Sådan skaber du innovation til hverdag

Fortællinger og inddragelse er afgørende for at skabe innovation til hverdag. Det er ikke nemt. Til gengæld virker det.

Silo-tænkning, sektoropdelinger og en høj grad af specialisering er nogle af de typiske barrierer, der nævnes, når man taler om innovation i offentlige organisationer. En anden barriere kan være fagprofessionelle, der ønsker at arbejde med høj grad af faglig autonomi uden for meget ledelsesindblanding.

Se video: Anne Reff Pedersens tre gode råd til ledelse af fagprofessionelle

Alligevel argumenterer CBS-professor Anne Reff Pedersen i artiklen ”Organisatorisk forandring som hverdagsinnovation” for, at der foregår masser af innovation på sundhedsområdet, når borgere, fagprofessionelle og ledere i samarbejde griber hverdagens problemer og finder nye løsninger. Hun kalder det hverdagsinnovation.

Hverdagsinnovation har mange former

Hverdagsinnovation tager udgangspunkt i problemer i hverdagens maskinrum og sker gennem de små skridts metode. Det sker, når medarbejdere og ledere sætter spørgsmålstegn ved eksisterende rutiner, afprøver nye metoder, oversætter ideer fra andre sammenhænge til lokale kontekster og udvikler nye arbejdspraksisser.

Hverdagsinnovation tager afsæt i hverdagens samtaler, om hvor der er problemer og hvad der er brug for at gøre bedre. Men vi kalder det ofte noget andet end innovation, fx kvalitetsarbejde, forskning, triagering og effektivisering.

Når hverdagsinnovation virker, er det fordi de fagprofessionelle og deres ledere får mulighed for at bruges deres indgående kendskab til hverdagens drift.

Derfor foreslår Anne Reff Pedersen, at hverdagsinnovation både politisk og ledelsesmæssigt gives langt mere opmærksomhed frem for forkromede innovationsprojekter, der dikteres ovenfra og sjældent siver rigtigt ned i organisationen.

Og man kan godt glemme myterne om modstand mod forandring blandt de fagprofessionelle. De deltager gerne i forandringerne, når de giver mening og mulighed for ejerskab, og når de kan koble legitime og gerne videnskabelige belæg på initiativerne.

Skab ejerskab og mening

Som leder af hverdagsinnovation spiller du en helt central rolle for at skabe ejerskab og mening. Det kræver, at man

  • lytter til, hvad der optager medarbejdere og borgere
  • forstår hvor der er behov for at sætte ind
  • involvere de fagprofessionelle i processerne gennem fortællinger og dialoger om forandringerne.

Det kræver, at du som leder både skal være en opmærksom lytter, medfortæller og inspirator. Det er umuligt at styre fortællinger i organisationer, men det er ikke nogen undskyldning for ikke at prøve at påvirke dem. Der skal være fortællinger om engagement, motivation og de værdier, der ligger bag initiativerne.

Det er også vigtigt at kommunikere, hvordan de nye tiltag helt lavpraktisk materialiserer sig og gøre forandringerne så konkrete som muligt sammen med og for de fagprofessionelle. Og endnu bedre er det, hvis forandringerne også kan begrundes videnskabeligt.

Ofte vil fortællingerne skulle justeres, tilpasses forskellige lokale kontekster, gentages og være genstand for dialog mange, mange gange.

Anne Reff Pedersens tre gode råd til ledelse af fagprofessionelle

Lederen som ressourceperson

Selv ganske små innovationsprocesser forplanter sig typisk i mange lag af organisationen, både som planlagte men også ikke-planlagte processer og resultater. Så du skal rumme, at innovation ikke kun løser problemer, men også ofte skaber nye og forudsete problemer, som du skal stå klar til at være med til at håndtere gennem prioriteringer, fordeling af ressourcer og fokus på evt. organisatoriske barrierer.

Typisk opstår der også mange fortællinger i organisationen om netop problemerne. De kan komme til at fylde meget, hvis ikke du som leder er opmærksom på dem, rummer dem og kommunikativt arbejder med dem, så fortællingerne indbefatter både problemerne og løsningen af problemerne - og dermed kan være med til at skabe ro om problemfyldte innovationsprocesser.

Lederkompetencer og prioriteringer

Det at kunne bruge fortællinger til at mobilisere og meningsskabe sammen med de fagprofessionelle bliver en helt central kompetence for at kunne lykkes med hverdagsinnovation. Fordi fortællingerne er med til at skabe mening for de fagprofessionelle omkring forandringerne.

Derfor er det ifølge Anne Reff Pedersen også vigtigt, at du som leder ikke kun ser dig selv som én, der leder gennem andre, men kender kompleksiteten i hverdagens drift og kompleksitet og kan lytte til de fagprofessionelle og borgernes problemer. Og at du prioriterer at bruge tiden på det mobiliserings- og meningsarbejde, det er, at arbejde med hverdagsinnovation.