Basisbog beskriver fysioterapiens teorigrundlag
Redaktørerne:
Fysioterapeut, ph.d. og lektor Hans Lund fra Forskningsenheden for muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi. Fysioterapeut ,lektor, MPH Inger Birthe Bjørnlund fra Professionshøjskolen Metropol. Fysioterapeut,lektor M.Ed. Nils Erik Sjöberg fra Professionshøjskolen Metropoldolor sit amet, consectetuer adipis
Fysioterapeuter, der har været med til Danske Fysioterapeuters Fagfestival, har oplevet følelsen af et fælles fagligt ståsted og identitet på tværs af specialer og interesser inden for fysioterapi. Det er netop dette faglige fundament, kernen i fysioterapi, som den nye ”Basisbog i fysioterapi” beskriver. Basisbogen, der udgives af Munksgaards Forlag, udkom i slutningen af august måned.
Fysioterapeuten mødte en af redaktørerne, studieleder for masteruddannelsen og lektor på Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi (FOF) på Syddansk Universitet Hans Lund, netop som den første udgave af bogen gik i trykken lige før sommerferien. Han har sammen med to medredaktører lektor, MPH, Inger Birthe Bjørnlund og lektor, M.Ed. Nils Erik Sjöberg, der begge underviser på Professionshøjskolen Metropol i København, arbejdet med bogen siden 2005.
Ud over de tre redaktører er der 37 forfattere til de 32 kapitler, bogen består af. De fleste forfattere er fysioterapeuter og/eller lektorer fra grunduddannelsen og universitetet, og herudover har andre fysioterapeuter, forskere, læger, fysiologer, bandagist og ingeniør bidraget til et eller flere kapitler.
Der har ikke siden ”Kompendium i øvelsesterapi” fra 1970’erne eksisteret en dansksproget fysioterapifagbog, der var tænkt som basisbog for samtlige uddannelsessteder til de første semestre på grunduddannelsen.
Selv om basisbogen er tænkt som lærebog, vil den også være relevant i forbindelse med efter- og videreuddannelse af fysioterapeuter og vil ifølge Hans Lund kunne give færdige fysioterapeuter en grundlæggende viden, der er en forudsætning for at evidensbasere praksis og vurdere ny teknologi og nye behandlingsmetoder.
Fire overordnede temaer
Målet med ”Basisbog i fysioterapi” fremgår af forordet: ”at beskrive professionen ud fra dens praksis, teoretiske og videnskabelige grundlag”. Det fremgår desuden, at bogen giver fysioterapeuter et godt fundament til at evidensbasere egen praksis og forholde sig kritisk til alle dele af professionen.
Bogen er på 480 sider og er delt op i fire temaer: Grundlaget for fysioterapifaget, grundlaget for kvalitet i klinisk praksis, den fysioterapeutiske arbejdsproces og samfund og perspektiver. For hvert tema introduceres de grundlæggende teorier og viden. Der findes ifølge Hans Lund ikke én teori, der kan rumme alle aspekter af fysioterapi. Det har derfor været redaktørernes udfordring at basere det fysioterapeutiske teorigrundlag i bogen på flere forskellige teoriområder.
Hvert kapitel i bogen kan læses uafhængigt af de andre, og med et fyldigt stikordsregister vil bogen derfor kunne benyttes som opslagsbog.
Udviklingen gjorde bogen aktuel
Men hvorfor udgive en basisbog i fysioterapi?
”Det var helt utænkeligt at skrive en sådan bog i 80’erne og 90’erne. For det første var der ikke et forlag, der turde binde an med at udgive lærebøger i fysioterapi i det hele taget, og for det andet var fysioterapeuterne slet ikke så afklarede med deres faglige ståsted, at der kunne skrives en bog om teorigrundlaget i professionen”, siger Hans Lund.
Han forklarer, at fysioterapi i den periode var midt i en udviklingsproces. Mange eksperimenterede med forskellige og ofte alternative behandlingsmetoder; der var trukket skarpe fronter op mellem dem, der gik ind for henholdsvis den kvalitative og kvantitative forskningsmetode; og diskussionen gik, på om fysioterapi primært skulle være naturvidenskabeligt funderet eller have et mere socialt og humanistisk fundament. Der var ikke et klart billede af kernen i fysioterapi, og det var derfor svært at finde det grundlag, som professionen hvilede på, mener Hans Lund.
”Dengang var udfordringen at finde frem til, hvad fysioterapi egentlig var, mens vi i dag søger svar på, hvordan vi skal udøve fysioterapi”, siger Hans Lund. I dag er der efter hans mening også større forståelse af, at fysioterapi bygger på den naturvidenskabelige måde at forstå krop og bevægelse på, men at udøvelsen af professionen ikke kan foregå uden at inddrage de etiske, pædagogiske, sociale og humanistiske aspekter.
Fysioterapiens teorigrundlag
Med den hastighed og mængde af ny viden, der publiceres inden for fysioterapi, kunne et naturligt kritikpunkt være, at ”Basisbog i fysioterapi” relativ hurtigt bliver uaktuel. Hans Lund er enig i at lærebøger i udøvelsen af et fag hurtigt bliver overhalet af ny viden, men basisbogen har netop ikke dette formål. Hvor det gamle ”Kompendium i øvelsesterapi” var direkte handlingsanvisende og overordnet gennemgik forskellige behandlingsmetoder, er den nye basisbogs ærinde primært at beskrive det fysioterapeutiske teorigrundlag. ”Vores mål har været at finde frem til det, der er fælles og får os til at opfatte os selv som fysioterapeuter”, forklarer Hans Lund.I 1990’erne udgav det amerikanske fysioterapiforbund APTA ”A guide to physiotherapy practice”, hvor de beskrev den fysioterapeutiske proces og var ifølge Hans Lund med denne guide de første, der forsøgte at sætte præcise ord på, hvad fysioterapi er, og klassificere fysioterapiens mange forskellige redskaber.
