Det går den forkerte vej
Resultaterne i forbindelse med sidste års undersøgelse var ikke gode, og at de er blevet endnu dårligere i år, er direkte nedslående. Kommunalpolitikerne må og skal have fornyet opmærksomhed på området. For ansvaret for, at borgerne kommer hurtigt til genoptræning er deres. Heldigvis er der lys forude. Formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg Anny Winther har i oktober lovet, at KL vil arbejde for en ventetidsgaranti, så borgere med genoptræningsplan i hånden maksimalt skal vente en uge på genoptræning, uanset hvor i landet de bor.
God idé! Den kunne vi ikke have fået bedre selv. Spørgsmålet om ventetid er et sundhedsfagligt spørgsmål og ikke noget, der skal være op til hver enkelt kommunalbestyrelse. Næste skridt er at komme videre med at indfri de politiske ambitioner i forhold til ventetiden. Her vil Danske Fysioterapeuter gerne spille en konstruktiv rolle.
I Gallups undersøgelse er der også blevet spurgt, om kommunerne har specialrettede tilbud inden for forskellige diagnoser. Det har de fleste, og det er fint, men vi stirrer os ikke blind på et kvantitativt godt resultat. Fokus bør ikke kun være på tilbuddets eksistens, men også på indhold og kvalitet, og det det er en dagsorden, vi i den kommende tid vil forsøge at fastholde kommunalpolitikerne på. Der er masser af gode eksempler i mange kommuner, men de gode eksempler skal bredes ud, og mønsterkommunen skal lære nabokommunen, at der kan være god økonomi i at sende terapeuterne på efteruddannelse og afsætte ressourcer til at implementere ny forskning. Og når de nu er i gang må mønsterkommunen og nabokommunen da også meget gerne arbejde sammen, så de kan få tilstrækkelig volumen til at levere kvalitet inden for de diagnoseområder, hvor de måske hver for sig ikke har så mange patienter.
Også visitation er der blevet spurgt til i undersøgelsen. Gallup har blandt andet undersøgt, om visitator kan visitere til træning, når der første gang visiteres til praktisk og personlig hjælp, og når der revisiteres. Dette har langt fra vist sig at være tilfældet i alle kommuner. Hjemmerehabilitering er et modeord, men mode skifter som bekendt, og det må ikke ske her. Vi skal medvirke til at fasttømre en tankegang om selvhjulpenhed. Alle kommuner bør have blik for genoptræningsperspektivet i forbindelse med visitation, for det giver stærkere og mere selvhjulpne borgere.
Og så hænger det hele jo så nydeligt sammen: Jo mindre ventetid, jo større genoptræningspotentiale og jo mindre grund til overhovedet at visitere til personlig og praktisk hjælp.
Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter