Fysioterapeuten nr. 2, 2013
-
Tema om hjernerystelse
Februarnummeret af Fysioterapeuten indeholder et tema om hjernerystelse, eller commotio, samt følgelidelsen postcommotio-syndrom. Fysioterapeuter fortæller om deres erfaringer om behandling.
5 -
Fysioterapi til patienter med postcommotio-syndrom
Fysioterapeuter har en rolle i behandlingen af postcommotio-syndrom og bør kende de overordnede principper for behandling af akut hjernerystelse. Artiklen beskriver de overordnede principper for undersøgelse og behandling.
-
Mobilisering af nakken hjalp på symptomer efter commotio
Fysioterapeut Lisbeth Ebbesen har behandlet en række patienter, der er blevet henvist efter hjernerystelse med problemer som kvalme, hovedpine, koncentrationsbesvær efter et hovedtraume. Efter mobilisering af nakken er symptomerne forsvundet, hvilket kunne tyde på, at deres symptomer snarere skyldes et højtcervikalt traume end hjernerystelsen.
-
Personer med følger efter hjernerystelse skal lære at graduere træning
Center for Hjerneskade er ved at undersøge, om et tværfagligt tilbud med samtale, træning og coaching får mennesker med følger efter hjernerystelse tilbage på arbejdet igen.
-
Hvis jeg kunne skrue tiden tilbage...
Mikkel Hjuler skal som idrætsfysioterapeut vurdere om spillere er klar til at spille videre efter at have slået hovedet. Her fortæller han om en spiller, der måtte stoppe karrieren efter en hjernerystelse. Som ung og nyuddannet sendte han hende på banen, fordi han ikke havde de rigtige redskaber til at vurdere skadens omfang.
-
Blev hjulpet ved en tilfældighed
Lone Nørgaard Andersson fik en alvorlig hjernerystelse. I over ti måneder led hun af hovedpine og kvalme og kunne ikke tåle at være sammen med andre i længere tid, læse, se fjernsyn eller arbejde ved pc. Én behandling hos fysioterapeut Lisbeth Ebbesen fjernede de fleste af symptomerne.
-
Min arbejdsplads: Chefterapeut Peter Seebach
Navn: Peter Seebach<br/>Alder: 61 år<br/>Arbejdsplads: Chefterapeut, Hospitalsenheden Vest
2 -
Portræt: Den evigt nysgerrige
Det er 19 år siden, fysioterapeut og medstifter af Muskuloskeletal Fysioterapi Birte Carstensen gik på pension. Siden har hun brugt tid på „alt det sjove” inden for fysioterapi. Vejen fra lægeautoriteret massøse og sygegymnast til frontkæmper handler for hende om at lære af hver eneste patient og aldrig lade sig stoppe af cifrene på dåbsattesten
-
Hverdagstræning er ikke kun for ældre
Også yngre mennesker kan få brug for hjælp til at støvsuge – eller rettere sagt: Brug for hjælp til at kunne selv. Fysioterapeuterne Joan Radoor Bendix og Ida Stephens er ansat i Den Sociale Hjemmepleje i Københavns Kommune.
-
Sygemeldte hurtigere tilbage i arbejde
LEDER / 100.000 danskere hver dag er hjemme fra arbejde, fordi de er syge. Mange af dem bliver langtidssyge og risikerer at glide helt ud af arbejdsmarkedet. Det er en tragedie for den enkelte og dyrt for samfundet.
-
Det uforklarlige faktum
Fysioterapeut og forsker, Marius Henriksen, inviterede Birgit Hansen og hendes fysioterapeut til en undersøgelse i ganglaboratoriet på Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital for at finde ud af, hvordan Birgit Hansen, der ellers havde nedsat gangfunktion efter en blodprop, kunne gå selvstændigt, når hun blev tapet. Forklaringen fandt han ikke.
-
Lidt hurtigere tilbage til arbejdet
Det store TTA-projekt er afsluttet, og kommunerne skal nu selv finansiere indsatsen. Det kan godt betale sig, fremgår det af evalueringen, men det kræver en betydelig indsats at nå et godt resultat.