”Vi har bl.a. ladet os inspirere af dette arbejde fra USA og har i store træk brugt deres måde at klassificere fysioterapi på”, siger Hans Lund, som er opmærksom på, at der kan være andre måder at opfatte det fysioterapeutiske teorigrundlag på. ”Vi har vovet pelsen og forsøgt at finde frem til det fælles faglige fundament, vi mener, faget bygger på. Men vi er selvfølgelig åbne for dialog og diskussion”.
Mangfoldigheden og udviklingen i fysioterapi har gjort, at der ikke kun er én teori, der kan dække hele feltet, og målet har været at give fysioterapeuterne en forståelse af, at der er forskellige teorier, der har haft indflydelse på fagets udvikling.
Den fysioterapeutiske arbejdsproces
I tredje del af basisbogen beskrives den fysioterapeutiske arbejdsproces. Dette afsnit er grundlæggende og til en vis grad handlingsanvisende og har derfor også fået mere plads. Her gennemgås overordnet den fysioterapeutiske undersøgelse, kliniske ræsonnering, funktionsdiagnose, prognose og interventionsplan, intervention og evaluering. Den fysioterapeutiske undersøgelse har fået sit eget kapitel, hvor forfatteren ser nærmere på blandt andet forskellige tilgange til undersøgelse, ICF og systematik.
Kapitlet om klassifikation og vurdering af fysioterapeutiske interventioner ser helt overordnet på de basale redskaber i den fysioterapeutiske intervention - som træning, elektroterapeutiske redskaber, respirationsfremmede teknikker, manuelle teknikker og hjælpemidler.
”Vi har i denne del af bogen også et afsnit om, hvordan fysioterapeuter skal forholde sig, når nye teorier og behandlingsmetoder introduceres, og vi håber, det kan hjælpe fysioterapeuter til at forholde sig konstruktivt kritisk til ny teknologi og nye behandlingsmetoder”, siger Hans Lund.
Med fokus på evidensbaseret praksis og test og måling håber Hans Lund, at basisbogen giver et væsentligt bidrag til den udvikling, fysioterapi står midt i med mere forskning og langt flere fysioterapeuter, der producerer ny viden som forskere eller i forbindelse med akademisk videreuddannelse.
Rådgivning og vejledning har fået sit eget kapitel og indgik ikke i den amerikanske klassifikation. Udviklingen inden for fysioterapi og den specielle nordiske tilgang til undersøgelse, behandling og rådgivning gjorde det ifølge Hans Lund nødvendigt at inddrage også dette aspekt.
Det svære spørgsmål
Hvad er fysioterapi? Der er sikkert mange fysioterapeuter, der har fået stillet dette spørgsmål. Det er svært at komme med en entydig dækkende og kortfattet beskrivelse, der omfatter de mange og meget forskellige sammenhænge, fysioterapeuter indgår i. Ganske vist udgav verdensorganisationen for fysioterapeuter, WCPT, i 1999 en beskrivelse af fysioterapi og professionens udøvelse, der blev opdateret i 2007. Beskrivelsen, der er oversat til dansk, fylder seks A4 sider og omfatter alt fra professionens indhold og måde at udøve det på. I basisbogen har man valgt følgende uddrag fra WCPT’s beskrivelse: „Fysioterapi handler om at identificere og optimere livskvalitet og bevægelsespotentiale inden for områderne sundhedsfremme, forebyggelse, behandling, intervention, habilitering og rehabilitering. Det omfatter fysisk, psykisk, emotionelt og socialt velbefindende.
Fysioterapi indebærer interaktion mellem fysioterapeut, patienter og klienter, andre sundhedsprofessionelle, familier, plejepersonale og lokalmiljø i en proces, hvor der vurderes bevægelsespotentiale, og der aftales mål ved hjælp af den viden og de færdigheder, som er unikke for fysioterapeuter“.
Basisbogen bruger blandt andet denne beskrivelse til at fortælle, hvad der kendetegner den professionelle fysioterapeut: ”Den professionelle fysioterapeut ”er i stand til at analysere, syntetisere, konkludere og komme med nye indfaldsvinkler og løsningsforslag til bevægelsesproblemer i alle forskellige afskygninger”.
Hvad nu?
Nu afventer de tre redaktører af ”Basisbog i Fysioterapi” læsernes dom og håber, at mange færdiguddannede fysioterapeuter vil prioritere at læse i hvert fald dele af bogen. Redaktørerne opfordrer til debat, som kan være med til at kvalificere og udvikle faget yderligere.
Det har taget fem år at udvikle, skrive og bearbejde ”Basisbog i fysioterapi”. Arbejdet som redaktør har været en fritidsbeskæftigelse, men har i perioder fyldt ganske godt, fortæller Hans Lund. Hovedårsagen til, at redaktørerne og de mange forfattere overhovedet har kastet sig ud i projektet har været, at de alle har haft lyst til at højne professionen. ”Når jeg har brugt det meste af mit liv på fysioterapi, var det umuligt at sige nej til at give mit bud på en basisbog. Det har været hårdt, men også sjovt”, siger Hans Lund. Til gengæld er han helt sikker på, at han kommer til at føle et tomrum, nu hvor bogen ikke skal fylde i fritiden. Til gengæld håber han, at studerende og fysioterapeuter vil tage hans opfordring op og begynde en at debattere faget, teorigrundlag og basisbogen. ”Jeg ville nyde en sådan debat”, som han siger.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.