Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Holder det aldrig op?

Den ene sparerunde på landets sygehuse er dårligt gennemført, før den næste er på vej. Og 2011 ser ikke ud til at blive bedre, frygter de hospitalsansatte fysioterapeuter.

200 millioner kroner her og 400 millioner kroner der. Tallene flyver gennem luften, men ingen ved noget med sikkerhed, når det gælder sygehusenes økonomi i øjeblikket. Et faktum er dog, at særligt sygehusene i Region Midtjylland og Region Hovedstaden vil skulle igennem store millionbesparelser til næste år. Det gør fysioterapeuterne modløse og utrygge, at de arbejder i en hverdag præget af uvished.

"Man kan beskrive stemningen med tre ord: usikkerhed, usikkerhed og usikkerhed. Folk spørger sig, om det aldrig holder op, og lige nu tager vi én dag ad gangen", fortæller Kirsten Ægidius, fysioterapeut og tillidsrepræsentant på Skejby Sygehus i Århus.

I Region Midtjylland kom det midt i november pludselig frem, at regionen skal spare 200 millioner kroner ekstra i 2011. Det kom som en overraskelse, da regionen ellers var blevet lovet pengene som en justering i den regionale udligningsordning af den tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K). Men lovforslaget er blevet taget af bordet af den nuværende sundhedsminister, Bertel Haarder (V), der dog er gået i dialog med politikerne i Region Midtjylland. Derfor er det endnu ikke endeligt afklaret, hvad Region Midtjylland reelt skal spare til næste år.

"Vi får nye udmeldinger næsten hver uge, og hvis du spørger mig i næste uge, er beskeden sikkert en anden", siger Kirsten Ægidius.

Står i forvejen midt i sparerunde i Århus
I Ergo- og Fysioterapiafdelingen på Århus Sygehus står de midt i besparelser på to millioner kroner i øjeblikket. Her er fire fysioterapeut-fuldtidsstillinger netop nedlagt, hvilket har berørt syv fysioterapeuter, som er ved at blive omplaceret. I foråret røg derudover to fysioterapeutstillinger ude på afdelingerne.

"Vi aner ikke, hvad de ekstra besparelser vil betyde, men alle ved, at det ikke er sidste gang, der kommer besparelser", siger Kirsten Breindahl, fysioterapeut og tillidsrepræsentant på Århus Sygehus.

Fysioterapeuterne på Århus Sygehus ved heller ikke, hvilke opgaver der ikke skal løses fremover med de færre hænder. Fokus vil dog flytte fra træning til vurdering. Og det bekymrer dem, for der er ingen tvivl om, at kvaliteten bliver ramt, når ledelsen vælger at skære i patientbehandlingen.

"Vi synes, at vi er pressede i forvejen. Derfor kan man godt blive bekymret for patienterne", fortæller Pia Østergaard, der ligeledes er fysioterapeut og tillidsrepræsentant på Århus Sygehus.

"Det går hårdt ud over medarbejderne, fordi vi føler, at vi kun kan arbejde med en lille bid af vores faglighed, og det gør os også bekymrede for vores rolle på hospitalerne på sigt. Det er frustrerende, når man gerne vil fokusere på faglig udvikling og kvalitet, men vi står i et dødvande og tænker, hvornår kan vi snakke udvikling og kvalitet igen", siger Pia Østergaard.

Bekymring for fagligheden i Skive
Hos fysioterapeuterne, der beskæftiger sig med neurorehabilitering ved Sygehus Vest i Skive, spørger de sig selv, om nye besparelser vil medføre, at der bliver skåret så langt ind til benet, at de fagligt ikke kan stå inde for det.

I øjeblikket befinder de sig både i bekymringer om fremtiden og de følelsesmæssige efterdønninger af en sparerunde i 2010, der reducerer antallet af sengepladser til fra 56 til 40 pr. 1. januar 2011 og forkorter indlæggelsestiden. Det har betydet farvel til en leder, to fysioterapeuter, to ergoterapeuter og to sosu-assistenter. Samtidig er en medicinsk afdeling flyttet til Viborg, hvorved der også forsvandt to fysioterapeutstillinger på Skive Sygehus.

"Vi tør slet ikke tænke på nye besparelser, og hvordan konsekvenserne bliver. Når man har været igennem en salami-metode flere gange, tænker man, at jeg har alligevel ingen indflydelse. Men omvendt kan man ikke bruge tid på noget, der ikke er sikkert endnu", konstaterer Helen Kragh, fysioterapeut og tillidsrepræsentant på sygehuset i Skive.

