Måtte selv skabe den rette hylde
Bag A•Miljø, en konsulentvirksomhed inden for arbejdsmiljøområdet, står fysioterapeut og kandidatstuderende i arbejdslivsstudier Anne Lintrup. Virksomheden, der blev stiftet i april sidste år, tilbyder generel viden om arbejdsmiljø og specifik viden om ergonomiske og psykosociale arbejdsmiljøforhold, og Anne Lintrup har undervejs i sit arbejdsliv bevæget sig længere og længere væk fra fysioterapiens kerne. Men fysioterapeut er hun stadig, og fysioterapeuter har masser af komme med på arbejdsmiljøområdet, mener hun.
”Jeg tror på, at der på det danske arbejdsmarked er plads til flere fysioterapeuter, der kan behandle, kortlægge, undervise, vejlede og samarbejde om sundhedsfremme, arbejdspladsindretning og arbejdsbevægelser mv. Vi har som fysioterapeuter masser at byde på, men vi skal selv ud og skabe jobbene på virksomhederne”, mener hun.
Og selv har Anne Lintrup altså skabt sig et job i sin egen virksomhed. Interessen for arbejdsmiljøområdet blev vakt på allerede ergonomimodulet på grunduddannelsen, men skærpet, da hun som færdig fysioterapeut i en periode var ansat på et sygehus. ”Jeg tænkte, at hvis man havde forebygget på patienter, så var mange af dem måske ikke havnet dér. Og da jeg så senere fik job i en BST, så var jeg i gang”, som hun siger.
Kvindelige iværksættere
Fysioterapeuterne Charlotte Runge og Anne Lintrup, som fortæller om deres virksomheder i dette nummer, repræsenterer en minoritet. Begge har de kvittet den tryghed, der følger med et fast job og har i stedet kastet sig ud i tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Andelen af kvindelige iværksættere udgør blot 28 procent af samtlige iværksættere i Danmark, selvom kvinder er lige så veluddannede som mænd og fylder lige så meget på arbejdsmarkedet.
Efter fem års drift er den årlige omsætning for et firma startet af en kvinde i gennemsnit 700.000 kroner, mens firmaer startet af mænd i snit omsætter for 1,3 millioner kroner. Analyser af vækstiværksættere, der er nystartede firmaer, som over en femårig periode opnår en vis succes på parametre som omsætning og antal ansatte, viser, at når først kvinder er kommet godt fra start, klarer de sig lige så godt som mænd.
Kilde: Danmarks Statistik
Vejen fra BST-jobbet gik dog blandt andet over et job som distriktsfysioterapeut, men herefter havnede Anne Lintrup på det, hun i seks år betragtede om sin rette hylde: Arbejdstilsynet. ”Jeg kan huske, at min chef til ansættelsessamtalen sagde, at jeg skulle vide, at jeg nu slap mit kliniske felt, og at det ville være svært at komme tilbage, og da jeg seks år senere blev del af en omfattende fyringsrunde, stod jeg pludselig dér og tænkte, at det havde han ret i.
Ikke desto mindre søgte Anne Lintrup efter nyt job også i fagets i mange andre retninger, men selvom flere arbejdsgivere var imødekommende, lød tilbagemeldingerne ”tror du ikke, at det snarere er inden for arbejdsmiljøområdet, du hører hjemme?”.
”Og det var det jo, så da jeg efter min fritstilling og fire måneder som rigtig arbejdsløs var ved at få fnidder, så jeg kun én vej frem: Jeg måtte starte min egen virksomhed, hvor jeg kunne komme ud at sælge det, jeg kan”.
Skal løbes i gang
Anne Lintrup medgiver gerne, at var hun ikke blevet presset ud i det, havde hun måske ikke været virksomhedsejer i dag, men med den lidt nødtvungne beslutning fulgte en stor tilfredshed, fortæller hun. ”Jeg trives med at være min egen chef, og på denne måde lykkedes det mig at fastholde mig selv inden for arbejdsmiljøområdet. Men selvfølgelig var der en mængde overvejelser forbundet med at tage springet”.
”Man mister jo dagpengene fra dag ét, så det er da i høj grad et økonomisk spørgsmål. Folk siger, at det tager 1-2 år at løbe en virksomhed i gang, og i den periode må man sætte tæring efter næring”. Anne Lintrup har dog et tyndt økonomisk sikkerhedsnet, som fast afløser på en klinik. ”Det giver mig en lille, men relativ fast indkomst, og det giver mig nogle kolleger at tale med”.
Ugens andre dage foregår ved skrivebordet i privaten eller ude på virksomhederne, der spænder fra det private vognmandsfirma over organisationer til daginstitutioner og en aftale med en autoriseret arbejdsmiljørådgivervirksomhed om ad hoc-opgaver.
Men hensyn til at finde kunderne, er netværk alfa og omega, lyder hendes erfaring. ”Jeg har selvfølgelig en hjemmeside, men det har vist sig, at det julebrev, jeg sender til familie og venner, er lige så vigtigt. Via julebrevet var der en gammel venindes bror, der ringede og sagde, at han kendte en, hvis virksomhed lige havde haft besøg af Arbejdstilsynet, og som havde brug for sådan en som mig til at få fulgt op. Og en anden opgave fik jeg så sent som i sidste uge igennem en medstuderende på RUC, der havde et studenterjob i en virksomhed, hvor de havde brug for en til at komme og holde et oplæg. Herudover har et samarbejde med arbejdsmiljørådgivere inden for andre felter også åbnet jobmuligheder.
Mere end en kliché
Det er ikke nogen let sag at starte egen virksomhed efter, som Anne Lintrup, at have været offentligt ansat i 20. Markedsføring er en udfordring, og hun har måttet tage kurser i skat og regnskaber, men gevinsten står mål med omkostningerne, erklærer hun. ”Jeg er blevet gladere og friere. Der er noget rigtigt i klichéen om, at det at blive fyret er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget”.
Som en ekstra gevinst har Anne Lintrup som selvstændig fået muligheden for at færdiggøre en kandidatuddannelse fra RUC i fagene Psykologi og Arbejdslivsstudier. Psykologimodulet læste hun for ca. 10 år siden på åbent universitet på RUC, men har nu fået merit for den i forbindelse med en kandidatuddannelse, som hun nu er så langt med, at hun kun mangler at skrive speciale.
”Hvis jeg skriver speciale inden for ergonomien, tager jeg faget med mig, men det kan også være, at det bliver noget mere strukturelt inden for arbejdsmiljø, og så har jeg taget endnu et skridt væk. Men jeg er stadig fysioterapeut, og jeg tænker stadig med udgangspunkt i mit fag”.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.