Sund aldring
Om 10 år vil antallet af ældre i Danmark være vokset med næsten 30 procent, og mere end hver tredje af de nuværende medarbejdere i kommunerne vil være gået på pension. Samtidig er kommunernes økonomi presset, og der er ikke udsigt til den store økonomiske vækst i samfundet de kommende år. Derfor er kommunerne tvunget til at se på nye måder at løse opgaverne og have mere fokus på sund aldring og hjælp til selvhjælp.
Det er baggrunden for, at Kommunernes Landsforening har udgivet et nyt ældrepolitisk udspil ”Nye ældre, nye muligheder”. Udspillet er set med Danske Fysioterapeuters øjne bemærkelsesværdigt, fordi der for første gang fokuseres målrettet på de ældres ressourcer frem for deres behov for personlig og praktisk hjælp. Det bliver så interessant at se, om kommunerne formår at følge op på udspillet med de nødvendige omstillinger og initiativer, så det ikke bare bliver festtale.
Når man spørger borgere over 60 år, er deres største ønske et sundt og aktivt seniorliv. Dermed er der også folkelig basis for den indsats, det ældrepolitiske udspil peger i retning af. Men hvis de gode intentioner skal få praktisk betydning, er det nødvendigt, at den forebyggende indsats kommer til at spille en langt større rolle. Der mangler ganske enkelt kommunale visioner for, hvordan man understøtter det gode seniorliv hvor sund kost, fysisk aktivitet, gode sociale relationer samt korrekt medicinering er forudsætningen for, at de ældre kan klare sig selv.
I Danske Fysioterapeuter kan vi kun bifalde ønskerne om at lade målrettet træning og hverdagsrehabilitering træde i stedet for passiv kompenserende hjælp. Men interventionen er ikke enkel for især de svageste ældre. Eksempelvis har medicinske patienter og ældre demensramte komplekse helbredsmæssige og sociale problemer, som der skal tages højde for. Her bliver det en vigtig opgave at skaffe den nødvendige viden for at kunne give adækvat behandling. Vi ved allerede i dag meget om, hvilke behandlinger der virker. Men vi har brug for endnu mere viden, hvis det fulde potentiale skal indfries.
Med de nye kommunale sundhedsopgaver kan man ikke længere skelne mellem det behandlende sygehusvæsen og kommunal ældrepleje. Kommunerne har i dag allerede ansvaret for specialiseret behandling, og det kræver specialiseret viden samt engagement og kompetencer i forskning og udvikling. Her mangler konkrete bud på, hvordan vi får skabt den rette organisering på tværs af kommunerne, der kan sikre høj kvalitet i indsatsen og i samarbejdet.
Der er ingen tvivl om, at fysioterapeuters rolle i kommunerne vil blive styrket i de kommende år. Helt afgørende for succesen er, at vi på vores side er med til at sikre de rette rammer og den faglige kvalitet. Derfor er vores egen igangværende kampagne om kvalitet i træningen vigtig – fordi fremtiden afhænger af den. Så hvis du ikke allerede har deltaget i debatten, kan jeg kun opfordre dig til at benytte den udsendte kampagnepakke og give dit bidrag via fysio.dk
Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.