”Der er en kropslig dimension på psykisk velbefindende”
Om HR – Uddannelse og Udvikling
Der er 18.000 medarbejdere i Region Sjælland, som udover fysioterapeuter, læger og andet sundhedspersonale tæller administrative medarbejdere, servicepersonale, kommunikationsmedarbejdere med mere.
I Uddannelse og Udvikling under HR arbejder 14 kollegaer på at nedbringe sygefraværet, skabe et bedre arbejdsmiljø og tilbyde kurser i for eksempel mental robusthed.
Hvor arbejder du?
I Region Sjællands HR-afdeling, hvor jeg arbejder med uddannelse og udvikling af de 18.000 medarbejdere. Vi tilbyder blandt andet kurser om mental robusthed og om stresshåndtering og ledelse. I HR-Arbejdsmiljø kommer man let til at fokusere på det negative, altså hvordan man undgår sygdom, men her spørger vi i stedet, hvad der bidrager til at holde medarbejderne sunde. Det er en enormt motiverende og livgivende måde at arbejde på.
Hvad laver du?
Når jeg er på gulvet, underviser jeg blandt andet i mental robusthed og holder oplæg om sundhed og arbejdsmiljø. Det er en uundværlig del af mit arbejde, fordi jeg møder de medarbejdere, det hele handler om. Resten af tiden arbejder jeg strategisk med arbejdsmiljøet, hvor jeg sætter mig ind i ny sundhedsforskning og forsøger at omsætte den til konkrete initiativer, der gør gavn for sygeplejerske Gudrun ude på afdeling B1.
Hvordan ender en fysioterapeut der?
Jeg arbejdede på klinik som nyuddannet, og når der lå patienter på briksen med overbelastningsskader, fik jeg enorm lyst til at forhindre den slags i at opstå. Så for 25 år siden søgte jeg ind i det daværende Bedriftssundhedstjenesten. Jeg startede med at rådgive virksomheder om ergonomi, men det bredte sig langsomt til psykisk arbejdsmiljø. Jeg har taget coachuddannelser og en master i læreprocesser, men jeg føler mig stadig som fysioterapeut.
Hvad ved en fysioterapeut om mentalt arbejdsmiljø?
Jeg har uddannet mig indenfor feltet, og er godkendt som specialist i arbejdsliv. Der er en kropslig dimension på psykisk velbefindende, som fysioterapeuter kan bidrage meningsfuldt til. Når jeg underviser i mental robusthed, laver vi åndedrætsmeditation og bodyscan og taler om fysiske faresignaler i forbindelse med stress. Det bygger i høj grad på min viden om sundhed. Og hvis jeg virkelig trænger til at nørde det fysiske, står jeg også for vores uddannelse til træningsambassadør.
Hvad er det?
En uddannelse, hvor medarbejdere klædes på til at facilitere træning for deres kollegaer. Det er svært at få tid og plads til på en hospitalsgang eller i et industrikøkken, hvor man ikke bare kan lægge sig ned på gulvet. Så for at træningen skal fungere i hverdagen, fokuserer kurset på stående styrketræningsøvelser med elastik, som man ikke kommer til at kampsvede af. Jeg underviser ikke selv på denne uddannelse, men skruer programmet sammen og finder gæsteundervisere som Bente Klarlund og smerteforsker Lars Andersen.
Hvad er det sværeste ved dit job?
Når man arbejder i et stort, politisk apparat, skal man ikke blive for forelsket i sine ideer. Nogle tiltag er meget længe om at blive realiseret, fordi de skal cleares i adskillige udvalg. Det er frustrerende, men ikke helt lige så frustrerende, som da jeg var nyuddannet og ville lave revolution over en nat. Fordi jeg har været længe i arbejdsmiljø-gamet, kan jeg se, at tingene rykker sig over tid.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.