siden 2003. Kører til og med sommer 2011. 117 fysioterapeuter er uddannet til ordningen og de udreder mellem 5-600 patienter årligt.
Der arbejdes på opstilling af videnskabelig evaluering af ordningen i Region Midtjylland.
Region Nordjylland.
Projekt har kørt siden 2009 og fortsætter til og med 2011. 28 fysioterapeuter er uddannet til ordningen, og de udreder 200 patienter årligt.
Region Syddanmark.
Udvidet lænderygundersøgelse starter januar 2011. 80 fysioterapeuter er uddannet til ordningen.
Patienter, der henvises til undersøgelse hos fysioterapeuten, skal betale det samme som patienter, der henvises til behandling. Fysioterapeuterne får betaling for den ekstra tid, de har brugt på undersøgelsen og får desuden 250 kr. for den udvidede epikrise, der sendes til lægen.
Evalueres af læger og patienter
At projektet kan få stor betydning for fysioterapeuterne i regionen er Lars Bryde Lind og Agnete Rene ikke i tvivl om. Fysioterapeuterne i projektet får standardiserede undersøgelsesmetoder at arbejde ud fra, og samarbejdet med lægerne styrkes.
”Vi får dermed sat fokus på kvalitet og best practice i vores fysioterapiydelser”, siger Lars Bryde Lind. Han håber desuden, at den hurtige udredning hos fysioterapeuterne kan være med til at få patienterne hurtigere i gang igen, begrænse unødige MR-skanninger og måske mindske køen hos speciallægerne, der kan koncentrere sig om de mere komplicerede tilfælde. Det skal ikke evalueres om projektet sparer udgifter for samfundet, men Lars Bryde Lind og Agnete Rene håber, at det viser, at ordningen gør en forskel.
Både patienter og de henvisende læger får mulighed for at evaluere projektet. Og der er noget at leve op til. Da projekterne i Viborg, Vejle, Ringkøbing og Århus amter og senere i Region Midtjylland blev evalueret, var patienter og læger meget tilfredse med ordningen. Lægerne anvendte i høj grad fysioterapeuternes udredning og anbefalinger. Lars Bryde Lind og Agnete Rene har fået hjælp til projektformulering mv. fra praksiskonsulenten i Region Nordjylland Marianne Kongsgaard. På samme måde ønsker de på sigt at bidrage med deres erfaringer, hvis Region Sjælland skulle få lyst til at gå i gang med et lignende projekt.
Regionale kvalitetsudviklingspuljer
Der afsættes 500.000 kr. om året af Praksisfondens midler til regionale kvalitetsudviklingspuljer. Regionale kvalitetsudviklingspuljer kan anvendes til at implementere centrale kvalitetstiltag og tage initiativer til og eller indgå i regionale mono- og tværfaglige kvalitetsudviklingsprojekter. Samarbejdsudvalget i de enkelte regioner træffer beslutning om fordeling af midlerne. Alle praktiserende fysioterapeuter kan søge om midlerne i de regionale kvalitetsudviklingspuljer. Midlerne er således åbne for alle, men Samarbejdsudvalget kan selv igangsætte og initiere til egne projekter.
Således fordeler de regionale puljer sig årligt på regionerne (i 2008- tal):
- Region Nordjylland 76.529
- Region Midtjylland 106.653
- Region Syddanmark 104.728
- Region Hovedstaden 124.595
- Region Sjælland 87.495
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.