En nyudviklet protese muliggør løb efter amputation ved anklen
For tiden træner Dennis Dencker til New York-maraton i november. Målet er at klare sig igennem, ”hvad der kan blive de seks mest smertefulde timer i mit liv”. Den udmelding virker måske overraskende fra en soldat, der bare for halvandet år siden trådte på en mine i Afghanistan. Lægerne måtte amputere hans højre fod ved anklen. Noget, der som regel er ensbetydende med, at løb er umuligt.
”Normalt vil vi faktisk anbefale kirurgerne at amputere højere oppe end anklen, hvis man regner med, at personen gerne vil dyrke sport efter amputationen. Ellers har en løbeprotese ikke nok afstand til at flekse, før den rammer selve hylsteret, der beskytter underbenet”, fortæller Thomas Borregaard.
Han er bandagist hos Sahva og har sammen med kollegaen Christer Levin og det amerikanske firma Emotis udviklet en løbefod til Dennis Dencker.
En normal løbeprotese består af en C-formet kulfiberbue, der går fra jorden op til benet, hvor den er spændt fast på et hylster af kulfiber. Der er sjældent under 20 centimeter fra gulvet op til der, hvor benet amputeres. I Dennis Denckers tilfælde er den afstand syv centimeter.
Løbefoden er en prototype og den eneste af sin slags i verden. Emotis regner med, at man vil sætte den i produktion inden længe. Ifølge Landspatientregisteret er der i 2011 foretaget 14 amputationer i ankelniveau herhjemme.
Artiklen bringes med tilladelse fra Ingeniøren, der bragte artiklen den 21. oktober 2011.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.