Mere løn og mindre deltid
Det kan få stor betydning for fysioterapien som fag, at der kommer flere mænd ind på skolerne end nogensinde før. Det mener Karen Sjørup (billedet), som forsker i køn og arbejdsmarked på RUC.
”Det er lidt ærgerligt at indrømme som kvinde, men det får sandsynligvis lønnen til at stige, når der kommer flere mænd ind,” siger hun.
Karen Sjørup var blandt medlemmerne af den lønkommission, der blev aftalt som del af overenskomsten i 2008. Kommissionen undersøgte blandt andet lønforholdene for de mellemlange uddannelser. Bedst så det ud for lærerne.
”Det er et fag, hvor der traditionelt var mange mænd. I modsætning til lærerne, så er fysioterapeuter i kommunerne er jo noget af det dårligst betalte, når man ser på deres uddannelseslængde. Så forhåbentlig vil vi se en tendens til stigende lønninger,” siger Karen Sjørup.
Mindre deltid
Det er ikke kun lønnen, der kan komme til at ændre sig, efterhånden som mændene kommer til at fylde mere i faget. De traditionelle kvindefag i den offentlige sektor er blandt andet præget af, at mange arbejder på deltid.
”Man får ikke ret mange unge mænd til at arbejde på deltid,” siger Karen Sjørup. Samtidig peger hun på, at det for mange mænd stadig er skamfuldt at tjene mindre end sin kone. Men gælder det virkelig også blandt de unge?
”Tingene ændrer sig jo hele tiden, men mange undersøgelser har vist, at når familierne skal fordele for eksempel barselsorlov, så tager kvinderne det meste ud fra argumentet om, at manden tjener mest,” siger Karen Sjørup og fortsætter: ”Det mærkelige er, at argumentet også bliver brugt i familier, hvor det rent faktisk er kvinden, der tjener mest. Det tyder på, at er nogle helt andre ting på spil.”
Udover løn og arbejdstid, er det ikke nemt at sige, hvilken betydning det vil få for fysioterapien som fag, at der kommer flere mandlige udøvere til. For mens en del fag er ved at gå fra mande- til kvindefag, så er det ikke normalt at tidligere kvindefag får markant flere mænd ind. ”Der er ikke noget andet fag, hvor det er sket. Så det er svært at sige mere om, hvilken betydning det vil få,” siger Karen Sjørup.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.