”Jeg er på en god læringsbane”

Julie Falk Risgård er assisterende leder i Aktivitet Nord, Aalborg Kommune, der tilbyder aktiviteter til pensionister, førtidspensionister og efterlønsmodtagere. Sammen med sin nærmeste leder står hun i spidsen for 22 medarbejdere, primært sosuassistenter, men også pædagoger og fysioterapeuter.

Hvordan kom du ind på ledelsesvejen?
”Da muligheden opstod for at få en stilling som konstitueret leder, sagde jeg ja. Og det viste sig at være en rigtig god vej ind i lederrollen, hvor jeg kunne afprøve, om ledelse overhovedet var noget for mig.”

”Jeg har altid været nysgerrig på organisatorisk arbejde, har haft flere tillidshverv og tog også et ledelseskursus i kommunen for at lære mere. Ledelse kan gøres på så mange forskellige måder, og det synes jeg er spændende at udforske.”

I dag er du assisterende leder – hvad er det særlige ved den rolle?
”Jeg refererer til min nærmeste leder. Men jeg er heldigt stillet, fordi hun ser os som et ledelsesteam. Vi sparrer hele tiden med hinanden om, hvad der foregår, og hvordan vi kommer videre. På aktivitetsområdet har vi stor geografisk afstand mellem centrene, hvorfor det giver god mening at være to omkring ledelsen. Det er vanskeligt at bedrive nærledelse på alle de 11 matrikler, vi har, hvis man kun er én person.”

”Nogle har den opfattelse, at det kan være udfordrende at være mellemleder, og dermed også en vanskelig position som assisterende leder. Men det er slet ikke min oplevelse. Tværtimod er det en god læringsbane, hvor man kan blive klogere på ledelse og på at finde sin egen vej. Jeg får lov til at prøve forskellige aspekter af ledelse af, og der bliver lyttet til mine indspark i forhold til beslutningstagen.”

Tæt parløb

Hvilke opgaver har du?
”Min funktionsbeskrivelse indeholder nogle administrative opgaver såsom vagtplanlægning og økonomi, men min hverdag er ligeså fyldt med opgaver omkring bl.a. personaleledelse og strategisk ledelse i samarbejde med min nærmeste leder. Desuden fylder projektarbejde og tværfagligt samarbejde også en stor del af min opgaveportefølje.”

Hvordan ser din arbejdsdag ud?
”Jeg er ikke så tit på mit kontor, men i stedet ude på de enkelte centre tæt på medarbejdernes hverdag. Her deltager jeg f.eks. i teammøder, hvor dagsorden kan være borgersager eller at sikre det gode samarbejde på tværs af områderne. Min leder og jeg har løbende kontakt og afstemmer med hinanden. Vi kører et tæt parløb i dagligdagen og ser hinanden som ledelsesteam, selvom jeg ikke har direkte personaleansvar.”

Et arbejde med mening

Hvad giver dig især energi og arbejdsglæde?
”Det kan gøre mig glad, når vi arbejder med projekter eller tværfaglige samarbejder, hvor jeg kan se, at måden vi gør det på, giver mening i forhold til kerneopgaven. Og at vi får bundet sløjfer på tværs af forskellige enheder, som kommer vores målgruppe til gavn.”

”Jeg nyder også at komme ud på vores centre og møde borgerne. Jeg blev f.eks. inviteret med til en julefrokost, hvor jeg sad til bords med en gruppe herrer, der mødes til gymnastik på et af vores centre. De fortalte mig om, hvad de er optaget af, og hvorfor de kommer hos os. Den samhørighed og det fællesskab, de oplever, når de mødes, gør mig glad. Så mærker jeg virkelig, hvor meningsfuldt mit job er.”

Hvor meget betyder det at have en lederuddannelse, synes du?
”Jeg gik i gang med en diplomuddannelse i ledelse, da jeg fik min første konstituering i 2019. Uddannelsen har hjulpet mig meget undervejs, fordi den er så praksisorienteret. Første modul handlede bl.a. om det personlige lederskab. Det var relevant for mig på præcis det tidspunkt, hvor jeg var i gang med at finde ud af, hvad det gjorde ved min arbejdsidentitet at gå fra at have været fysioterapeut i en masse år, til at være leder for medarbejdere. Jeg har færdiggjort diplomuddannelsen i min nuværende ansættelse. Og jeg har hele tiden oplevet, at de moduler, vi var igennem, kunne bruges i de job, jeg havde. Uddannelse og job har fulgtes ad, og jeg tror, lederuddannelse er en rigtig god ting at have på sit CV.”

Af journalist Miriam Katz.