På jagt efter den bedste behandling til skulderfrakturer
Hvad forsker du i?
Jeg leder en forskningsgruppe, der som udgangspunkt forsker i, hvad der er den bedste behandling for patienter med en muskuloskeletal lidelse. Det kan eksempelvis være, om man skal tilbyde en operativ eller ikke-operativ behandling til patienter med hofte- og skulderartrose, hoftedysplasi og skulder- og håndledsfrakturer. I dette studie undersøger vi behandlinger til patienter med forskudte 3- og 4-parts skulderfrakturer.
Hvordan gør I?
Det er et randomiseret, klinisk kontrolleret studie, hvor hospitaler i Finland, Sverige, Estland og Danmark deltager. Når en patient kommer ind på hospitalet med en forskudt skulderfraktur, får de først foretaget røntgen og CT-scanning, og bagefter bliver de spurgt, om de vil være med i vores studie. Hvis de vil deltage, svarer de på flere spørgeskemaer, hvorefter de bliver fordelt ved lodtrækning til en af de tre behandlinger, som vi undersøger.
Patienterne får enten en ikke-operativ behandling, hvor armen er i slynge, eller en operativ behandling, hvor de enten bliver opereret med en skinne eller en skulderprotese. Alle tre grupper modtager genoptræning efterfølgende. Efter behandlingen er startet, følger vi patienterne i to år.
Hvad håber du kommer ud af jeres forskning?
Helt overordnet håber jeg, at patienter kan få evidensbaseret information om de behandlinger, der eksisterer til skulderfrakturer, samt hvilken effekt og hvilke komplikationer de kan forvente ved de forskellige behandlinger. Jeg håber også, at studiet kan være med til at give sundhedspersonale en sikkerhed i, at den information, de giver til patienter med en skulderfraktur, er baseret på evidens og ikke på holdninger og fornemmelser.
Om projektet
Tidshorisont
De første patienter blev rekrutteret til studiet i 2015. Forskerne regner med at kunne publicere deres resultater ultimo 2022.
Finansiering
Studiet er støttet af Academy of Finland og Dagmar Marshalls Fond.
Samarbejdspartnere
Studiet er et samarbejde mellem danske, finske, svenske og estiske forskere, kirurger og fysioterapeuter fra seks hospitaler og fire universiteter. Sammen har de dannet konsortiet "Nordic Innovative Trials to Evaluate osteoPorotic Fractures" (NITEP).
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.