Helen Kragh afviser, at fysioterapeuternes bekymringer er udtryk for klynk. "Jo, det ville det måske være, hvis besparelserne kun havde gået ud over mig personligt, men ikke hvis man føler, at det går ud over patienterne. Man skal også tænke på, hvad det kommer til at koste både økonomisk og menneskeligt, hvis ikke der bliver taget ordentligt hånd om disse patienter og de får det rette tilbud", advarer Helen Kragh.

Fire sparerunder i alene i 2010
I Region Hovedstaden er udmeldingen, at der skal spares 400 millioner kroner på hospitalerne og i psykiatrien i 2011. I forvejen har 2010 budt på besparelser og strukturændringer, som er ved at blive gennemført. På Hvidovre Hospital har de alene i år været igennem fire sparerunder, hvor det i Fysio- og Ergoterapien har betydet flere afskedigelser.

"Der er næsten en tendens til, at vi kører besparelser løbende", fortæller Line Schiellerup, fysioterapeut og fællestillidsrepræsentant i Region Hovedstaden.

På Hvidovre Hospital har de klaret de fleste besparelser ved at nedlægge ledige stillinger og sammenlægge ergo- og fysioterapeutgrupperne for derved at spare administration. Men det er kendt, at der kommer flere besparelser i 2011, fortæller Line Schiellerup.

"Jeg tror også, at det vil føre til færre personaler, fordi der kommer store specialeomlægninger, sygehuslukninger og ændringer i måden, vi arbejder på", siger hun. Blandt andet lukkes en psykiatrisk afdeling på Skt. Hans i Roskilde samt sygehusene i Hørsholm og Esbønderup. Budgetreduktionen vil ifølge Line Schiellerup betyde, at man skal reducere opgaverne og kvaliteten ved at revurdere de tilbud, fysioterapeuterne har givet indtil nu. Men hvordan gør man det?

"Det vil ske de steder, hvor man ikke har øremærket træning som i fx de accellererede patientforløb. Taberne vil blandt andre være det medicinske område, børneområdet og det psykiatriske område", mener Line Schiellerup.

Svært at være innovativ
Stemningen blandt fysioterapeuterne er derfor rigtig trykket, fortæller Line Schiellerup.

"Der er en stor uro - ikke uro forstået som et oprør - men en uro som skaber frustration og en presset situation. Det betyder, at folk får tendens til at have en kortere lunte og bliver mindre udviklingsorienterede. Lige nu tager folk tingene fra dag til dag", fortæller hun videre.

Derfor bliver det sværere og sværere i det daglige at være innovative, udvikle det faglige arbejde og arbejde smartere.

"Det er jo lige det modsatte af det, vi har brug for i det offentlige i øjeblikket. Men det er ikke af uvilje. Det skyldes modløshed, og at man som medarbejder har svært ved at se fremad", konkluderer Line Schiellerup.

Også hun afviser, at det handler om klynk. "Der er besparelser hele tiden, og hvis ikke vi siger fra, er det jo som at sige, at det er okay. Derfor skal man selvfølgelig også veje sine ord nøje, når man råber vagt i gevær", siger Schiellerup og fortsætter: "Men hvis besparelserne rammer personalet, arbejdsmiljøet eller arbejdsopgaverne, fylder det og tager energi fra vores kerneopgaver. Så jo mere budget-ro der er, desto mere arbejdsro er der til det patientrettede”.

Forandringer fylder meget
I Region Sjælland har ledende overfysioterapeut Lisbeth Schrøder på Sygehus Syd været igennem både besparelser og fyringer af tre fysioterapeuter i 2010.

Alt i alt svarer budgetreduktionerne til 7-8 færre medarbejdere i 2010. I 2011 er der også bebudet ekstraordinære besparelser, men her forventer Lisbeth Schrøder ikke deciderede afskedigelser. Og det er hun glad for, for der er rigtig stor forskel på, om man skal fyre, eller om folk selv stopper for for eksempel at gå på pension.

"Der er en helt anderledes stemning, når to kolleger skal gå ufrivilligt. Folk er frustrerede og kede af det", fortæller Lisbeth Schrøder.

For hende som leder er nøgleordet prioriteringer for at fastholde gode patientforløb trods besparelser, specialeflytninger og bebudede sygehuslukninger i Slagelse og Nakskov. Derfor skal hun og medarbejderne lave nye afsnits- og kompetencebeskrivelser for 2011.

"Prioriteringer skal til, for at man som medarbejder kan se, hvad vi skal satse på, og for at man kan se meningen med det hele. Det kan være med til, at vi finder vores ben", siger Lisbeth Schrøder. "Men vi har brug for tillid og tryghed til at få ro på i 2011. Derfor har vi sat på dagsordenen at få talt om både vores utryghed, kernekompetencer og kvalitet, for besparelserne og forandringerne fylder meget", slår Lisbeth Schrøder fast.